28 / 04 / 2024

Fahiş kira sorunu büyüyor: Yeni düzenlemede kiracı ile kiraya verenin kabullenebileceği bir sınır olmalı! 

Fahiş kira sorunu büyüyor: Yeni düzenlemede kiracı ile kiraya verenin kabullenebileceği bir sınır olmalı! 

İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, Temmuz'da sona erecek olan yüzde 25'lik kira sınırı uygulamasının ardından gelecek düzenleme ile ilgili konuştu. Peki fahiş kira sorunu nasıl çözülecek? 



Sınırlama öncesi kira artışının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre yapıldığına değinen İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, "Son enflasyonda; kiracıları korumak adına geçen yıl yürürlüğe giren ek bir madde ile 1 Temmuz 2023'te sona ermek üzere yüzde 25 artış sınırı getirildi. 1 Temmuz 2023'te bu sınır ortadan kalkacak. Tekrar TÜFE sınırına döneceğiz" dedi ve yeni bir düzenleme getirileceğinin de konuşulduğunu vurguladı. 

Getirilecek olan düzenleme ve sınırlamaların, piyasa şartlarına, kiracı ve mülk sahiplerinin koşullarına uygun olduğu sürece benimsendiğinin altını çizen Salih Emrah Ertan, "Piyasa koşullarından çok bağımsız, tek taraf lehine sonuç doğuran düzenlemeler mahkemelerin yükünü arttırıyor. Mülk sahiplerinin ihtiyaç, tahliye taahhütnamesi gibi enstrümanlarla kiracılarını tahliye ettiklerini görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Fahiş kira sorunu büyüyor: Yeni düzenlemede kiracı ile kiraya verenin kabullenebileceği bir sınır olmalı! 

Tahliye edilen kiracının 2 bin liralık bir konutta otururken, tahliye sonrasında 10 bin liralık kiraya çıkmak zorunda kaldığına vurgu yapan Ertan, açıklamasında "Mal sahipleri de komşu daire 10 bin TL kira alırken; kendi evinden 2 bin lira alıyor. Getirilecek olan sınırlama hem kiracının hem kiraya vereninin kabullenebileceği, her ikisinin de orta noktada buluşabileceği bir sınırlama olmalı" ifadelerine yer verdi.

Diğer taraftan arabuluculuk zorunluluğuna da değinen Ertan, 1 Eylül tarihi itibarıyla ev sahiplerinin kira ile ilgili bir sorunda önce arabulucuya gitmesinin gerekeceğine dikkat çekti ve "Arabulucu aracılığı ile çözmeleri daha hızlı, iki tarafı da memnun eden bir sonuç olacaktır. Anlaşamadıkları takdirde her iki tarafın da birbirine dava açma hakkı devam ediyor" açıklamasında bulundu. 

Fahiş kira sorunu büyüyor: Yeni düzenlemede kiracı ile kiraya verenin kabullenebileceği bir sınır olmalı! 

Çıkan kiracıdan sonra mülk sahibinin yeni kira bedelini belirlemesinde hiçbir sınırlama olmadığının altını çizen Ertan, bunun mülkiyet özgürlüğü ile serbest piyasanın bir sonucu olduğunu aktardı ve yapılabilecek düzenlemelere de değindi. 

İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, "Normal bir serbestlik aslında ancak günümüzde özellikle deprem nedeniyle insanların konut ihtiyacını düşündüğümüzde; geçici olarak yüzde 25'lik benzeri bir sınırlama getirilebilir" dedi ve bölgeye özel emlak odalarının belirleyeceği bir tutar olabileceğine veya son çıkan kiracının ödediği son kiranın 2-3 katını geçemez gibi kısıtlamalar getirilebileceğine dikkat çekti. 

Yeni evlenecekler müjde! 150 bin TL'lik faizsiz evlilik kredisi veriliyor! 

Geçtiğimiz hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? En çok kazandıran yatırım aracı hangisi? O rakamlar tek tek belli oldu!

Mayıs ayında en çok satılan otomotiv markaları tek tek sıralandı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Gemlik Körfezi'ndeki 3.5'lik deprem bir haberci! Marmara'da hazırlıklar hızlanmalı! 

 


Geri Dön