01 / 09 / 2024

Gaziemir’e çakma türbe inşa edildi!

Gaziemir’e çakma türbe inşa edildi!

Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ilçede halkın sık sık ziyaret edip dualar ettiği, dileklerde bulunduğu Seydi Baba'nın mezarını projelendirdiği gibi taşıyamayınca, 120 metre uzağına "çakma" türbe yaptırdı.




Gaziemir Belediyesi, çok konuşulacak bir açılış gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ilçede halkın sık sık ziyaret edip dualar ettiği, dileklerde bulunduğu Seydi Baba'nın mezarını projelendirdiği gibi taşıyamayınca, 120 metre uzağına "çakma" türbe yaptırdı. Çakma türbe görkemli bir törenle açılırken vatandaşların içinde Seydi Baba'nın naaşı olmayan, içi boş bir lahitin konduğu "çakma türbe"de dua için sıraya girmesi ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu. 


Gaziemir'de Seydi Baba mezarının taşınması konusunda görüş ayrılığı geçen yıl patlak verdi. Belediye, Irmak mahallesinde bulunan ve ilçeye adını veren Seydi Baba'nın mezarının bulunduğu yerden yaklaşık 120 metre uzağa taşımak ve mezarı, içinde türbenin de yer aldığı bir rekreasyon alanına çevirmek için proje hazırladı. Proje CHP'li meclis üyelerinin oyuyla kabul edildi, AK Parti ise karara tepki gösterdi. Türbenin yanında kaçak hayvan damı olduğunu, belediyenin bu kaçak yapıyı yıkamadığı için türbeyi taşımaya karar verdiğini öne süren AK Parti İlçe Başkanı Sabri Telingün, o tarihte yaptığı açkılamada bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Türbenin sadece Gaziemirliler için değil, mübadele zamanında Gaziemir'den Yunanistan'a giden Rumlar için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Telingün, "Gaziemir Belediyesi bu kaçak yapıyı yıkamadığı için mezarı taşımaya karar verdi. Kanunların dışına çıkılmasın, kaçak hayvan damı yıkılsın ve türbe yerinde kalarak söz konusu düzenleme o bölgede yapılsın. CHP'li olduğu için kaçak yapısı yıkılmayan vatandaşa tanınan ayrıcalık sona erdirilsin. CHP'li Gaziemir Belediyesi halkın değerlerine uzak bir yaklaşım ortaya koyuyor" dedi.

CHP'li Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ise, "Mezarın hemen yanında bulunan ahır benim dönemimde yapılmadı. Binayı yıkmak önemli değil istimlakta sorun var. Son 30 yıldır tüm belediye başkanları mezarı taşıyarak türbeye çevirme vaadinde bulundular ama yapamadılar. Biz mezarı türbe haline getireceğiz. Bu sadece bizim için değil göç eden Rumlar için kutsal bir mekan. Mezarı 7 dönümlük bir arazinin üzerine taşıyacağız. Projesi hazır" dedi. 


Mezar taşınmadı

Ancak, aradan geçen sürede mezarın taşınması konusunda bir gelişme sağlanamazken Başkan Şenol, projelendirdiği rekreasyon alanını tamamladı. 7 dönümlük alanı kapsayan rekreasyon alanında amfi tiyatro, çeşme, havuz, yeşil alan, ahşap oturma grupları ve araç park alanı yer alırken Şenol, buraya bir de Seydi Baba adına Selçuklu mimarisiyle bir türbe yaptırdı. Türbe için inşa edilen yapıya bir de içi boş lahit yerleştirildi. 

Önceki gün ise CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, il genel ve belediye meclis üyeleri, Gıda Bankası Yardımlaşma Derneği Başkanı Birsen Şenol, Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari ile vatandaşların katıldığı törenle hem türbe hem rekreasyon alanı açıldı. Altında mezarı olmayan Seydi Baba Türbesi'nde vatandaşların dua için sıraya girmesi ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu. 


"Engellendim"

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Seydi Baba'nın mezarının taşınması konusunda engellendiğini iddia etti. İlçe Kaymakamı Şerafettin Tuğ'u eleştiren Şenol, "Seydi Baba'nın mezarını buraya taşıyamıyorum. Seydi Baba eski yerinde, hurdaların arasında, çöplük içinde yatıyor. Ama bu mücadelem devam edecek" dedi. Seydi Baba'nın Gaziemirliler tarafından kutsal kabul edildiğini ifade eden Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari de, Şenol'a bu çalışması için teşekkür etti. 


Telingün'den sert tepki

Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ bu konuda bir açıklama yapmayacağını belirtirken AK Parti İlçe Başkanı Sabri Telingün, Başkan Şenol'u sert dille eleştirdi. Telingün, "Seçime 6 ay kala aday adaylığı konusunda sıkıntılar var. 'Kaymakam ile AK Parti ile kavga ederek adayığımızı garanti ederiz' diye düşünüyor. Yatsın kalksın Şerafettin Tuğ gibi bir kaymakamımız olduğuna dua etsin. Biri yemek ihalesinde yolsuzluk diğeri, baraj havzasında kolej inşaatıyla ilgili iki dosya var ama Kaymakam'ın onunla ilgili soruşturma izni yok. Türbelerin etrafında yapılanma, devrim kanunlarına aykırı. Yapmak istediği ve yaptığı bu kanuna aykırı" dedi. 


"Akrabam değil"

Telingün, Seydi Baba mezarının yanında kaçak hayvan damı olduğunu, sahibinin de Başkan Şenol'un yakını olduğunu, belediyenin bu kaçak yapıyı yıkamadığı için türbeyi taşımaya karar verdiğini yineledi. 

Telingün, "Türbe taşıma gerekçeleri Türkiye'de olan bir şey değil, yollar ortadan ikiye ayrılır ama türbeler taşınmaz. Bu konu sonunda Büyükşehir meclisine geldi orada oybirliğiyle red edildi. Bu kez işlemi savcılık izniyle 'orada mezar var' diye aldılar" diye konuştu.


Orjinal mezarlığın yanındaki hayvan damı sahibinin akrabası olmadığını, söz konusu yapının da kaçak olmadığını söyleyen Başkan Şenol, "O arazi 100'ün üzerinde hisseye sahip olması nedeniyle de sorunlu bir yapı. Biz kamulaştırmak istesek 25 bin lira vereceğimiz bu alana 100 bin liranın üzerinde bir rakam istiyorlar" dedi. 


Yeni Asır


Geri Dön