02 / 05 / 2024

1939 yılında Taksim Kışlası

1939 yılında Taksim Kışlası

1939 yılında, mülkiyeti Maliye'de olan Taksim Kışlası'nın Belediye'ye devri Bakanlar Kurulu'na takdim edilmiş. Kışla müştemilatıyla birlikte, İstanbul Belediyesi'ne geçer geçmez yıktırılacakmış. Prost ise bu saha için bir proje hazırlayacakmış.

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

1939 yılında Milli Emlak'a ait arsaların satılması yasaklanmış!

1939 yılında Milli Emlak'a da ait olduğu bilinen arsaların satılmamasına karar verilmiş. 

Pamuktan ev olur mu? Olmaz demeyin! 1939 yılında Amerika bunu da planlamış!

1939 yılında, Amerika'da her sene ihtiyaçtan fazla pamuk yetiştirilmesi mühendisleri harekete geçirmiş.

1939 yılında Maraş'a Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış!

Kahramanmaraş'a 1939 yılında Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış.

Eminönü Hanı 1939 yılında yıkılmış!

1942 yılında bir türlü sonuçlandırılamayan Eminönü Hanı için yıkım kararı verilmiş. Söz konusu yapının 1942 yılında yıkılması için çalışmalar başlatılmış.

Kastamonu Taşköprü'ye 1939 yılında yeni binalar inşa edilmiş!

Kastamonu Taşköprü'de 1939 yılında yeni kamu binalarının inşası için çalışmalar başlatılmış. Bu binalar arasında Hükümet Konağı, Halk Evi ve Belediye binası yer almış...

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

1939 yılında belediyenin imar planlarının arasında Gazi Köprüsü'nün iki tarafındaki yolların açılması ve Eminönü Meydanı'nın tasarlanması varmış.

1939'da 7 yıl taksitle 2 bin liraya satılık ev!

1939 yılında bir ev bin lirası 7 yıl taksitle 2 bin liraya satışa çıkarılmış. İstanbul'daki evin 5+1 olduğu belirtiliyor...

1947 yılında Surp Agop Oteli 250 yataklı olacak!

1947 yılında Surp Agop sahasında inşa edilmesi planlanan Surp Agop Oteli 250 yataklı olacakmış. Metrekaresi 100 liradan satılan arsada inşa edilecek otelin yanında Florya'da ve Taksim'de de birer otel inşa edilecekmiş.

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında İstanbul Belediyesi, şehrin otel ihtiyacını karşılayabilmek için üç büyük otel yaptırılacakmış. Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmesinden sonra Taksim ve Florya'da birer otel yaptırılacakmış.

1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!

1945 yılında Fatih Halkevi binası ve iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecekmiş. Belediye binasının bugünkü yerinde yapılmasına karar verilmesinden sonra Fatih ve Taksim'de iki şehir tiyatrosunun inşası kararlaştırılmış.

1942 yılında Taksim ilçesinin kurulması düşünülmüş!

1942 yılında Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yükünü azaltmak için bir Taksim ilçesinin kurulması gündeme gelmiş. Kurulması düşünülen ilçeye Şişli, Pangaltı, Feriköy, Nişantaşı ve Teşvikiye mahalleleri ilhak edilecekmiş.

1942 yılında Beyazıt ile Şişli arasında yeraltı yolu!

1942 yılında Prost tarafından hazırlanan yeraltı yolu projesine göre, Bayazıt'tan Eminönü'ne inecek tünel, Karaköy Köprüsü'ne paralel yapılacak bir köprüden geçerek tekrar yeraltından Taksim ve Şişli'ye ulaşacakmış.

1939 yılında Taksim Kışlası Haberi

1939 yılında Taksim Kışlası

Taksim Kışlası


Belediyeye geçer geçmez yıktırılmasına başlanacak


  Taksim Kışlası ile müştemilatının Maliye Vekaleti'nden Belediye'ye devri hakkındaki kararın Hayeti Vekile'ye takdim edildiğini yazmıştık. Karar, Heyeti Vekile'den çıktıktan sonra kışla ile müştemilatının Belediye namına tapuda ferağ muamelesi yapılacaktır.

  Bundan sonra kışla ile müştemilatındaki mağazalar tahliye ettirilecek ve kışlanın yıktırılmasına başlanacaktır.

  Belediye'nin burada inşa ettireceği büyük tiyatro binasıyla şehir gazinosu ve kulübü etrafında B. Prost bir avan proje hazırladığı halde henüz bu projenin tafsilat planı hazırlanmamıştır. Ağustos içinde tekrar şehrimize dönecek olan mütehassıs bu işle meşgul olacaktır. Bu takdirde buradaki tesisata ancak gecelecek sene başlanacaktır.


Akşam Gazetesi 3 Temmuz 1939



Abdullah Kutalmış...