Körfez ülkelerinden Türkiye'ye konut akımı... Uzmanlara göre Avrupalı yatırım için kıyı bölgelerini tercih ederken, Arapların tercihi İstanbul ve Bursa...
Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, 2025 yılının konut alıcısına önemli fırsatlar sunacağının vurgusunu yaptı.
İstanbul Boğazı'ndaki 366 yalıdan 100'e yakını yeni alıcılarını bekliyor. İçlerinde ilk sırayı, 6 milyar TL istenen Bebek'teki bir yalı çekiyor.
İstanbul'da Balmumcu'dan Maslak'a kadar uzanan bölgede hayata geçirilen projelerde metrekare birim fiyatları 20 bin dolara kadar çıkıyor. Bazılarında konut bile kalmayan projelerden alım yapan alıcılar ise daha çok yerli zenginler, yabancılar değil.
Konut piyasasında satışlar düşmeye devam ediyor. Konut ilanları her geçen gün artarken, bir evin ilanda kalma süresi 100 güne kadar çıkıyor. Talebin azaldığı piyasada fiyatları artık satıcılar değil alıcılar belirlemeye başladı. İşte detaylar...
Konuta olan talebin azalması ve sıfır araç sayısının da giderek artmasıyla birlikte konut ve otomobil piyasasında artık alıcılar kral oldu.
Yaptıkları açıklamada gayrimenkul piyasasının en canlı olması gereken dönemini durgun geçirdiğini dile getiren emlak danışmanları, gayrimenkul fiyatlarını artık satıcıların değil, alıcıların belirlediğini dile getirdi.
Güney Kıbrıs’ta emlak piyasasında alıcıların yüzde 45’lik kısmını yabancı uyrukluların oluşturduğu, Ruslardan sonra bu piyasaya yatırım yapan 2. en büyük grup olan İsrailli gayrimenkul alıcılarının inşaat sektörüne yön verdiği belirtildi.
Konutta hem alıcılar hem de satıcılar kendine milat olarak merakla beklenen yerel seçimleri belirledi. Yerel seçimler sonrasında fiyatların ne kadar olacağını öngöremeyen alıcılar harekete geçerken, satıcılar da ilanlarını dondurma ve yerel seçimler sonrası zam yapmanın peşine düştü.
Yüksek faiz oranları nedeniyle krediye ulaşamayan konut alıcıları 1 ila 3 milyon TL'lik ucuz konutlara yöneldi. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada her 100 konuttan sadece 7-8 tanesi kredi ile alınabildiğini kaydetti.
Poundla kira gelirinin yanı sıra cazip konut fiyatlarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adeta yabancı gayrimenkul alıcılarının akınına uğradı. Magusa, İskele, Gaziveren’in büyük ilgi gördüğünü dile getiren Yatırım Danışmanı Özge Özler, en çok talebin Rusya, İran ve Avrupa’dan geldiğini dile getirdi.
Son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul piyasasında giderek daralan pazar emlakçıların da yabancı müşteri portföylerini dış pazarlara yönlendirmesine neden oldu. Birleşerek arsa alan yerli alıcılar da neredeyse unutulan “konut kooperatifi” seçeneğini yeniden canlandırabilir.
Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir? İşte ayrıntılar...
Konutta tercihler değişiyor. Yabancılar da yerli alıcılar gibi konut tercihlerini ikinci ele kaydırdı. İşte konut sektöründeki son durum...