28 / 05 / 2024

arazinin rantı ne demektir

arazinin rantı ne demektir

Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir "rant" olarak tanımlanıyor. Peki arazi rantı nedir? Arazinin rantı ne demektir? İşte yanıtı...

Tunç Soyer: 'Kentin rantını yemeye çalışan hiç kimseye izin vermedik'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2019'da göreve geldiği günden bugüne geçen 5 yıllık çalışma dönemine dair sunum yaptı. Başkan Soyer, 'Kentin rantını yemeye çalışan hiç kimseye izin vermedik' dedi.

Kıbrıs'ta Yahudiler ne yapıyor? Binlerce dönüm arazi topladılar!

Kıbrıs'ta Yahudilerin şimdiden 25 bin dönüm arazinin sahibi olduğu belirtildi. Peki Kıbrıs'ta Yahudiler ne yapıyor? Yahudiler Kıbrıs'tan neden arazi alıyor? 

Trabzon Of'ta 40 bin 467 metrekarelik arazi satışa çıkıyor!

Trabzon Of Belediye Başkanlığı, Trabzon Of'ta yer alan 40 bin 467 metrekarelik ham toprak cinsindeki araziyi satıyor. Peki Trabzon Of'ta yer alan arazinin fiyatı ne kadar? 

Milli Emlak'tan arazi almak isteyenlere fırsat: Yüzde 20 indirimle 3 bin 330 metrekarelik arazi satılıyor! 

Burdur Milli Emlak, Burdur ili, Merkez ilçesi, Karakent Mahallesinde yer alan araziyi yüzde 20 indirimle satıyor. Peki Burdur Merkez'deki arazinin fiyatı ne kadar? 

14 bin hektarlık Vakıf Zeytinlikleri arazisi Meclis gündeminde! 1,5 ay önce üretim durmuştu! Araziye ne olacak? 

Edremit'teki 14 bin hektarlık Vakıf Zeytinlikleri arazisi Meclis gündemine taşındı. Vakıf Zeytinleri Genel Müdürlüğüne ait işletmede üretim 1,5 ay önce durdurulurken, buradaki arazinin ne olacağı merak ediliyor. 

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm yasasının rant için çıkarıldığı iddialarına çok konuşulacak yanıt!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kentsel dönüşüm yasasının rant için çıkarıldığı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Ne hızlı ne alelacele ne de herhangi birisine rant sağlamak için yapılmış bir kanundur. Bu, ülkenin birikimi olan bir kanundur” dedi.

İzmir'de 18 bin metrekarelik arazi satılıyor! Arazi arayanlar kaçırmayın!

İzmir Kınık Belediye Başkanlığı, İzmir ili, Kınık ilçesi, Sucahlı Mahallesi'nde yer alan 18 bin 262 metrekare lik araziyi satıyor. Peki İzmir Kınık'ta yer alan arazinin fiyatı ne kadar? İşte ayrıntılar...

Milli Emlak o ilde KDV'den muaf arsa ve arazi satıyor! Aman bu tarihi kaçırmayın! 

Çanakkale Eceabat Milli Emlak Şefliği, Çanakkale ili, Eceabat ilçesi, Küçükanafarta Köyü ve Beşyol Köyünde yer alan 1 adet arsa ile tarla vasıflı 1 adet arazi KDV'den muaf satılıyor. Peki Eceabat'taki arsa ve arazinin fiyatı ne kadar? 

İzmir Foça'da 8 taksitle 3 arsa ve 1 arazi satılıyor! 

İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İzmir ili, Foça ilçesinde yer alan 3 arsa ve 1 araziyi satıyor. Peki İzmir Foça'da yer alan arsalar ile arazinin fiyatları ne kadar? 

İstanbul'un o ilçesinde 17 bin metrekarelik arazi satılıyor! Bu fırsatı kaçırmayın!

Çatalca Belediye Başkanlığı, İstanbul ili, Çatalca ilçesi, Gökçeali Mahallesi'nde yer alan araziyi satıyor. Peki Çatalca Gökçeali'deki arazinin fiyatı ne kadar? 

Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır? Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Tapu; Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilmekte olan, arazinin üstüne inşa edilen yapının ya da arazinin bir bölümünün sahibi kim ise onu gösteren resmi bir belgedir. Peki Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır?

O ilde 21 bin 900 metrekarelik arazi satılıyor! İhalesi 11 Nisan'da! 

Bayındır Belediye Başkanlığı, İzmir ili, Bayındır ilçesi, Çıplak Mahallesi'nde yer alan 21 bin 900 metrekarelik araziyi satıyor. Peki İzmir Bayındır'da yer alan arazinin fiyatı ne kadar? 

Karabük'teki 50 dönümlük arazi Organize Sanayi Bölgesi'ne kazandırılacak!

AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş yaptığı açıklamada, Karabük'teki 50 dönümlük arazinin OSB'ye kazandırılacağını söyledi.

arazinin rantı ne demektir Haberi

arazinin rantı ne demektir

Arazi rantı nedir?

Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir "rant" olarak tanımlanıyor. Emek sarfetmeden edinilen kazanım olan rant, "Doğanın getirisi" olarak da ifade ediliyor. Peki arazinin rantı ne demektir?


Herhangi bir üretim faktörüne, onu belirli bir istihdam alanında tutmak için gerekli olan miktardan fazla yapılan ödeme; toprağın ve üzerindekilerin kullanımı için ödenen fiyattır.


Rant ise, üretimde kullanılan tabiat faktörünün karşılığında elde edilen gelir payıdır. Rant, ücret ve faiz gibi önceden belirlenen bir kıymettir.


Rantın varlığını toprak ve toprağın kıt olması ortaya çıkarır. Ancak arazinin az olmasıyla, o araziyi kullanacakların da bir bedel ödemesi gerekecektir. 


Ödenen bu bedel, ödeyen açısından gider, alan açısından gelir olarak nitelendirilir. Rantlar elde edildikleri tabiat kaynağına göre isim alırlar. 


Örneğin, verimli toprak rantına diferansiyel...