24 / 12 / 2024

bina dayanıklılığı nasıl ölçülür

bina dayanıklılığı nasıl ölçülür

Deprem uzmanları tarafından her fırsatta İstanbul'da büyük bir deprem beklendiği dile getiriliyor, senelerdir bu depreme ilişkin tahminler paylaşılıyor. Vatandaşlar devletten harekete geçilmesini bekliyor. Ancak vatandaşların da bu konuda üstüne düşen görevler bulunuyor...

Depreme dayanıklı binaların temel özelliği: Kolonların kirişlerden daha güçlü olması!  

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre; depreme karşı dayanıklı binaların en temel özelliği, kolonların kirişlerden daha güçlü olmasıdır. Peki güçlü kolon zayıf kiriş prensibi ne demek? İnşaat doktoru sosyal medya hesabından açıkladı...

TSKB’den 'Afet Dayanıklılığı' başlıklı yeni rapor! 

TSKB Ekonomik Araştırmalar, “Toparlanmanın Ötesinde: Afet Dayanıklılığı” başlıklı yeni afet raporunu yayımladı.

Depreme dayanıklılık için çelik, taş ve ahşap yapılar öncelikli olmalı!

Uzmanlar, depreme karşı daha dayanıklı konutlar için önerilerini sıraladı. Bu kapsamda "Depreme dayanıklılık için çelik, taş ve ahşap yapılar önceliklendirilmeli" denildi. İşte ayrıntılar...

Depreme dayanıklı binalar nasıl inşa edilmeli? Uzmanı uyarıyor! Depremde ilk bu binalar yıkılıyor!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, deprem esnasında yapıların en fazla zorlanan bölgelerine değinerek, depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiğini açıkladı.  

İstanbul'da yaşayanlar dikkat! Eviniz depreme dayanıklı mı? İBB deprem raporu nedir? İBB deprem testi nasıl yapılıyor?

Olası Marmara depremine karşı İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda İBB'nin çalışmaları hızla devam ederken vatandaşlar evlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu merak ediyor. Deprem raporu nedir, deprem testi nasıl yapılır?

Binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu tutulacak! AYM'den kritik karar çıktı! 

Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan imar barışı ile ilgili kritik bir karar verdi. Buna göre, binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu olacak. İşte detaylar...

Depreme dayanıklı binalar nasıl olmalı? Uzman isim iki kritik özelliği açıkladı! 

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Abdulkerim İlgün, depremlerin afete dönüşmemesi ve binaların daha dayanıklı olması için alınabilecek önlemlerle ilgili bilgiler paylaştı.

1940 yılında dar gelirli aileler için dayanıklı ucuz evler inşa edilmiş!

1940 yılında tahta, dayanıksız ve saz gibi yerlerde yaşayan aileler için ucuz ve dayanıklı evlerin yapılmasına karar verilmiş. 

Deprem dayanıklılık testi başvuruları günde 300'den haftada 10'a düştü!

Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem felaketinden sonra büyük bir artış gösteren deprem dayanıklılık testi başvurularında büyük düşüş yaşandı. 

1933 yılında şehir yolları daha dayanıklı yapılacak!

1933 yılında şehirlerde yapılan yolların kısa süre içinde bozulmasından dolayı belediye bundan sonra daha dayanıklı yol yapılmasına karar vermiş.

Kıbrıs'ta okul binalarının analiz raporları sır gibi saklanıyor! Okullar depreme ne kadar dayanıklı?

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem okulların depreme karşı dayanıklılığı konusunda hükümetin bir adım dahi atmadığını belirtti. 

Türkiye'de 10 kişiden 4'ü oturduğu konutun depreme karşı dayanıklı olduğuna inanmıyor!

Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye'de her 10 kişiden 4'ü oturduğu evin depreme karşı dayanıklılığına güvenmiyor. 

Konut alımında vatandaşların ilk önceliği depreme dayanıklılık oldu!

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli olarak meydana gelen depremlerden sonra vatandaşlar konut alırken göz önünde bulundurduğu kriterlerin sırasını da değiştirdi. Buna göre dayanıklılık 1. sırayı aldı.

bina dayanıklılığı nasıl ölçülür Haberi

bina dayanıklılığı nasıl ölçülür

Gazete Damga köşe yazarı Erol Sırrı Yolcu bugünkü köşesinde İstanbul'dabeklenen büyük depremi kaleme aldı.

İşte Erol Sırrı Yolcu'nun 'Deprem' başlıklı o yazısı...

Beklenen büyük İstanbul depreminin korkusunu kime nazlanarak geçireceğiz? İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine "Siz proje misiniz?" sorusunu yönelten kişilere "Sizin projeden ne anladığınızı bilemem. Bizim projemizin adı insan. İnsanların Deprem korkusuyla yaşamasını istemiyoruz. Tedbirler için yoğun çalışmalara başladık" diyerek yanıt vermişti.

19 Haziran'da saat 15:05 sıralarında  İstanbul Kartal'da meydana gelen denizden beklenen fakay karada olan 3.9 şiddetindeki deprem yürekleri ağızlara getirmeye yetti. Bu korku şu anlama geliyor ki biz henüz depreme hazırlıklı değiliz. Dayanıklı olmayan binalar üzerinden kumar oynuyoruz.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı ve Deprem ve Tsunami Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "3.9 büyüklüğündeki normal bir deprem. Buna...