18 / 05 / 2024

Çevresel harcama nedir

Çevresel harcama nedir

Çevresel harcamalar 2012 yılında 17,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Çevresel harcamaların yüzde 73,1'i kamu sektörü, yüzde 26,9 'u iş sektörü tarafından yapıldı.

Stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?

Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, Stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu nedir?

Bir projeye başlamadan önce, çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlendiği sürece Çevresel Etki Değerlendirme süreci deniyor. Peki, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu nedir?

ÇED raporunda halkın katılımı nedir?

ÇED; yapılması planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren süreç olarak tanımlanıyor. Peki, ÇED raporunda halkın katılımı nedir?

Elektrik faturası reaktif cezası nedir?

Elektrik faturalarında; Aktif harcama sanılarak, reaktif kullanımdan dolayı fazla fatura tutarları ödenebiliyor. Peki, elektrik faturası reaktif cezası nedir? Elektrik faturası reaktif cezası nasıl tespit edilir?

Dağ evi nedir?

Kış sporları veya çim sporları yapmak ve doğa güzelliklerinden faydalanmak amacıyla çevresel açıdan sorumlu bir anlayışla işletilen asgari bir yıldızlı otel niteliklerini taşıyan dağ evi nedir? Dağ evi nasıl olmalı?

ÇED raporu nedir?

Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım sayılıyor.Çevresel Etki Değerlendirmesi belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki etkilerinin sürece deniyor. Peki bu süreçte hazırlanan ÇED raporu nedir?

Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı nedir?

Herhangi bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olan ÇED'de proje ile ilgili bir karara varılıyor. Peki çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı nedir?

Mahalli idare nedir?

5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu ve Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği gibi mevzuatta yasal esasları belirlenen mahalli idare nedir? Mahalli idare birliği nedir? İşte mahalli idare birliği...

Koruma alanı nedir?

Nadir bulunan ve mutlaka korunması gerekli olan alanları koruma alanı kapsamına giriyor. Peki koruma alanı nedir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Doğal sit alanı nedir?

Doğal değerler olarak da bilinen doğal sit alanı nedir? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...

Doğal sit nedir?

Kentbilim terimi olarak karşımıza çıkan doğal sit nedir? Tanımı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Tevhid nedir?

Parsellerin birleştirilmesi anlamını ifade eden tevhid nedir, tevhid işlemi ile ilgili tüm detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

3. dereceden sit alanı nedir?

Tabiat özelliklerine sahip ve korunması gereken alanlar sit alanı olarak ifade ediliyor. 3 kategoriye ayrılan sit alanları arasında 3. derecen sit alanı nedir, detayları haberimizde...

Çevresel harcama nedir Haberi

Çevresel harcama nedir


Çevresel harcamalar 2012 yılında 17,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Çevresel harcamaların yüzde 73,1'i kamu sektörü, yüzde 26,9'u iş sektörü tarafından yapıldı.  


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılına ilişkin çevre istatistiklerini açıkladı. 


Buna göre, karbondioksit eşdeğeri olarak toplam sera gazı emisyonunun 1990 yılına göre yüzde 133,4 artış göstererek 439,9 milyon ton olduğu tahmin edildi.  


Nüfusun yüzde 98'ine içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verilirken, belediyelerde bu oran yüzde 98,3, köylerde ise yüzde 98,4 oldu. 


Atık suların yüzde 77'si denize gitti 


Belediyeler, köyler, imalat sanayi iş yerleri, termik santraller, OSB'ler ve maden işletmeleri tarafından 2012 yılında doğrudan alıcı ortamlara 12 milyar metreküp atık su deşarj edildi. Atık suyun yüzde 77,1'i denize, yüzde 18,6'sı akarsuya, yüzde 4,3'ü diğer alıcı ortamlara gitti. 


Toplam atık suyun yüzde...