15 / 05 / 2024

deprem riskine karşı alınan önlemler

deprem riskine karşı alınan önlemler

Büyük kayıplar verdiğimiz, geçtiğimiz yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan 17 Ağustos 1999 depremin üzerinden tam 16 yıl geçti. Peki 16 yıl boyunca deprem riskine karşı neler yapıldı?

Sancaktepe'deki 4 dönümlük askeri arazinin imara açılmasına Bakanlıktan iptal kararı! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından afet riskine karşı kentsel dönüşümde kullanmak  için “rezerv yapı alanı” ilan edildikten sonra  ticari alana çevrilen Sancaktepe'deki 4 dönümlük askeri arazinin imara açılmasında iptal kararı çıktı.

Ticari kredilerde ibre dövize mi döndü?

Türk Lirası bazında ticari kredilerde yüzde 66’ya dayanan faizler kur riskine karşın firmaların döviz kredisi talebini de patlatmış oldu. Buna göre, döviz cinsi ticari krediler 136.2 milyar dolara kadar ulaştı.

İzmir, 21 fay kırığının üstünde: İş dünyasından kentsel dönüşüm çağrısı geldi!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, belediye başkan adayları ile ‘İzmir İş Dünyası’ buluşmasındaydı. Oda başkanları, İzmir'in deprem riskine dikkat çekerek kentsel dönüşüme hız verilmesini ve projelerin önünün açılmasını talep etti. 

Prof. Dr. Naci Görür'den endişe yaratan araştırma! Bingöl-Karlıova hattı çok önemli!

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün “Uykularımı kaçırıyor” dedi ve dikkat çekerek anlattı. Prof. Dr. Naci Görür 7,4 büyüklüğünde deprem tehlikesine karşı uyardığı Bingöl-Karlıova hattında önemli bir çalışma ile ilgili imzalar atıldığı kaydedildi. 

İstanbul'da 2030'a kadar büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 62!

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatarak, İstanbul depremi ve Kıbrıs adasındaki deprem riskine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Buğra Gökce uyardı! Milyonlarca insanımız deprem tehlikesiyle karşı karşıya

Kent planlamacısı Buğra Gökce, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de deprem tehlikesi ile karşı karıya olan illerdeki yapı stoğunun durumuna göre uyarılar yaptı. 

Japon deprem uzmanından İzmir Karşıyaka uyarısı: Dikkat edilmeli, zemin çok kötü!

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İzmir Karşıyaka'daki deprem riskine dikkat çekti ve uyarılarda bulundu. İşte o açıklamalar...

TCDD olası afetler için düğmeye bastı! Demiryollarına deprem sensörü sistemi!

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ray hatlarına sel ve deprem riskine karşı uyarı sistemleri yerleştirmeye başlandığını duyurdu.  

Bursa'da büyük dönüşüm başladı! Hem tarihi mirasa sahip çıkılıyor, hem de depreme karşı  konutlar yapılıyor!

İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olan Bursa'da büyük bir dönüşüm başladı. Bu kapsamda hem tarihi mirasa sahip çıkılırken hem de deprem riskine karşı dayanıklı konutlar inşa ediliyor.

Konut uzmanından ev almak isteyenlere kritik uyarı! Evin tapusu ve deprem riskine aman dikkat...

Yeni ev almak isteyeler bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor. Peki, yeni ev alırken dikkat edilmesi gereken konular neler? İşte detaylar...

Malatya 6 Şubat'ta ana depremini yaşamadı mı? Yer bilimci açıkladı: O fay parça parça kırılarak deprem üretebilir!

Yer bilimci Baturhan Öğüt, X sosyal medya hesabından Malatya'nın deprem riskine ilişkin konuştu ve bir bölgeye dikkat çekerek, parça parça kırılarak deprem üretebileceğinin altını çizdi. İşte o açıklamalar...

Bu ilçede yaşayanlar dikkat! Depreme en dayanıksız ilçe seçildi!

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'ın açıkladığı resmi verilere göre, Aydın Efeler'deki yapıların büyük bir kısmının deprem riskine karşı güvensiz olduğu belirtildi.

Eskişehir’de deprem riskine karşı 22 bin bina incelendi! Sıra 28 bin binada!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda üç belediye ile TMMOB İnşaat Mühendisleri arasında imzalanan protokol masaya geldi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesince verilen bilgilendirmede Eskişehir’de 22 bin binanın incelendiği ve incelemelerin sürdüğü aktarıldı.

deprem riskine karşı alınan önlemler Haberi

deprem riskine karşı alınan önlemler

Büyük kayıplar verdiğimiz, geçtiğimiz yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan 17 Ağustos 1999 depremin üzerinden tam 16 yıl geçti. 16 yıl boyunca deprem riskine yönelik planlama ve afet yönetimi adına atılması gereken adımlar, alınması gereken önlemler defalarca bilim ve meslek çevreleri tarafından ortaya konulmuş, kapsamlı raporlarla yerel ve merkezi yönetimlerle ve kamuoyuyla defalarca paylaşılmıştır. Ancak gerek yerel yönetimler, gerek ilgili bakanlıklar tarafından ısrarla sürdürülen bütünsellikten uzak, keyfi ve ayrıcalıklı imar politikaları ile deprem riski karşısında kentlerimizin karşı karşıya kalması muhtemel problemlerin çözümüne yönelik temel ilkeler göz ardı edilmektedir. 23 Ekim 2011 tarihinde yaşadığımız Van Depremi sonrası yaşanan acılar bu konuda somut adımlar atılmadığının en büyük göstergesidir.



TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak 2014 yılının Kasım ayında İstanbul`un tüm İlçe...