02 / 05 / 2024

dış brüt alanı

dış brüt alanı

Konutlarda alan büyüklükleri net ve brüt alan olmak üzere iki şekilde hesaplanıyor. Peki konutlarda brüt ve net inşaat alanları nasıl hesaplanır? Brüt ve net alan hesaplamaları ile ilgili detaylar haberimizde...

İstanbul'daki orta ve üzeri riskli yapıların tamamı 4 kez dönüştürebilirdi! 

İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı depreme hazırlık çalışmasına göre İstanbul’da orman ve askeri alanlar imara açılarak yaratılan toplam 85 milyar dolarlık rant ile İstanbul’daki orta ve üzeri riskli yapıların tümü 4 defa dönüştürebilirdi. İşte o raporda yer alan detaylar...

Bursa'da Karapınar’da kentsel dönüşüm alanının temeli atıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yıldırım ilçesi Karapınar Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm alanındaki birinci etap temel atma töreni düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, törende yaptığı konuşmada, daha güzel bir Bursa yaratmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Konut inşaatlarında büyük sorun: Zorunlu olan sığınıklar daireye dönüştürülüyor!

İnşaat projelerinde zorunlu alan olarak projelerde yer alan depoların sonradan ortadan kaldırılması, büyük sorun haline geldi. Apartmanlarda ve iş yerlerinin birçoğunda zorunlu olan sığınaklar bina yapımından sonra daireye dönüştürülüyor.

Döviz talebi artınca Merkez Bankası’nın brüt rezervleri gerilemeye başladı!

Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam brüt rezervleri geçen hafta içerisinde artan döviz talebinin etkisiyle birlikte yaklaşık 5 milyar dolar azalışla 116 milyar dolara kadar geriledi. Deprem öncesi döviz rezervi ise 129.63 milyar dolar düzeyindeydi.

EYT'liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) artık düzenlemein bir önce yapılmasını ve aldığı şekillenme üzerine hayatımıza devam edelim görüşünde. Fakat  akıllara takılan en büyük soru, EYT'liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?  

Türkiye'nin brüt dış borç stoku 450 milyar dolar oldu!

Türkiye'nin 31 Aralık 2020 itibarıyla brüt dış borç stoku 450 milyar dolar, net dış borç stoku ise 268,9 milyar dolar oldu.

Ankara'da Anıtkabir'in yakınındaki parselin ticaret alanına dönüştürülmesine tepki!

Ankara'da Anıtkabir'in hemen yakınındaki Hürriyet İlkokulu içindeki bir parsel ticaret alanına dönüştürüldü. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı plan değişikliğine tepki gösterdi.

Milli Takımlar Kamp Eğitim Merkezi olacak yayla çöplüğe dönüştü!

Samsun'da Vezirköprü ilçesi Kunduz Ormanlarında 2017 yılında 45 milyon liraya ihale edilen Milli Takımlar Kamp Tesisleri'nde şu zamana kadar hiç bir çalışma yapılmadı. Yaylaya inşa edilen tesis alanı beton çöplüğüne dönüştü. 

Emlak Katılım Varlık Kiralama'nın yıllık basit brüt getiri oranı yüzde 8,87282!

Emlak Katılım Varlık Kiralama'nın TRDEVKS62117 ISIN kodlu kira sertifikasının 1. kira getirisine ilişkin yıllık basit brüt getiri oranı yüzde 8,87282, 91 günlük dönemsel getiri oranı ise yüzde 2,212128 olarak belirlendi.

Ordu Alankent Ana Sınıfı ve Ortaokulu'nun spor sahasına dönüştürüleceği iddiası mecliste!

Ordu'nun Kabataş ilçesinde bulunan Alankent Ana Sınıfı ve Ortaokulu oyun alanının halka açık spor sahasına dönüştürüleceği iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Adıgüzel, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervi 127 milyon dolar azaldı!

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri geçtiğimiz hafta itibarıyla bir önceki haftaya göre 127 milyon dolar azaldı ve 55 milyar 610 milyon dolardan 55 milyar 483 milyon dolara geriledi.

Olympos'un üçüncü derece sit alanına dönüştürüldüğü iddiası TBMM'de!

Antalya ilinde yer alan Olympos'un üçüncü derece sit alanına dönüştürüldüğü iddiası meclis gündemine taşındı. Saadet Parti'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Olympos'un sit alanına dönüştürüldüğü iddiası mecliste!

Antalya ilinde yer alan Olympos'un üçüncü derece sit alanına dönüştürüldüğü iddiası meclis gündemine taşındı. Saadet Partili'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

dış brüt alanı Haberi

dış brüt alanı

Konutlarda brüt ve net inşaat alanları nasıl hesaplanır?

Konutlarda alan büyüklükleri net inşaat alanı ve brüt inşaat alanı olmak üzere iki şekilde hesaplanıyor.


Konutlarda brüt inşaat alanı..

Brüt inşaat alanı, konutun duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşan alanların hesaplanması olarak karşımıza çıkıyor. Brüt alan iç brüt alan ve dış brüt alan olmak üzere ikiye ayrılıyor.


- Dış brüt alanı

Bir evin toplam inşaat alanından aldığı payı ifade ediyor. Bu hesaba otopark, depo ve sosyal tesisler dahil toplam inşaat alanından düşen pay ilave ediliyor.


- İç brüt alanı

Bir evin katından düşen paya, iç brüt alan deniyor. Asansör, merpen ve havalandırma boşlukları ile koridorlardan; yani kattan aldığı payın hesaba katılması ile ortaya çıkıyor. 


Konutlarda net inşaat...