08 / 05 / 2024

dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır 2017

dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır 2017

Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracılara yapılacak zam hesaplamasında kullanılacak enflasyon oranları belli oldu. Peki, Mayıs'ta dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve sonrasında oluşabilecek olumsuz mahkeme süreçleri ve yeni hukuki kaideleri de gündeme getiriyor. Buna göre, bir kiracı ev sahibine hakaret ederse hangi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

Evi rezerv alan ilan edilen kiracılar ne olacak? Yeni yasaya İstanbul'dan ilk örnek geldi! 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ve ‘rezerv alan’ ilanı mülkiyet dokunulmazlığı çerçevesinde sık sık tartışma konusu oluyor. Peki evi rezerv alan ilan edilen kiracılar ne olacak? İşte İstanbul'dan bir örnek... 

Kiracıların kirayı elden vermesi suç mu? Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

Son zamanlarda konut sektöründe ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Kiracıların kirayı elden vermeleri durumunda herhangi bir ceza ile karşılaşıp karşılaşmayacakları merak ediliyor. Kirayı elden vermek suç mu? İşte haberin ayrıntıları...

7 milyon kiracıya düşük faizle konut müjdesi! Teslime yakın konut projeleri de kampanyaya dahil olacak mı?

Fahiş kira artışları ile beraber barınma problemi adeta krize dönüşürken, hükümetin düşük faizli, 180 ay vadeli kampanya mesajı 7 milyon kiracıya konut sahipliği için resmen umut oldu.

SSK ve Bağkur'lu 4A, 4B, 4C'li emekli ne kadar maaş alacak? En düşük emekli maaşı ne kadar?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaş emekli olma hayalı kuruyor. Peki, SSK ve Bağkur'lu 4A, 4B, 4C'li kaç yaşında emekli olacak, ne kadar maaş alacak? En düşük emekli maaşı ne kadar? İşte detaylar...

Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur? Kiracıyı çıkarmak için haklı sebepler nelerdir?

Ev sahipleri ve kiracılara dair pek çok soru sorulmaktadır. Bunlardan en bilineni de ihtar çekme konusudur. Kiracıların bir kısmı Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur? sorusunu sormaktadır. İşte o ayrıntılar!

Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?

Ev sahipleri ve kiracılar birtakım konularda anlaşmazlık yaşayabilir. Çoğu kendi arasında çözmek istese de bazı sorunlar büyüyerek mahkemeye kadar gidebilir. Peki “Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?” İşte detaylar!

EYT’liler ne kadar maaş alacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte bütün detaylar…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), yaş ve prim şartını doldurup emeklilik hakkı kazananlar ve emekli olduğu halde en düşük maaşı alan bütün emeklilerin gözü kulağı yeni yılda yapılacak zamlarda. Yeni yıla kısa süre kala “En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?” sorusu merak ediliyor.

Kiracıya karne geliyor! Ev sahibi kötü sürprizlerle karşılaşmayacak

Son dönemde kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar adliyelerde dosyaları artırdı. İnteraktif Kredi Kurucu Ortağı Mustafa Gümüş, iki taraf arasında güven ilişkisini güçlendirmek için Kira Raporu hazırladıklarını belirterek bu raporun kiracı ve ev sahibine önemli katkısı olacağını söyledi.

Ayçiçek yağı fiyatları düştü mü? A101, Migros, ŞOK, Carrefoursa ayçiçek yağ ne kadar? İşte 3 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Bu yılın ilk çeyreğinden bugüne kadar gündemde kalmayı başaran ayçiçek yağı fiyatları düştü mü? A101, Migros, ŞOK, Carrefoursa ayçiçek yağ ne kadar? İşte 3 Mayıs 2022 indirimli ayçiçek yağı fiyat listesi...

BİM'de ayçiçek yağı ne kadar? İşte 5 litre ayçiçek yağı fiyat listesi!

Son günler ayçiçek yağına yapılan zamlar vatandaşların gündeminden düşmüyor. Bu zamlar ile birlikte en uygun ayçiçek yağı hangi markette satılıyor merak ediliyor. Peki, BİM'de ayçiçek yağı ne kadar? İşte 5 litre ayçiçek yağı fiyat listesi..

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur? Kira sözleşmesi bitince kiracı evi ne zaman boşaltmalıdır?

Kira sözleşmeleri hem kiracı hem de ev sahibi tarafından bağlayıcılığı bulunan belgelerdir. Bu sözleşmede belirtilen maddelerden en önemlisi ise kiralamanın başlangıç ve bitiş tarihleridir. Peki,1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur? Kira sözleşmesi bitince kiracı evi ne zaman boşaltmalıdır? İşte

İş GYO Ocak-Mart 2021 döneminde kiracılarına kira desteği verecek!

İş GYO Ocak-Mart 2021 döneminde kiracıların geçmiş borçlarını kapatması veya ödeme planına bağlamaları şartıyla ve her bir kiracı özelinde değişen şekil ve tutarlarda kira desteği sağlanması hususlarında Şirket Genel Müdürlüğü'ne yetki verildi. 

dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır 2017 Haberi

dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır 2017

Konut ve dükkan kiralamalarında, dönem sonu yenilenen sözleşmeler için yapılacak zam farklı şekillerde hesaplanıyor. Bilindiği üzere konuttaki kiracıya ancak üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranlarında zam yapılabiliyor. Bu orandan fazla yapılan zamlar yasal olarak geçerli olmuyor.


Ancak işyeri niteliğinde olan tüm dükkanlar için bu kural uygulanmıyor. Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, konutlar için uygulanan ÜFE zorunluluğu, dükkanlar için 2020 yılından sonra geçerli olacak.


Bu tarihe kadar, dükkan kiralamalarında sözleşmede hangi oran belirtilmiş ise o oranda kira artışı yapılabilecek. Öyle ki sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise, mal sahibi istediği oranda zam yapabilecek.


Bu durumda "Mayıs'ta dükkandaki kiracılara ne kadar zam yapılacak?" sorusunun yanıtı, tamamen sözleşmelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek.


Dükkan kira artışı hesaplama örnekleri


Örnek 1- Sözleşmede ÜFE oranında artış yapılması gerektiğini varsayalım. Mayıs...