01 / 05 / 2024

emlak vergi matrahının tespiti

emlak vergi matrahının tespiti

Emlak vergi değeri nasıl hesaplanır? Bina vergi değerleri kullanılış tarzı, inşaat nevi ve sınıfı ile diğer özellikleri bakımından aynı vasıftaki binanın normal alım satım bedeli esas alınarak takdir olunuyor...

370 kişinin öldüğü Emlak Bank Konutları'nın müteahhitlerine verilen ihalelere suç duyurusu!

Depremde 370 kişinin hayatını kaybettiği Emlak Bank Konutları'nı yapan Aslar İnşaat'ın iki ortağına verilmiş olan deprem konutları ve altyapı ihaleleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İşte konu ile ilgili detaylar...

İnşaat maliyetleri, gayrimenkul fiyatları ve düşen talep emlak sektörünü önemli ölçüde etkiledi!

Türkiye'de emlak sektörünün seyri merakla takip ediliyor. Gayrimenkul piyasasının en önemli oyuncularından MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş emlak sektörüne ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra enflasyon muhasebesinin ikinci kez uygulanacağını duyurdu. Bu önemli gelişme, 2024 ve sonraki yıllar için vergi matrahını etkileyecek sonuçlar doğuracak. Peki enflasyon muhasebesi nedir ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar…

Metaverse üzerinden gayrimenkul alım satım işlemleri gelecekte emlak sektörünü nasıl etkileyecek?

Emlak sektörünün önde gelen firmalarından PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz Metaverse'nin gayrimenkul sektörüne etkilerini değerlendirdi.

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

Son senelerde kayıt dışı hususlarla gündeme gelen ve sayıları 10 binleri ilgilendiren kısa ve orta vadeli emlak kiralama sektöründe başlayan kurumsallaşmanın turist sayısını yükseltemesi ve vergi kaybını önlemesi öngörülüyor.

Akzirve dijital emlak mecraları basın toplantısı 20 Ocak'a ertelendi!

14 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Akzirve dijital emlak mecraları basın toplantısı 20 Ocak 2022 tarihine ertelendi.

Akzirve dijital emlak mecraları basın toplantısı 14 Ocak'ta!

Akzirve dijital emlak mecraları basın toplantısı 14 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.

Çinli emlak şirketi Kaisa'nın hisseleri sert düştü!

Borçlarını ödemeyen ve 8 Aralık tarihinde borsada işlemlerinin durdurulduğu Çinli emlak şirketi Kaisa’nın hisseleri bugün Hong Kong borsasında yüzde 14 geriledi. 

Emlak danışmanlığının püf noktaları neler?

Maddi olarak yüksek getirisi olan emlak danışmanlığının bir takım püf noktaları bulunuyor. Peki, başarılı emlak danışmanı nasıl olmalı?

Borcu olanlar dikkat! Faizler silinecek!

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren borçların yeniden yapılandırılmasını, vergi matrahını ve vergi artışını ve sicil affını içeren 15 maddelik kanun TBMM'ye sunuldu.

Emlak sektörünü neler bekliyor? 

Milliyet Gazetesi yazarı Nilüfer Kas, bugünkü yazısında, emlak sektörünün geleceğini kaleme aldı. İşte Kas'ın o yazısı...

Damga vergisinde kira bedeli düşük gösterilirse ne olur?

Damga Vergisi Kanunu’nun 10. maddesine göre, nispi vergide, kâğıtta yazılı belli para vergi matrahını meydana getiriyor. Peki kağıtta yer alan belli para gerçeği yansıtmıyorsa, matrah ne olur?

Pandemi emlak sektörünü nasıl etkiledi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birinci yılını geride bırakan pandemi sürecini emlak sektörü ve dijitalleşme açısından değerlendiren Lüks Konut Uzmanı Sercan Göller, pandeminin emlak sektörünü nasıl etkilediğini değerlendirdi. 

emlak vergi matrahının tespiti Haberi

emlak vergi matrahının tespiti

Emlak vergi değeri nasıl hesaplanır?

Emlak vergi değerinin tespit edilmesine ilişkin esaslar, Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük kapsamında açıklanıyor.


Burada yer alan esaslara göre binaların normal alım satım bedeli, emsal binanın normal alım satım bedeline göre, mümkün olmaması halinde maliyet bedeli ve bunun da mümkün olmaması halinde ortalama gelir bedeli yoluyla bulunuyor. 

Vergi değerinin emsal bina bedeline göre takdiri

Bina vergi değerleri kullanılış tarzı, inşaat nevi ve sınıfı ile 7 nci maddede belirtilen diğer özellikleri bakımından aynı vasıftaki binanın normal alım satım bedeli esas alınarak takdir olunuyor. 

Aynı vasıfta başka bir binanın normal alım satım bedelinin tespit olunamaması halinde, benzer vasıftaki binaların normal alım satım bedelleri esas alınıyor. Ancak, farklı vasıflara göre, esas alınan bedele gerekli ilave ve indirimler yapılıyor. 

Beyan...