30 / 11 / 2024

Gayrimenkul alım satım sözleşmesinden caymak

Gayrimenkul alım satım sözleşmesinden caymak

Gayrimenkul alım satımı sırasında alıcının, satıştan vazgeçmesi durumunda, yapılan sözleşmeye dayanılarak ev sahibi ve emlakçı alıcıdan ne talep edebilir? İşte gayrimenkul alım satım sözleşmesinden cayma bedeli..

Tapu Takas Sistemi nasıl işliyor? Gayrimenkul alıp satacaklar dikkat! 

Takasbank tarafından geliştirilen Tapu Takas Sistemi gayrimenkul alım satımı işlemlerinde güvenli bir ortam oluşturuyor. Peki Tapu Takas Sistemi nasıl işliyor? İşte ayrıntılar...

Türk vatandaşlarının yurt dışından gayrimenkul alımı neden arttı? İşte vatandaşların cevapları!

Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı 2024'ün ilk 8 ayında 1 milyar 377 milyon doları buldu. Peki Türk vatandaşlarının yurt dışından gayrimenkul alımı neden arttı? İşte vatandaşların yorumları...

Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı, 2024'ün ilk 8 ayında 1 milyar 377 milyon dolar oldu!

Türkiye'de konut satışı son aylarda tekrar çıkışa geçerken Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımınında da yükseliş yaşandı. Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı resmen rekora koşuyor. İşte o rakamlar...

Uzmanı açıkladı! Alım satımda gerçek değer dönemi geliyor...

Gayrimenkul alım satımı ve kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda kayıt dışı işlemlerinin önlenmesi hedefiyle hazırlanan yeni düzenleme bir çok yeniliği de beraberinde getiriyor. 

Emlak alım-satım harcına yeni düzenleme geliyor! İndirim için yasa tasarısı sunulacak!

Ak Parti hükümeti, gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirime gidilmesi için yasa teklifi sunacak. İşte konu ile ilgili son dakika detayları….

Gayrimenkul alım satımında tapudaki değeri ile piyasa değeri arasındaki fark neden oluşur?

Tapuda beyan edilen değer ile gerçek piyasa değeri arasında fark olması gayrimenkul alım-satımında sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu söyleyen Gayrimenkul uzmanı Ceyda Ufuk, neden böyle bir sonucun ortaya çıktığını açıkladı.

Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımı yılın ilk beş ayında yüzde 51 artarak 1 milyar doları geçti!

Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları giderek daha artıyor. Bu yılın ilk beş ayında yurt dışı gayrimenkul alımı yüzde 51 artışla 1 milyar doları aştı.

Türkiye'de fiyatlar uçtu: Türklerin yurt dışında gayrimenkul alımı 2023'te resmen katlandı!

Türkiye'de konut sahibi olmanın zorlaştığı ifade edilirken, Türklerin de yurt dışına kaçmaya başladığı belirtiliyor. Yurt dışında gayrimenkul alımı 2023'te patladı. İşte ayrıntılar...

Gayrimenkul alım satımında dikkat! Yanlış beyan verenler yandı! Cezası büyük...

Gayrimenkul alım satımında Gelir İdaresi tarafından alınan vergi beyanı konusunda yanlış beyanda bulunanlarda vergi kaçırmayla ilgili bir çalışma başlatıldı.

Yunanistan ‘altın vize’ için gayrimenkul alım sınırını 500 bin Euro'ya çıkarmayı planlıyor!

Yunanistan'da 'altın vize’ 5 senelik oturum izninin dışında sahiplerine Schengen bölgesi içinde vizesiz seyahat hakkı, Yunanistan'da iş kurma ve eğitim hakkı da tanıyor. Yunanistan ‘altın vize’ için gayrimenkul alım sınırını 500 bin Euro'ya çıkarmayı planlıyor...

Tapu sahipleri dikkat! Gayrimenkul alım-satımında 3 boyutlu döneme geçiliyor!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan ve pek çok kişiyi de yakından ilgilendiren değişikliğe göre gayrimenkul alım-satım işlemlerinde ve tapu süreçlerinde 3 boyutlu döneme geçilecek.

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!

Son zamanlarda ülke genelinde yabancın yatırıcıların gayrimenkul alımında artışlar meydana geldi. Yabancıya konut satışları 2023'te 35 bin oldu. Peki yabancıdan konut alım satışında neye dikkat edilmeli? 

Gayrimenkul alırken veya satarken tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder?

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde bazı adımlar izleniyor. Peki, Gayrimenkul satışında tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder?

Gayrimenkul alım satım sözleşmesinden caymak Haberi

Gayrimenkul alım satım sözleşmesinden caymak

Gayrimenkul alım satım sözleşmesinden cayma bedeli!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ile satıcı arasında sözleşmeden vazgeçilmesi durumunda tarafların birbirine karşı bazı hak ve sorumlulukları doğuyor.


Peki, alıcının gayrimenkulü almaktan vazgeçmesi durumunda, verilen kapora yanar mı? Yapılan sözleşmeye dayanılarak ev sahibi ve emlakçı alıcıdan ne talep edebilir?


Borçlar Kanunu madde 521'e göre emlakçı bir diğer ifade ile simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanıyor. Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödeniyor.


Simsarlık sözleşmesinde simsarın yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, simsarın faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödeniyor.


Yukarıda yer alan kanun maddesine göre sözleşmeden vazgeçilmesi durumunda emlakçıya para ödenmiyor. Buna karşın taraflar arasında imzalanan sözleşme hükümleri geçerli oluyor.


Sözleşmede, "Cayma bedelini alıcı öder." şeklinde bir ibare...