20 / 07 / 2025

haksız iktisap zamanaşımı

haksız iktisap zamanaşımı

Sebepsiz zenginleşme olarak da bilinen haksız iktisap nedir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Hakan Akçam'dan deprem sonrası emlak fiyatlarındaki haksız fiyat artışlarına tepki! Fırsatçılığı bir kenara bırakın

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, İstanbul'da 23 Nisan'da meydana gelen deprem sonrası emlak sektöründe yaşanan haksız fiyat artışlarına sert tepki gösterdi.

Kira stopajı: Vergi mi, haksız yük mü?

Kira stopajı kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan önce vergisinin ödenmesi işlemine deniliyor. Peki kira stopajı; vergi mi, haksız yük mü? 

Ev sahibi - kiracı kavgasında haksız ve suçlu olan kim?

Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan gerilim her geçen gün daha da artarken, Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci sosyal medya hesabı üzerinden çok önemli bir paylaşım yaptı. Peki ev sahibi kiracı kavgasında haksız ve suçlu olan kim? İşte o sorunun yanıtı...

Gayrimenkul fırsatçıları Bakanlığın radarında! Haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar dikkat! 

RADAR Sistemi ile gayrimenkul fırsatçılarıyla da mücadele ediliyor. Gayrimenkuldeki fırsatçılar, haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar tek tek tespit edildi. İşte ayrıntılar... 

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Hileli şekilde satılan gayrimenkullerde zamanaşımı var mı?

Posta yazarı Tamer Heper, "Dedem vefat ettikten sonra kardeşi dedemin de pay sahibi olduğu bir evi satıyor. Çocukları için ‘adresleri bulunamadı’ şeklinde gazeteye ilan veriyorlar. Ancak adresleri hiç değişmedi. Dava açma şansımız var mı yoksa zamanaşımına uğradı mı?" sorusunu cevapladı.

6 maddede taşınmazın haksız işgali ve ecrimisil!

Haksız işgal nedir? Ecrimisil nedir? Ecrimisil nasıl hesaplanır? Ecrimisil zamanaşımına uğrar mı? Ecrimisil davası açmak için aranan şartlar nelerdir? Ecrimisil talep edilebilmesi için kusur veya zarar şartı aranır mı? Avukat Kadir Kurtuluş yazıyor...

Zamanaşımı itiraz dilekçesi!

Zamanaşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşması süresi oluyor. Peki, zamanaşımına nasıl itiraz edilir? İşte zamanaşımı itiraz dilekçesi..

Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince, zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlıyor. Peki, zamanaşımı süresi ne kadardır? Kanunen zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır? İşte zamanaşımı süreleri hesaplamaları..

Zamanaşımı süresini durduran sebepler!

Zamanaşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşması olarak ifade ediliyor. Peki, zamanaşımı süresini durduran sebepler nelerdir?

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Borçlar Kanunu gereğince her alacak 10 yıllık zamanaşımına; Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler ise 5 yıllık zamanaşımına tabi oluyor. Peki, zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Dava zamanaşımı süreleri!

Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hallerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlıyor. İşte dava zamanaşımı süreleri..

Haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir?

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın , başkasının zararına meydana gelen zenginleşme oluyor. Peki, haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir? Bu durumda alacak davası nasıl açılır?

haksız iktisap zamanaşımı Haberi

haksız iktisap zamanaşımı

Haksız iktisap nedir?

İktisap, kelime anlamı olarak kazanma, edinme anlamlarını ifade ediyor. Haksız iktisap ise, bir kimsenin malvarlığında, haklı bir nedene dayanmadan başka bir kimsenin malvarlığı aleyhine meydana gelen artma ya da azalmama durumuna deniyor.


Sebepsiz zenginleşme olarak da ifade edilen haksız iktisapta her borç ilişkisinde olduğu gibi bir borçlu ve bir alacaklı bulunuyor.


Haksız iktisap ilişkisinin borçlusu, malvarlığı haklı bir sebep olmaksızın başkası aleyhine artan yani zenginleşen kişi; aleyhine sebepsiz zenginleşme davası açılması halinde ise davalı oluyor. Buna bağlı olarak haksız iktisap ilişkisinde malvarlığı kendisi aleyhine artmış olan kişi de alacaklı; dava açması durumunda ise davacı niteliği kazanıyor.


Borçlar Kanunu'nun 61. maddesine göre haksız bir sebep olması durumunda başkası zararına zenginleşen kimse, bu zenginleşmeyi iade etmek zorunda kalıyor.


Haksız iktisap çeşitleri..


Kazandırmadan doğan haksız...