24 / 05 / 2024

haksız iktisap zamanaşımı

haksız iktisap zamanaşımı

Sebepsiz zenginleşme olarak da bilinen haksız iktisap nedir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Ev sahibi - kiracı kavgasında haksız ve suçlu olan kim?

Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan gerilim her geçen gün daha da artarken, Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci sosyal medya hesabı üzerinden çok önemli bir paylaşım yaptı. Peki ev sahibi kiracı kavgasında haksız ve suçlu olan kim? İşte o sorunun yanıtı...

Gayrimenkul fırsatçıları Bakanlığın radarında! Haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar dikkat! 

RADAR Sistemi ile gayrimenkul fırsatçılarıyla da mücadele ediliyor. Gayrimenkuldeki fırsatçılar, haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar tek tek tespit edildi. İşte ayrıntılar... 

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Hileli şekilde satılan gayrimenkullerde zamanaşımı var mı?

Posta yazarı Tamer Heper, "Dedem vefat ettikten sonra kardeşi dedemin de pay sahibi olduğu bir evi satıyor. Çocukları için ‘adresleri bulunamadı’ şeklinde gazeteye ilan veriyorlar. Ancak adresleri hiç değişmedi. Dava açma şansımız var mı yoksa zamanaşımına uğradı mı?" sorusunu cevapladı.

6 maddede taşınmazın haksız işgali ve ecrimisil!

Haksız işgal nedir? Ecrimisil nedir? Ecrimisil nasıl hesaplanır? Ecrimisil zamanaşımına uğrar mı? Ecrimisil davası açmak için aranan şartlar nelerdir? Ecrimisil talep edilebilmesi için kusur veya zarar şartı aranır mı? Avukat Kadir Kurtuluş yazıyor...

Haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir?

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın , başkasının zararına meydana gelen zenginleşme oluyor. Peki, haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir? Bu durumda alacak davası nasıl açılır?

Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı!

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşmeye deniyor. Bu nedenle alacak davası açılabiliyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı süresi kaç sene?

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan kişi, eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı muvazaalı satış gerçekleştiriyor. İşte, muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Satış vaadi sözleşmesinde zamanaşımı süresi!

Satış vaadi sözleşmesi, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını yapmayı vaad ettiği sözleşme oluyor. Peki, satış vaadi sözleşmesinde zamanaşımı süresi nedir?

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçıların, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak biliniyor. İşte, tenkis davalarında zamanaşımı!

Uşak Zübeyde Hanım Caddesi yenileniyor!

Uşak Belediyesi’nin ana caddelerde başlattığı yenileme çalışmaları Zübeyde Hanım Caddesi’nde devam ediyor. Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Caddemizdeki projemiz konsept olmakla beraber, bölgeye modern bir şehir havası verecek” dedi.

Bağımsız bölüm ifrazı nasıl yapılır?

Tek veya birden fazla maliki olan bir bağımsız bölüm birden çok parçalara ayrılarak yeni bağımsız bölümler oluşturulabiliyor. Peki, bağımsız bölüm ifrazı nasıl yapılır? İfraz işlemi için gerekli olan belgeler nelerdir?

haksız iktisap zamanaşımı Haberi

haksız iktisap zamanaşımı

Haksız iktisap nedir?

İktisap, kelime anlamı olarak kazanma, edinme anlamlarını ifade ediyor. Haksız iktisap ise, bir kimsenin malvarlığında, haklı bir nedene dayanmadan başka bir kimsenin malvarlığı aleyhine meydana gelen artma ya da azalmama durumuna deniyor.


Sebepsiz zenginleşme olarak da ifade edilen haksız iktisapta her borç ilişkisinde olduğu gibi bir borçlu ve bir alacaklı bulunuyor.


Haksız iktisap ilişkisinin borçlusu, malvarlığı haklı bir sebep olmaksızın başkası aleyhine artan yani zenginleşen kişi; aleyhine sebepsiz zenginleşme davası açılması halinde ise davalı oluyor. Buna bağlı olarak haksız iktisap ilişkisinde malvarlığı kendisi aleyhine artmış olan kişi de alacaklı; dava açması durumunda ise davacı niteliği kazanıyor.


Borçlar Kanunu'nun 61. maddesine göre haksız bir sebep olması durumunda başkası zararına zenginleşen kimse, bu zenginleşmeyi iade etmek zorunda kalıyor.


Haksız iktisap çeşitleri..


Kazandırmadan doğan haksız...