08 / 05 / 2024

Hangi durumlarda tapu harcı ödenmez

Hangi durumlarda tapu harcı ödenmez

Gayrimenkullerin devir işlemleri sırasında alıcı ve satıcı tarafından tapu harcı ödemesi yapılıyor. Peki, hangi durumlarda tapu harcı ödenmez?

Miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Miras kalan taşınmazlarda bazı durumlarda tapu intikal işlemleri yapılır. Bu işlem, mirasın mirasçılara devredilmesidir. Belirli aşamalarla gerçekleşen bu işlemde dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Peki miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi, bir taşınmaz hakkında verilen bir karardır. Bu karar neticesinde bazı kısıtlamalar devreye girer. Peki tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir, hangi durumlarda devreye girer ve sonuçları nelerdir? İşte 31/B şerhi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Tapu sahiplerine önemli uyarı: Tapu belgeleri geçersiz mi olacak?

Taşınmaz mal sahipleri için son derece önemli olan bazı kritik detaylar gün yüzüne çıktı. Bu ayrıntılar, tapu sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Özellikle bazı durumlarda tapu belgelerinin geçerliliğini yitirebileceği vurgulanıyor. İşte tapu sahiplerini ilgilendiren o detaylar...

18. Madde uygulaması nedir? Hangi durumlarda 18. madde uygulaması kullanılır?

Birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biri de 18 uygulaması ve maddesidir. Belirli kişileri ilgilendiren bu madde, yasal bir düzenlemedir. Peki 18. madde ve uygulaması nedir, hangi durumlarda kullanılır? İşte 18. Madde uygulaması ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Tapu iptal davası hangi durumda açılamaz? Tapu iptal davası kaç yıl sürer?

Bazı durumlarda tapu iptal davası açılamıyor. Bunun birçok sebebi olduğu için bu nedenlerin bilinmesi gerekmektedir. Peki tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz ve ne kadar sürer? İşte tapu iptal davası ile ilgili kapsamlı ve önemli bilgiler haberin devamında yer alıyor...

Hangi durumlarda kiracı çıkarılır? Kiracı çıkarmak için yasal düzenleme var mı?

Son günlerde, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki tartışmalar neredeyse günlük haberlerin başlıklarında yer almakta. Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar ve diğer durumlar, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlık mahkemede son buluyor. Kiracı ve ev sahipleri hangi durumlarda dava açabilir?

Tapu yanlış ölçüm nasıl düzeltilir? Tapu kaydının düzeltilmesi davası hangi durumlarda açılır?

Tapu yeri tespiti, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kendi internet sitesi ile sorgulama seçeneklerinden adres girilip, direk arsa ya da arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz. Peki “Tapu yanlış ölçüm nasıl düzeltilir?” İşte detaylar!

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Ev sahibi ile iyi anlaşamayan kiracılar, “Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?” şeklindeki soruya yanıt arıyor. Aynı şekilde evinden kiracıyı çıkartmak isteyen ev sahipleri de bu sorunun yanıtını merak ediyor. İşte detaylar!

Ev sahibi kaç yıl sonunda kiracıyı çıkarabilir? Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Ev sahibi ve kiracıların hakları yasal ile korunmaktadır. Kirayı, ev sahibi istediği zaman çıkarabilir mi? Hangi durumlarda ev sahibi kiracıyı çıkarır? İşte detaylar!

Kiracıların çoğu bunları bilmiyor! Ev sahibi hangi hakla kiracıyı çıkarabilir?

Kiracılar, ev sahiplerinin ne zaman tahliye isteyebileceğini araştırıyor. Hangi durumlarda tahliye davası açılır? Bu sıklıkla araştırılıyor. İşte detaylar!

SED yardımı hangi durumlarda kesilir?

SED yardımı diğer sosyal yardımlar gibi gündemde olan konulardan bir tanesidir. Vatandaşlar, hangi durumlarda SED yardımının kesileceğini araştırıyor. İşte o merak edilen detaylar!

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında kira sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşme her yıl güncellenir. Peki “Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?” İşte merak edilen soruların yanıtları…

Hangi durumlarda engelli raporu verilir?

Engelli raporu, belli bir engellilik seviyesinde olan kişilere verilmektedir. Peki Hangi durumlarda engelli raporu verilir? İşte detaylar!

Hangi durumlarda tapu harcı ödenmez Haberi

Hangi durumlarda tapu harcı ödenmez

Tapu harcı, konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların satışı için ödenen harç oluyor. Yapılan devir işlemlerinin tamamlanması için tapu harcı ödemesinin yapılması gerekiyor. Tapu harcı alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyor.

Tapu harcı için ödenecek bedel, emlak vergisi değerinden az olmayacak şekilde satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

Emlak vergisi değeri, kanun kapsamında açıklanıyor. Kanunen taşınmaz malların alım satımında ödenecek tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gerçek satış bedeli üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. Beyan edilen rakam en düşük, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabiliyor. Ancak taraflar arasında anlaşılan rakamın emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının yine gerçek satış bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor.

Bazı hallerde tapu dairesinde ödenen bu harçtan muaf olunabiliyor. Peki, hangi durumlarda...