02 / 05 / 2024

İmar uygulamaları nedir

İmar uygulamaları nedir

"2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" kapsamında, imar planı izleme, değerlendirme ve denetim sisteminin kurulması için çalışmalar başlatılacak. 

Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?

İmar barışı kapsamında bulunan yapıların bu haktan faydalanabilmesi için birtakım adımların atılması gerekir. Bu çalışmalardan biri de yapı kayıt belgesi alınmasıdır. Peki, Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar? İşte detaylar...

Askı süresi nedir?

İmar planları birçok taşınmaz, tarla ve arsa sahibini ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle imar planları ile ilgili süreçlerin öğrenilmesi elzemdir. Askı süresi de bunlardan biridir ve imar planlarında sıklıkla bahsedilen bir süreçtir. Peki askı süresi nedir ve en fazla ne kadardır?

Bitişik nizam nedir?

Bitişik nizam, İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenen ve belirli bir yapı düzenini ifade eden bir terimdir. Yapı sektöründe sıklıkla kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki bitişik nizam nedir, hangi yapıları ifade eder ve nerelerde görülür? İşte bitişik nizamla ilgili bilgiler...

Giydirme cephe nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte inşaat sektöründe de yenilikçi uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalardan biri de giydirme cephe olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, yapıların korunaklı ve güvenli olmasını sağlamak amacıyla yapılır. Peki giydirme cephesi nedir ve neden tercih edilir? 

Kadastro parseli nedir? Kadastro parseli ile imar parseli arasındaki farklar nelerdir?

Kadastro parseli, belirli bir alanı kapsayan arazidir. Bu arazi yasal yönetmelikler tarafından belirlenmiştir. İmar parseli ile karıştırılan kadastro parselinde dikkate alınması gereken bazı kurallar vardır. Peki kadastro parseli nedir, imar parseliyle farkları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...

Tadilat ruhsatı nedir? Tadilat ruhsatı nereden alınır?

Ev ya da farklı bir yapıda tadilat yapılması planlanıyorsa dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar mevcuttur. Bunlardan biri de İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan tadilat ruhsatıdır. Tadilat yapmak isteyen ev veya iş yeri sahiplerinin bu ruhsatı alması önemlidir. Peki tadilat ruhsatı nedir?

İmar çapı nedir? İmar çapı nasıl alınır? 

Sahip olduğunuz arsaya bir yapı inşa etme düşüncesine sahipseniz, ülkemizdeki plansız yapılaşmanın önüne geçmek adına dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler vardır. İnşaat sürecine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bu faktörlerden biri de imar çapıdır. İmar çapı nedir ve ne işe yarar?

İmar barışı nedir? İmar barışı ne zaman çıkacak?

İmar barışı ya da diğer adı ile imar barışı, imar hukukun en önemli konularından biridir. Peki imar barışı nedir? İşte detaylar!

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Kısmi iskan İmar Kanunu!

Bir inşaatın tamamlanmasından sonra kullanılabilmesi için iskan belgesi alması gerekiyor. Kısmi iskan İmar Kanunu nedir? Kısmi iskan nasıl ve nereden alınır? İşte tüm merak edilenler...

Gebze Pelitli Mahallesi'nde tapu sevinci!

İmar uygulamaları kapsamında tapu tescil işlemleri tamamlanan Gebze'deki iki bölgenin tapuları sahiplerine verildi.

Yeni mekansal strateji planı nedir?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İmar Kanunu'na "Mekânsal Strateji Planı” tanımı eklendi. Peki, yeni mekansal strateji planı nedir?

Yeni nazım imar planı nedir?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile “Nazım İmar Planı” ve “Çevre Düzeni Planı” tanımları değiştirildi. Peki, yeni nazım imar planı nedir?

İmar uygulamaları nedir Haberi

İmar uygulamaları nedir

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan karara göre "2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" kapsamında, imar planı izleme, değerlendirme ve denetim sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalara devam edilecek. 

Model alternatifleri geliştirilecek

Buna göre, imar planlarının yapım, uygulama ve değişiklik süreçlerinin mevzuatta yer alan kriterlere göre denetlenmesine ilişkin mekanizmalar etkili hale getirilip, izleme ve denetim için model alternatifleri geliştirilecek.

İmar uygulamalarının yaygınlaştırılması  için alternatif yöntemler geliştirilecek ve tecrübe paylaşımı yapılacak. 

İmar uygulamalarına alternatif yöntemler

Karar kapsamında, imar uygulamalarının yaygınlaştırılmasına destek verilip, imar hakkı transferi, trampa ve değer esaslı imar uygulamaları gibi alternatif yöntemlerin geliştirilmesi için yaygınlaştırma çalışmaları yapılacak ve eğitimler düzenlenecek.

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com 

Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek!

2019'da inşaat sektöründe neler...