03 / 05 / 2024

istimlak mahkemeleri

istimlak mahkemeleri

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Peki istimlak davası nedir? İstimlak davası ne zaman hangi mahkemede açılır?

1938'de Yenikapı ve Ahırkapı'daki teneke evler istimlak edilecekmiş!

1938 yılında Yenikapı ve Ahırkapı'daki teneke evler, bölgede çirkin görüntüye neden olduğu için istimlak edilmesine karar vermiş.

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940 yılında, İstimlak Kanunu'nun 11. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek. 

Belediye bütçesi 500 milyonla 1957'de rekor kırmış! Nedeni; İmar ve istimlak çalışmaları...

1957 yılında belediye bütçesine 500 milyon lira ayrılacağı belirtilmiş. Rekor bütçenin imar ve istimlak çalışmalarından dolayı bu rakama ulaştığı aktarılmış.

1957'te Anadolu Yakası'nda istimlak çalışmaları başlamış!

1957 yılında Anadolu Yakası'nda istimlak çalışmalarına başlanmış. İlk olarak Kadıköy iskelesinden başlayacak çalışma Üsküdar ve Beykoz'a kadar devam edecekmiş. İşte ayrıntılar...

Tahliye ve kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen tüksek kira artışı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken ‘tahliye’ ve ‘kira tespit’ davaları da mahkemeleri kilitledi.

Karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021!

Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve belediyeler tarafından yapılabilen istimlak bedeli ne kadar? İstimlak bedeli nasıl sorgulanır? İşte karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021...

Şanlıurfa Eyyübiye'de ev ve iş yerleri istimlak ediliyor!

Şanlıurfa Eyyübiye Belediyesi, Ümit Yolcu ile Mustafa Kuş parkı arasında kalan ev ve işyerinin istimlak çalışmalarını tamamlıyor. Bölgede başlatılan yıkım çalışmalarıyla trafik sorununa neşter vurulacak.

Afyonkarahisar'da istimlak edilen bina yıkıldı!

Afyonkarahisar’da Dinar Belediye Başkanı Nihat Sarı, belediye meclis üyeleri Abdullah Yıldız ve Veli Özcan ile birlikte Cumhuriyet Meydanında yapılan çalışmaları kapsamında istimlak edilen binanın yıkım çalışmalarını yerinde inceledi…

İhtilaflı ev için istimlak bedeli alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam 1984’te Manisa’dan bir ev aldı. Evin satışı için bir işlem yapılmamış. Çünkü evin ihtilaflı olduğu söylenmiş. Bu yerde istimlaklar oldu ve istimlak bedelini eski malikler aldı. Buna karşı ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Tapuda kamu adına istimlak şerhi bulunması nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Aileden miras olarak kalan bir arsa var. Emlakçı bize burayı almak isteyenler olduğunu söyledi, ama tapuya gittiğimizde kamu adına istimlak şerhi bulunduğu söylendi. Bu işte bir terslik yok mu?' sorusunu yanıtladı

Kütahya OSB için istimlak edilen arazilerin bedelleri mecliste!

Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Sevdiğin köyünde kurulacak OSB için istimlak edilen arazilerin bedellerinin köylülere ne zaman ödeneceği TBMM gündemine taşındı. CHP'li Kasap, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Adana metrosunun ikinci etabı istimlak engeline takıldı!

Adana’nın kanayan yarası metronun ikinci etap projesi, bu sefer de istimlak engeli ile karşı karşıya kaldı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adana Metrosu’nun ikinci etabını Ulaştırma Bakanlığı eliyle yapılacağı vaadine sevinen Adanalılar, artarak devam eden ulaşım sıkıntısına çözüm bekliyor. 

Balıkesir Reşitköy Barajı için istimlak bedelleri ödendi!

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde inşa edilen Reşitköy Barajı için istimlak bedelleri ödendi. İstimlak bedelinin düşük olduğunu söyleyen çiftçiler, arazi fiyatlarının çok yükseldiğini belirtti.

istimlak mahkemeleri Haberi

istimlak mahkemeleri

İstimlak davası nedir?

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Kanun gereğince, kamulaştırmanın satın alma usulü ile yapılamaması halinde idare, 7 nci maddeye göre topladığı bilgi ve belgelerle 8 inci madde uyarınca yaptırmış olduğu bedel tespiti ve bu husustaki diğer bilgi ve belgeleri bir dilekçeye ekleyerek taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine müracaat eder ve taşınmaz malın kamulaştırma bedelinin tespitiyle, bu bedelin, peşin veya kamulaştırma 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına göre yapılmış ise taksitle ödenmesi karşılığında, idare adına tesciline karar verilmesini ister.

Kanunun 10. maddesine göre Mahkeme, idarenin başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün sonrası için belirlediği duruşma gününü, dava dilekçesi ve idare tarafından verilen belgelerin birer örneği de eklenerek taşınmaz malın...