05 / 05 / 2024

işyerinde kiracıya ne kadar zam yapılır

işyerinde kiracıya ne kadar zam yapılır

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, sözleşmenin yenilenmesi halinde kiracısına yeni kira döneminde belirli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, kiracıya ne kadar zam yapılır? İşte kira zam esasları..

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve sonrasında oluşabilecek olumsuz mahkeme süreçleri ve yeni hukuki kaideleri de gündeme getiriyor. Buna göre, bir kiracı ev sahibine hakaret ederse hangi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni malikin kiracıya ihtar çekmesi şart mı?

Ev sahipleri kiracı kavgaları gündemdeki yerini korurken yeni malikin kiracıya ihtar çekmesinin şart olup olmadığı da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte Avukat Tarık Çakmak'ın konu ile ilgili o paylaşımı...

Kiracılar fahiş zamlara karşı çözüm için Ankara’ya yürüyüş başlattı! 

Antalya Kiracılar Platformu’nun toplam 14 üyesinin, Antalya başta olacak şekilde birçok kentte gerçekleşen fahiş kira artışları, tahliye taahhütnameleri ile asgari ücret seviyesindeki kira fiyatlarına çözüm bulunması için Ankara’ya yürüyüş başlattığı bildirildi.

Kiracıların kirayı elden vermesi suç mu? Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

Son zamanlarda konut sektöründe ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Kiracıların kirayı elden vermeleri durumunda herhangi bir ceza ile karşılaşıp karşılaşmayacakları merak ediliyor. Kirayı elden vermek suç mu? İşte haberin ayrıntıları...

7 milyon kiracıya düşük faizle konut müjdesi! Teslime yakın konut projeleri de kampanyaya dahil olacak mı?

Fahiş kira artışları ile beraber barınma problemi adeta krize dönüşürken, hükümetin düşük faizli, 180 ay vadeli kampanya mesajı 7 milyon kiracıya konut sahipliği için resmen umut oldu.

Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur? Kiracıyı çıkarmak için haklı sebepler nelerdir?

Ev sahipleri ve kiracılara dair pek çok soru sorulmaktadır. Bunlardan en bilineni de ihtar çekme konusudur. Kiracıların bir kısmı Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur? sorusunu sormaktadır. İşte o ayrıntılar!

Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?

Ev sahipleri ve kiracılar birtakım konularda anlaşmazlık yaşayabilir. Çoğu kendi arasında çözmek istese de bazı sorunlar büyüyerek mahkemeye kadar gidebilir. Peki “Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?” İşte detaylar!

Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Hisseli tapu, bir gayrimenkulün bu arsa, ev ya da dükkan olabilir bu malların ortaklarını ifade eden tapu çeşididir. Peki” Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?” İşte detaylar!

6 yıllık kiracıya tekmeli yumruklu dayak! 10 günlük rapor alan kiracı şikayetçi olacak! 

Ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmalar büyüyor. Şimdi de Gaziosmanpaşa'da ev sahibinin kardeşinden kiracıya saldırı iddiası gündeme geldi. İşte ayrıntılar... 

Trakya Birlik'ten flaş ayçiçeği fiyatı açıklaması! Ayçiçek hangi borsada ne kadar? 9 Eylül 2022 fiyat listesi...

Trakya Birlik, ayçiçeği avans ödeme fiyatını duyurdu. Yönetim Kurulu aldığı kararda, yağ oranına göre ayçiçek taban fiyatını 12 Türk Lirası olarak belirtti. Peki ayçiçek bugün kaç liradan satılıyor? Ayçiçek hangi borsada ne kadar? 9 Eylül 2022 fiyat listesi...

Yağ fiyatlarına zelzele etkisi! 1,2,3,4,5 litre Ayçiçek yağı ne kadar?

Ayçiçek yağ fiyatlarına dair yeni bir açıklama yapıldı. Güncel 1,2,3,4,5 litre Ayçiçek yağı ne kadar? İşte detaylar!

PttAVM'de 5 kg ayçiçek yağında büyük fırsat! En ucuz ayçiçek yağı ne kadar? İşte 23 Mayıs 2022 fiyat listesi

Son zamanlarda yükselen ayçiçek yağı fiyatlarından sonra vatandaşlar indirimli ayçiçek yağı arayışında bulunuyor. Peki en uygun ayçiçek yağı ne kadar, PttAVM'de ayçiçek yağı kaç TL? İşte 23 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Ayçiçek yağı fiyatları düştü mü? A101, Migros, ŞOK, Carrefoursa ayçiçek yağ ne kadar? İşte 3 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Bu yılın ilk çeyreğinden bugüne kadar gündemde kalmayı başaran ayçiçek yağı fiyatları düştü mü? A101, Migros, ŞOK, Carrefoursa ayçiçek yağ ne kadar? İşte 3 Mayıs 2022 indirimli ayçiçek yağı fiyat listesi...

işyerinde kiracıya ne kadar zam yapılır Haberi

işyerinde kiracıya ne kadar zam yapılır

Kiracıya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, sözleşmenin yenilenmesi halinde kiracısına yeni kira döneminde belirli oranlarda zam yapabiliyor.


Kiracıya yapılacak zam oranları Borçlar Kanunu ile sınırlanıyor. Kanun gereğince mesken kiracılarına yapılacak zamlar ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Ancak işyeri kiracıları için aynı durum uygulanmıyor.


Kanunda yapılan değişikliklere göre işyeri kiralamalarında yapılacak zam oranlarda ÜFE uygulaması 2020 yılına kadar ertelendi.


İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi söz konusu olup; sözleşmede hangi esaslar belirtiliyorsa ona göre kira zammı yapılması gerekiyor.


Borçlar Kanunu

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat...