06 / 05 / 2024

izmir depremde binalar neden yıkılıyor

izmir depremde binalar neden yıkılıyor

Dün İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde 25 kişi hayatını kaybederken çok sayıda bina yıkıldı. Yıkılan binalar sonrasında İzmir'in imar planları tartışmalara neden oldu. 

1941'de İzmir'e iki yeni cadde! Binalar tek tek yıkılmış!

1941 yılında, İzmir'de Fevzipaşa Bulvarı'nın tamamı ve Cumhuriyet Bulvarı'nın bir kısmı bitilmiş. Bu iki yeni caddenin yerindeki binalar ise belediye tarafından istimlak edilmiş.

Depremde yatay mimari yapıları korumaz! Yıkılmayan binalar için zemine uygun bina tasarımı gerek!

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bu kapsamda depreme dayanıklı binaların nasıl yapılması gerektiği de sık sık gündem oluyor. İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu, konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen Rezerv Yapı Alanlarının nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekerek, Bakanlığın açıklaması gerekenleri tek tek sıraladı. 

AK Partili Hamza Dağ: İzmir'deki orta hasarlı binalar için formül hazır!

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ yaptığı açıklamada, Bayraklı’da yıkıma sebep olan ve 30 Ekim depreminde orta hasarlı binalar ile ilgili çalışma yürüttüklerini dile getirdi. 

Depremde yıkılan binaların yüzde 30'u tamamlandı! İşler neden bu kadar ağır ilerliyor? Uzman isim 5 maddede açıkladı

6 Şubat Depreminin üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçte yıkılan binaların sadece yüzde 30'a yakını yenilenebildi. Peki işler neden bu kadar ağır ilerliyor? Bu sorunun yanıtını Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi, 5 madde de açıkladı.

İstanbul'daki kamu binaları depreme hazırlanıyor! Hem sağlık hem de barınma ihtiyacı karşılanacak!

Beklenen Marmara depreminden en çok etkilenecek kent, İstanbul olarak belirtiliyor. Mega kentte kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Olası bir depremde, kamu binaları ile İstanbulluların hem sağlık hem de barınma ihtiyacı karşılanacak. İşte megakentteki kamu binalarında son durum...

Depremde bu binaların hangisi yıkılır, hangisi yıkılmaz?

İTÜ mezunu Mimar Şenol Gökner, takipçileri ile iki farklı binanın fotoğrafını paylaştı ve bir soru sordu. Depremde bu binalardan hangisi yıkılır, hangisi yıkılmaz? İşte o soruya gelen yanıtlar...

Deprem bilimci Naci Görür'den son dakika uyarısı: Bu binalar depremde zor ayakta durur!

Bilim Akademisi Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'da bir yapı için açılan temeli işaret etti ve dikkat edilmesi gerekenleri "Bu binalar zor ayakta durur" diyerek sıraladı. İşte detaylar...

2000'den önceki binalar için çarpıcı uyarı! Depremde yıkılan binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi!

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin, depremde yıkılan 300'ü aşkın binadan aldıkları karot örneklerine göre, binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

Binanın metrekaresini artırmak ve alan kazanmak için yapılan çıkmalı binalar deprem felaketi sonrasında yeniden gündem oldu. Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

TOKİ'nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

Asrın felaketi olarak belirtilen depremde 1 ay geride kaldı. Bölgede TOKİ konutlarının ayakta kalması oldukça dikkat çekti. Peki deprem bölgesindeki TOKİ konutları nasıl sağlam kaldı? TOKİ Başkanı Ömer Bulut tek tek anlattı...

Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üç depremde de yıkılmayan binayı inceledi ve binalarda kullanılan yöntemi İstanbul'da da hayata geçirileceğini söyledi. Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

 Mimarlar Odası'nın raporundaki korkunç gerçek… 10 milyondan fazla yapı depremde yıkılabilir!

Kahramanmaraş depremi hakkında TMMOB Mimarlar Odası’nın hazırladığı raporda, depremde ağırlıklı olarak yeni binaların yıkıldığı vurgulandı. Rapora göreTürkiye’de 10 milyondan fazla yapı depreme karşı dayanıksız.

izmir depremde binalar neden yıkılıyor Haberi

izmir depremde binalar neden yıkılıyor

İzmir'in Seferihisar ilçesinin açıklarında meydana gelen 6.6 şiddetinde 24 kişi hayatını kaybederken il genelinde birçok bina hasar gördü. Yıkılan binaların çoğu ise Bayraklı ilçesinde bulunuyordu.

BirGün'de yer alan habere göre; AFAD, yıkılan ve hasar gören 17 binada arama kurtarma çalışmaları sürdürürken, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 4 binanın tamamen yıkıldığını, 10’un üzerinde de yan yatmış bina olduğunu belirterek “Tüm binalara ulaşılmış durumda. 70’e yakın vatandaşımız kurtarıldı” dedi.

Deprem sonrasında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’deki yapı stoku ne yazık ki, bu büyüklükteki depremleri hatasız, göçmeden atlatacak durumda değil. O bölgede özellikle zemin koşullarının da hiç uygun olmadığını biliyorum. Bayraklı ve Bornova’da. Zayıf malzeme özellikleri olabilir. Özellikle düzensiz taşıyıcı sistemlerden kaynaklanan sorunlar olabilir” dedi.

Binalar imar...