02 / 05 / 2024

kira artırımı nasıl yapılır

kira artırımı nasıl yapılır

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda, yıllık olarak imzalanan kira sözleşmesinin 1 sene daha uzaması halinde, kira bedelinde zam yapılıyor. Peki, kira artırımı TEFE TÜFE mi? Hesaplamada hangi oranlar kullanılır?

Kira artırım oranı 2015 ne kadar?

Kiralama sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibi kira bedelinde zam yapma hakkına sahip oluyor. Yapılacak artırım, mesken ve işyerinde farklı şekilde uygulanıyor. Peki, kira artırım oranı 2015 ne kadar?

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras paylaşımları aileler arasında yaşanan en çok anlaşmazlık nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte, miras paylaşımı nasıl yapılır? Kim, ne kadar miras payı alır? 

Kira sözleşmesi nasıl sonlandırılabilir? Kiracısını tahliye etmek isteyenler aman dikkat!

Fahiş kiralar sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmalar devam ediyor. Peki kira sözleşmesi nasıl sonlandırılabilir? İşte ayrıntılar...

Kardeşi olanlar dikkat: Kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? 

Miras paylaşımı ile ilgili detaylar en çok merak edilen konulardan olurken, kardeşler arasında mirasın nasıl paylaşılacağı da araştırılıyor. Peki kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? Kardeşler anlaşamazsa dava açılır mı?

Merkez Bankası Başkanı değişti, faiz artırımı gelebilir! Hem gayrimenkul hem otomobil piyasası olumsuz etkilenir!

Merkez Bankası Başkanının değişmesinin ekonomiye yansımaları merak ediliyor. Kripto fenomeni Murat Ali Calman, faiz artırımına gidilirse gayrimenkul ile otomobil sektörünün ve enflasyonun nasıl etkileneceğine ilişkin bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

Ev sahipleri dikkat! Kira borcu nedeniyle tahliye nasıl yapılır? 

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken pek çok ev sahibi de kiracılarını nasıl çıkartacağı ile ile ilgili araştırma yapıyor. Avukat Tarık Çakmak, resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kira borcu nedeniyle tahliyeyi yazdı. Peki kira borcu nedeniyle tahliye nasıl yapılır? 

Evinden taşınmak zorunda kalanlara 11 bin TL taşınma yardımı verilecek! Taşınma yardımı nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm kapsamında hasarlı durumdaki konutlar tek tek yıkılıyor. Devlet, bu konutlarda yaşayanları mağdur etmeyeceğini açıklayarak, 11 bin TL taşınma yardımı vereceğini duyurdu. Peki taşınma yardımı nasıl alınır? 

Konut kredilerinde yapılandırma var mı, nasıl yapılır?

Bankalardan konut kredisi ile ev alanlar farklı faiz oranı ile kalan borcun yeniden hesaplanıp hesaplanmadığını merak ediyor. Peki, Konut kredilerinde yapılandırma var mı, nasıl yapılır?

Borsa yatırımı nasıl sonuç verir? Borsada para nasıl kazanılır?

Analist Arif Coşkun, X hesabından yaptığı paylaşımda, borsada paranın nasıl kazanılacağını ve borsa yatırımının nasıl sonuç vereceğini örnekler vererek açıkladı.

Batı Ege GYO'nun halka arzında talep toplama yarın başlıyor! 290 milyon TL'lik sermaye artırımı!

Batı Ege GYO, şirketin yüzde 35,53'ünü halka arz ederek 290 milyon TL sermaye artırımı gerçekleştirecek. Batı Ege GYO'nun halka arzında talep toplama yarın başlıyor. 

Kira sözleşmesi uzatılır mı? Nasıl Uzatılır? 

Kira sözleşmesi uzatma süreci belirli adımları kapsadığı için ev sahibi ve kiracılar tarafından iyi bir şekilde anlaşılması gereken bir konudur. Peki kira sözleşmesi nasıl uzatılır ve süreci nasıl işler? İşte kira sözleşmesinin uzatılma süreciyle ilgili önemli detaylar…

Yıkılmış, ağır ve orta hasarlı binaların hak sahipliği açıklandı mı, nasıl sorgulanır?

Depremden etkilenen vatandaşlar yıkılmış, ağır ve orta hasarlı binaları için bazı haklara sahip olabilecek. Peki, hak sahipliği açıklandı mı, nasıl sorgulanır? İşte detaylar...

15 bin lira sel yardımı nasıl alınır? İstanbul sel yardımı başvuru şartları neler?

İstanbul'da yaşanan selden sonra 15 bin TL yardım yapılacağı açıklandı. Peki, 15 bin lira sel yardımı nasıl alınır? İstanbul sel yardımı başvuru şartları neler? İşte detaylar...

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz artırımına gidecek mi? Eylül ayı Fed faiz kararı ne olur?

ABD ekonomisindeki büyüme, işgücü piyasasındaki soğuma ve enflasyon baskılarındaki yavaşlamanın etkileriyle Temmuz ve Ağustos aylarında ılımlı bir seyir izlediği açıklandı. Peki Fed faiz artırımına gidecek mi? Eylül ayı Fed faiz kararı ne olur?

kira artırımı nasıl yapılır Haberi

kira artırımı nasıl yapılır

Kira artırımı TEFE TÜFE mi?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda, yıllık olarak imzalanan kira sözleşmesinin 1 sene daha uzaması halinde, kira bedelinde zam yapılıyor.


Kira bedeline yapılacak yıllık artırım, kanunda belirtilen usul ve esaslara göre yapılıyor. Meskenlerde yapılacak artırım enflasyon oranlarından fazla olamazken; işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Peki, meskenlerde yapılacak kira artırım hesabında hangi oran kullanılıyor? Kira artırımı TEFE TÜFE mi?


TEFE ÜFE'ye göre kira hesaplama formülü eski uygulama olup; 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince Kira artırımının ÜFE oranlarına göre yapılması gerekiyor.


Söz konusu; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Her...