03 / 05 / 2024

kira ihbar süreleri

kira ihbar süreleri

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre konut ve işyeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren ancak beyanda bulunmayan mal sahipleri kira ihbar formu ile ihbar ediliyor...

1952'de Kira Tasarısı Meclis'te! Konut kiralarına yüzde 50, dükkan kiralarına yüzde 150 zam!

1952 yılında Kira Tasarısı Meclis gündemine alınmıştır. Buna göre 1953'te konut kiralarına yüzde 50, dükkan kiralarına yüzde 150 zam gündeme gelmiş. 

Kira amorti süresi 240 ay yerine 1560 ay oldu: Kim kira geliri için yatırım yapar?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki zam ve tahliye tartışmaları sürerken, düşük kalan kira bedelleri sebebiyle, amorti süresinin de uzadığı gündeme geldi. İşte sosyal medyada mağdur bir ev sahibinin yaptığı o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kira artışındaki yüzde 25 zam sınırlaması Temmuz’u beklemeden iptal edilsin!

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması nedeniyle mağdur ev sahiplerinin sayısı ve kiracı ile yaşanan sorunları her geçen gün yenisi ekleniyor. Konuyla ilgili gözler temmuz ayına çevriliyken ekonomist Nejat Özonay, “Temmuz 2024’ü beklemeden uygulamayı iptal etmek doğru olur” önerisini getirdi.

Emlakçılar: Kira kontratları takip edilebilir olsun!

Konuttan kira geliri elde eden vatandaşların beyanname verme süreleri 5 Nisan 2024 tarihinde resmen doldu. Bakan Şimşek, toplamda 420 bin konutta yerinde tespit yapıldığını dile getirirken, Emlak müşaviri Yeşiltaş başlatılan uygulamaların ayaklarının yere basmadığını söyledi...

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kira gelir beyannameleri için başvuru süreleri uzatıldı!

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren 2023 yılı kira gelir beyannamesi için sona yaklaşıldı. 1 Nisan 2024 tarihinde sona ermesi beklenen başvurular 5 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı. 

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

Geçtiğimiz yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde eden binlerce gayrimenkul sahibi, 'kira beyan sınırı 2023 ne kadar?' sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte kira vergisi hesaplama 2024!

Konutta amortisman süreleri düşüyor

Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ve kira fiyatlarının yükselmesiyle amortisman süreleri de kısalıyor. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu Türkiye ve İstanbul için kısalan amortisman sürelerini açıkladı.

30 bin metrekarelik bir konut projesinin iş kalemi süreleri!

Pek çok kişi inşaat projelerinde iş kalemi sürelerini merak ederken, İnşaat Doktoru resmi X hesabı üzerinden bu süreleri paylaştı. İşte 30 bin metrekarelik bir konut projesinin yaklaşık tamamlanma süreleri...

Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur? Hem kiracıları hem ev sahiplerini ilgilendiren flaş detay!

Kiracı ile ev sahipleri arasında, kira artış oranı ve kiranın ne kadar olacağı ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar büyüyor. Peki ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur?

Kiracının tahliyesi için dava ve ihtar süreleri!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, ev sahibi yani kiraya veren ve kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi kapsamında iki tarafın da hak ve yükümlülükleri olduğunu açıkladı.

Yüzde 25 kira sınırı ve dövizle kiralama yasağı kalksın, yatırımcı ev alsın!

TÜİK verilerine göre konut satışları son 9 yılın en düşük rakamına ulaştı. Kira artış sınırı ve dövizle kiralama yasağı nedeniyle yatırımcıların yurt dışına yöneldiğini belirten Ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu duruma son verilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı! Yüzde 25 kira zam sınırı kalktı mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yüzde 25'lik kira zam sınırına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Buna göre, yüzde 25 kira zam sınırı kalktı mı, kaldırılacak mı? İşte haberin ayrıntıları... 

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

kira ihbar süreleri Haberi

kira ihbar süreleri

Kira ihbar formu!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarından gelir elde eden mal sahiplerinin kira geliri beyanında bulunması ve akabinde vergi borcunu ödemesi gerekiyor.


Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen; kira beyanında bulunmayan ve kira gelir vergisini ödemeyen ev sahipleri, kiracısı tarafından ihbar edilebiliyor. Gelir İdaresine yapılacak kira ihbar formu aşağıda yer alıyor.


Kira ihbar form örneği:


İHBAR EDEN KİŞİ

T.C. Kimlik No

Telefon

E-Posta


İHBAR EDİLEN KİŞİ

Ad 

Soyad 

T.C. Kimlik No

İl 

İlçe 

Kira Geliri Elde Edilen Adres 

Aylık Kira Tutarı

Açıklama



Kira geliri vergisi...