19 / 07 / 2024

konut talebinde toparlanma

konut talebinde toparlanma

Geçen yılın ikinci yarısında yavaşlama eğilimine giren konut talebi bu yılın bahar aylarında yeniden toparlanmaya başladı gibi

ABD'de konut kredisi başvuru oranları yüzde 5,7'ye düştü!

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi yaptığı açıklamada 2023'te tüketici kredisi talebinde kayda değer bir düşüş yaşandığını belirterek, konut kredisi başvuru oranlarının yüzde 5,7'ye düştüğünü açıkladı.

Kira artışı göçü devam ediyor: 25 bin liralık kira, asgari ücretliyi vurdu! 

Bodrum'da kira fiyatları 3 yıl içinde 10 kart arttı. Ev bulmakta ve kiralamakta zorlanan vatandaşlar göç etmeye başladı. Firma yöneticileri sosyal konut talebinde bulundu.

Konut sektörü alarm veriyor! Ağustosta projelerin yüzde 20,7'si iptal edildi!

Almanya'da yükselen kredi ve malzeme maliyetlerinin tetiklediği konut inşaatı krizinde siren sesleri açıyor. Emlak ve Konut Şirketleri Birliği, kriz nedeniyle hükümetten önlemler alınması talebinde bulunuyor. 

Konut üretiminde toparlanma işareti! 2'nci çeyrekte ruhsat verilen daire sayısı yüzde 31.3 arttı! 

Konut üretiminde toparlanma işaretleri gelmeye başladı. Açıklanan rakamlara göre, 2'nci çeyrekte ruhsat verilen daire sayısı yüzde 31.3 arttı. İşte detaylar...

ABD'de müstakil konut başlangıçları 2020'den bu yana en düşük seviyede!

ABD'de Ekim'de yeni konut başlangıçları, konut arzında yaşanan sert daralmanın inşaat sektörü üzerinde baskı kurmasıyla düşüşünü sürdürdü. ABD’de Ekim ayında yeni konut başlangıçları, konut talebinde yaşanan sert daralma sebebiyle düşmeye devam etti.

Rusya konut talebinde patlama yaşıyor!

Covid-19 salgını sürecinde yükselen konut talebi ve fiyat artışı hız kesmeden sürüyor. Faizleri yüzde 9.5’ten yüzde 20’ye çeken Rusya’da ise konut yoğun talep görmeye başladı.

Enflasyondan kaçan konuta yöneldi!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye’de döviz ve altın gibi yatırım araçlarından karını realize eden ve yüksek enflasyonda parasının değerini korumak isteyenlerin gayrimenkule yöneldiğini, konut talebinde yüksek artış yaşandığını değerlendirdi.

Ev kiraları neden yükseliyor?

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, kiralık konut talebinde ortaya çıkan artışın ülke genelinde ev kiralarını hızla yükselttiğini değerlendirdi.

Konut satışlarında güçlü toparlanma başladı!

Konut satışları Haziran ayında yüksek faiz ve pandemi nedeniyle yüzde 29 azalmasına rağmen önceki aya oranla iki kat artış yaşandı. 

Konut talebinde toparlanma başladı!

Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş, Mart ayından itibaren konut talebinde artış trendinin yeniden başladığını değerlendirdi...

Konut satışlarında toparlanma başladı!

Pandemiye rağmen 2020 yılını rekorla kapatan konut satışları 2021 yılına 70 bin satışla başladı. Şubat ayında ise 81 bin 222 konut satışı yapılarak yüzde 15 artış kaydedildi.

Batmanlı emeklilerden konut inşası için arsa talebi! 

Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi ve Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, Batman'da yaşayan emeklilerin konut yaptırmak için arsa talebinde bulunduğunu dile getirdi. 

Konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibindencom işbirliği ile hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporunun ikincisi açıklandı. Yayınlanan rapora göre Ocak'ta konut piyasasındaki toparlanma hız kesti.

konut talebinde toparlanma Haberi

konut talebinde toparlanma

O dönemde konut kredisi faizlerinin yükselişe geçmesi kullanılan konut kredisi miktarının giderek azalmasına neden olmuştu. Bahar aylarında faizlerin yavaş yavaş düşüşe geçmesi ise konut kredisi kullanımının yeniden yükselmeye başlamasını sağlamışa benziyor Konut kredisi kullanımının yeniden yükselmeye başlaması ise konut satışlarının da toparlanmakta olduğu anlamına geliyor.


FAİZ ETKİSİ

Konut kredisi faizleri 2010 yılının son çeyreğinde tek haneye kadar düşmüş, bu dönemde kullanılan konut kredisi miktarı ise 10,9 milyar liraya ulaşarak rekor kırmıştı. Fakat Merkez Bankası’nııı ekonominin aşırı ısındığı gerekçesiyle para politikasını sıkmaya başlamasıyla bir süre sonra faizler yükselmeye başlamıştı.

2011 ’in yaz aylarında Avrupa’daki borç krizi yüzünden küresel fınans piyasalarının karışması ise bunun üzerine tuz biber ekmişti. Geçen yılın sonlarında konut kredisi faizleri yüzde 14’e dayanmış, bu da konut kredisi kullanımını bir yıl önceki...