18 / 05 / 2024

Kooperatifler arası işbirliği

Kooperatifler arası işbirliği

Uluslararası Kooperatifler Birliğinin 23 Eylül 1995 tarihinde İngiltere’nin Manchester kentinde yapılan toplantı sonucu belirlenen kooperatifçilik ilkeleri nelerdir? Günümüzde hala uygulanan yedi ilke için haberimizi inceleyebilirsiniz...

OYAK'tan dev işbirliği! Çimento'da 740 milyon dolarlık yeni yatırıma imza atıldı!

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ve Uzakdoğulu çimento üreticisi Taiwan Cement Corporation (TCC) arasında 2018 yılında başlayan ortaklıkta yeni bir işbirliği yapıldı.

Fenercioğlu ile NEO Portföy arasında gayrimenkul yatırım fonu işbirliği!

Neo Portföy  ile gayrimenkul sektöründe başta Antalya ve Alanya olmak üzere hem ülke içinde, hem de ülke dışında birçok noktada projeleri bulunan Fenercioğlu işbirliği gerçekleştiriyor.

DSİ 24. bölge Müdürlüğü KPSS’siz 18-36 yaş arası işçi alacak! 

Devlet Su İşleri işçi alımlarına devam ediyor. DSİ İŞKUR üzerinde 3 Ekim 2023 tarihi itibariyle yayınlandığı duyuruya göre işçi alımı yapacak. İşte iş ilanına ilişkin detaylar...

Kiralar 5 yılda yüzde 900'e yakın arttı: Tüketici Birliği çözüm önerilerini paylaştı! Ev sahiplerine yüksek vergi...

Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artışlar, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları resmen kriz haline getirdi. Tüketici Birliği Federasyonu çözüm önerilerini sıraladı. İşte ayrıntılar...

Türkiye ile BAE arasındaki ekonomik iş birliği için görüşmeler devam ediyor!

Birleşik Arap Emirlikleri Ankara Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri, Türkiye ile ekonomik iş birliği konusunda açıklamalarda bulundu. Al Dhaheri, Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

18-45 yaş arası iş arayanlara müjde! İŞKUR'dan 81 ilde istihdam fırsatı

İŞKUR, Türkiye'nin 81 şehrinde kamu ve özel sektöre personel alımlarının sürdüğünü ilan etti. İş arayanların ilk başvuru yaptığı ve Türkiye'de istihdam edilmek isteyen vatandaşlara aracılık yapan İŞKUR için farklı pozisyonlarda iş olanakları sunulacak.

Avrupa Birliği, Çin’le arasındaki ticari dengesizliği gidermek istiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin'le ticaret açığının 10 senede 400 milyar Euro'ya ulaştığını söyledi. Ursula von der Leyen ticari ilişkilerdeki dengesizliği gidermek istediklerini ifade etti.

İşte üretici ile market arasında en fazla fiyat farkı olan ürünler! TZOB Başkanı Bayraktar açıkladı!

Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubatta üretici ile market arasında en fazla fiyat farkının yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü söyledi. Bayraktar, markette 41 ürünün 31’inde fiyat artışı, 10’unda ise azalış olduğunu belirtti.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden son dakika açıklaması: Afet odaklı kentsel dönüşüm acil ihtiyaç!

Türk inşaat sektörünün en köklü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), kentsel dönüşüm sürecinin,  afet odaklı ele alınarak acilen tamamlanması gerektiğini söyledi.

İŞKUR 81 ilde rekor sayıda personel alımı yapacak! Aşçı, garson, güvenlik görevlisi dahil birçok alanda alım yapılacak!

İŞKUR Genel Müdürlüğü üzerinden iş arayan kişilerin yüzünü güldürecek çok önemli ilanlar yayımlandı. İŞKUR tarafından farklı kadrolarda binlerce personel alımı yapılacağı belirtilerek 18 - 65 yaş arası iş arayan kişilerin başvuru yapabileceği belirtildi.

İlk işe girişi bu tarihlere denk gelenler dikkat! Kademeli emeklilik kapısı aralandı! Siz de hemen kontrol edin!

2000-2008 arası işe girenler kademeli emeklilik talep ediyordu. İlk işe girişi bu tarihlere denk gelenler dikkat! Kademeli emeklilik kapısı aralandı! Siz de hemen kontrol edin! 

Kanal İstanbul'da flaş gelişme! Panama ile teknik ve idari işbirliğine gidilecek! 

Kanal İstanbul için Panama ile teknik ve idari işbirliğine gidilmesini de öngören Türkiye ile Panama Arasında Denizcilik Anlaşmasının Onaylanmasını Uygun Bulduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi. İşte o teklifle ilgili tüm ayrıntılar...

DSİ en az ilkokul mezunu, KPSS şartsız, 18-50 yaş arası işçi alıyor! İşte başvuru şartları...

Devlet ve Su İşleri (DSİ) personel alımı yapacağını ilan etti. DSİ en az ilkokul mezunu sınavsız su kanalı işcisi alımı yapacağını duyurdu. İşte DSİ personel alımının ayrıntıları...

Kooperatifler arası işbirliği Haberi

Kooperatifler arası işbirliği

Kooperatifçilik ilkeleri nelerdir?

Kooperatifçilik, ekonomik ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara deniyor. Kooperatifçilik bazı ilkelere dayanıyor.


Kooperatifçilik ilkeleri ilk olarak 1937 yılında Uluslararası Kooperatifler Birliği (International Cooperative Alliance-ICA) tarafından mutlak ve ikinci derece ilkeler olarak saptanıyor. Ve birlik tarafından mutlak ilkeler zorunlu hale getiriliyor.


Uluslararası Kooperatifler Birliğinin 23 Eylül 1995 tarihinde İngiltere’nin Manchester kentinde toplanan 31. Uluslararası Kooperatifler Birliği Kongresi’nde onaylanan ve günümüzde uygulanan 7 ilke şu şekilde sıralanıyor.


- Gönüllü ve serbest giriş

- Ortağın demokratik yönetimi

- Ortağın ekonomik katılımı

- Özerklik ve bağımsızlık

- Eğitim, öğretim ve bilgilendirme

- Kooperatifler arası işbirliği

- Toplumsal sorumluluk


1. Gönüllü ve Serbest Giriş: Kooperatiflere gerçek ve tüzel kişiler ortak...