05 / 05 / 2024

kooperatifler için ana sözleşme

kooperatifler için ana sözleşme

Kooperatif ana sözleşmesi nedir? Ana sözleşmede yer alması gereken hükümler nelerdir? Diye soruyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kentsel dönüşümün çözümü için 3 ana başlık! Nasıl yapılmalı, hangi sorunlar çözülmeli?

Avcılar Belediye Başkanı Turhan Hançerli, kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve kentsel dönüşümün çözümü için 3 ana başlığı açıkladı. İşte ayrıntılar...

GYODER 18’inci Gayrimenkul Zirvesi başlıyor! Deprem için özel alan kurulacak!

GYODER’in ulusal ve uluslararası panelistlerin bulunacağı ‘Gayrimenkul Zirvesi’ bugün başlıyor. İki gün boyunca devam edecek zirvede ana tema ‘Şehrini Vicdanla Tamamla’ olmasına karar verildi. Aynı zamanda, İstanbul Kongre Merkezi’nde deprem için özel alan da kurulacak.

EYT tablosunda önemli değişiklikler yapıldı! 1999-2005 arası sigortalı başlangıcı olanlar için süreç 1 yıl!

Son dönemlerde Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri olan EYT yasası şimdi yeni düzenlemeleri beraberinde getiriyor. 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalılık başlangıcı olan bireyler ve bu tarihten önce sigorta başlangıcı yapmış olanlar için emeklilikte yeni bir dönemin kapılarını açtı.

Kahramanmaraş'ta yerinde dönüşüm için 35 bin 395 başvuru yapıldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen 11 ilin hızla ayağa kaldırılması ve afetzedelerin evlerine kavuşmaları için hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi için Kahramanmaraş'ta şu ana kadar 35 bin 395 başvuru yapıldı.

Yerinde Dönüşüm projesi için Gaziantep'ten 7 bin 659 başvuru geldi! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehrin hızlıca ayağa kaldırılması ve afetzedelerin konutlarına kavuşması için uygulamaya alınan Yerinde Dönüşüm Projesi'ne Gaziantep'ten şu ana kadar 7 bin 659 başvuru geldi. 

YÖK'ten Çift Ana Dal ve Yan Dal Sistemi İçin Hangi Şart Kaldırıldı?

Yükseköğretim Kurulu, üniversite öğrencilerini ilgilendiren bir duyuru yaptı.  Çift ana dal ve yan dal yapmak isteyen öğrenciler için yeni kararlar alındı. Alınan karara göre çift ana dal ve yan dal eğitimi için o şart artık kaldırıldı. İşte YÖK’ten yeni çift ana dal ve yan dal sistemi kararı…

Vergi barışından yararlanmak için son tarih 30 Haziran! Bu tarihi kaçırma!

Vergi barışı için geri sayım başladı. Vergi borçlarını yapılandırmak isteyenlerin son başvuru tarihi 31 Mayıs Çarşamba olarak belirlendi. Vergi barışı yasası, borçluları iki ana başlık altında buluşturuyor..

Sözleşmeli çalışana kadro için geri sayım başladı! Yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor

Kamudaki sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi için geri sayım başladı. 600 bin kişiyi içine alan düzenleme için hazırlıkların bu ay içinde bitirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bu konunun ekim ayında Meclis gündemine gelmesi düşünülüyor.

Özel sektör Temmuz zammı için harekete geçti! Maaşlar artıyor! Milyonlarca çalışana zam geliyor...

Çalışanlar hükümetin asgari ücrete ilişkin yeni kararını beklerken, bundan bağımsız olarak birçok firma çalışanlarına zam yapmak için hadım attı. Kimi firmalar ücretlere seyyanen bin TL ile 1.500 lira arasında zam uyguladığını duyurdu...

İzmir'de Büyükşehir Belediye binası için çalışmalar başladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim tarihinde hasar alan ana hizmet binası için çalışmalara başladı. Bina için danışma kurulu oluşturuldu. 

Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor!

Kovid-19 salgını inşaat ana malzemelerini de etkiledi. Demir-çelik başta olmak üzere yapı malzemeleri fiyatları son bir senede yüzde 100'den fazla arttı. Bu artışlar sektörde büyük problemlere neden oldu. Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor.

Özak GYO 2020 yılı için kar payı dağıtacak mı?  

Özak GYO'nun net dönem karı 617 milyon 169 bin 617 TL olup, bu tutarın 371 bin 397 TL'lik kısmı kontrol gücü olmayan paylara isabet ettiği için, 617 milyon 541 bin 14 TL tutarındaki ana ortaklığa ait net dönem karı esas alındı. 

Bursa Mudanya'daki riskli yapı için yıkım kararı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, riskli yapı olarak ilan edilen Mudanya’daki binayı yıkarak, yerine bünyesinde bayanlar için spor salonu, Busmek Kurs Merkezi ve Ana Kucağı eğitim merkezinin de bulunduğu modern bir bina inşa edilecek.

kooperatifler için ana sözleşme Haberi

kooperatifler için ana sözleşme

Kooperatif ana sözleşmesi nedir?

Kooperatif ana sözleşmesi, kooperatif ortaklarının imzalayıp, noterde  onaylattırmaları gereken; birbirleri için bağlayıcı nitelik taşıyan sözleşmeye deniyor.


Bir kooperatifin kurulabilmesi için, istenen koşulların başında en az 7 ortağın bulunması ve bir ana sözleşme imzalamaları gerekiyor. "Kooperatif ana sözleşmesi nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra, kooperatif ana sözleşmesi kapsamında bulunması gereken hükümlere değinelim.


Kooperatifler Kanunu'na göre, ana sözleşmede bulunması gereken hükümler mecburi hükümler, ihtiyari hükümler ve yorumlayıcı hükümler olmak üzere üç bölümde ele alınıyor;


Ana sözleşmeye konacak hükümler

I – Mecburi hükümler:

Madde 4 – Kooperatif ana sözleşmesinde aşağıdaki hususlara ait hükümlerin yer olması gerektir.

1. Kooperatifin adı ve merkezi, 

2. Kooperatifin amacı ve çalışma konuları,

3. Ortaklık sıfatını kazandıran ve kaybettiren hal ve şartlar,

4. Ortakların pay tutarı ve kooperatif sermayesinin ödenme şekli, nakdi sermayenin en az 1/4...