20 / 07 / 2024

Maliye konut kredilerine tapu incelemesi başlattı

Maliye konut kredilerine tapu incelemesi başlattı

Maliye, sadece konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergilerin peşine düşerken, gayrimenkul sektöründe reform için düğmeye bastı.

Konut kredilerine 'BES' desteği! Konut almak isteyenlere nefes olacak!

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş kredilerdeki daralmanın, büyük oranda kredili satışlarla yürüyen inşaat sektörünü de yavaşlattığına dikkati çekerek  BES’teki birikimlerin kredili işlemlerde peşinata teminat sayılmasını istedi.

Vadeli banka faizleri ve döviz artışı inşaat sektörünü vurdu!

Tatilcilerin gözdesi Bodrum’da yapı sektörü zor zamanlardan geçiyor. Özellikle mega projelerde, konut satışları neredeyse yarı yarıya azaldı. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri, çözüm için konut kredilerine erişime işaret ediyor

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredilerine düzenleme gelir mi?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK),  dün taşıt kredileri ile ilgili bir düzenlemeye gitti. Hemen ardından tüm gözler konut kredilerine çevrildi.  Peki konut kredilerine bir düzenleme gelir mi?

Konut kredilerine talep düşüyor! 2024'te kredilere talep artar mı?

Kredi faizleri üzerine getirilen ek teminat kuralı, piyasanın dengesini resmen değiştirdi. Peki 2024'te kredilere talep artar mı? Konut kredilerinde son durum ne?

Konut kredilerinde BSMV dönemi!

Geçen hafta TBMM’ye sunulan torba yasa doğrultusunda, konut kredilerine ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) istisnasının ilk konutla sınırlandırılması gündemde. İkinci ve sonraki konut alımları için kredi kullanılması durumunda da artık yüzde 5 BSMV alınması konuşuluyor!

Konut kredilerinde bundan sonra ne olacak?

Ev satın almak isteyenlere ihtiyaç duydukları kaynakların sağlanmasının konut finansmanının en temel hedefi olduğunu söyleyen Dünya gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, 21 Kasım tarihli yazısında konut kredilerine ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı...

Konutta yeni kriz patlak verdi: Konut kredilerine sınır geliyor!

Konut sektöründe gündemden düşmeyen kredi konusunda yeni kriz patlak verdi. Geçtiğimiz gün Bakan Şimşek konut kredileri için verdiği sıkılaşma mesajının ardından gözler konut piyasasına çevrildi. 

Ev alacaklar dikkat! Konut kredilerine yeni düzenleme!

BDDK, ilk konut alımlarında kredilerde sınırlama olmayacağını belirtirken ikinci konutunu alacak olanlara yönelik kredi kısıtlaması getirildiğini duyurdu. İşte detaylar... 

İstanbul'da 50 bin konut günlük kiraya veriliyor! Ev sahipleri dikkat: Maliye kapınızı çalabilir!

Maliye, konut sahiplerinin kapısını çalmak için hazırlıkları başlattı. Açıklanan rakamlara göre, airbnb'ye kayıtlı İstanbul’da 50 bin, Antalya’da 30 bin 350, İzmir’de 11 bin 400 ve Bodrum’da da 7 bin 150 gayrimenkul yer alıyor. 

Konut kredisi bu sefer Akbank'tan geldi! 120 ay vadeli bakın ne kadar veriyor

Bankalar tarafından hızla devam eden konut kredilerine bu kez de Akbank imza attı. Düşük faizli ve uzun vadede sunduğu konut kredisi kampanyasıyla ev almak isteyenlere fırsat sundu. Ev almak isteyenlere umut olan bu krediye başvuru talebi arttı.

İpotekli konut satışlarında büyük düşüş! TÜİK’ten çok konuşulacak istatistik!

TÜİK Mart 2023 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre konut satışları mart ayında yüzde 21,4 oranında düşerken, konut kredilerine 250 bin TL tutarında limit getirildiği iddiası sonrası gelen ipotekli konut satış verileri de dikkat çekti. Mart ayında ipotekli satışlarda da yüzde 16,5 oranın

Tüketici ve konut kredilerine sigorta düzenlemesi geliyor! 1 Ocak'ta resmen başlıyor!

Bugünkü 31962 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek.

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika! 

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, 'Merkez Bankası’nın faiz indirimi konut kredilerine yansır mı?' sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki konut kredisi faizleri düşecek mi? İşte ayrıntılar...

Maliye konut kredilerine tapu incelemesi başlattı Haberi

Maliye konut kredilerine tapu incelemesi başlattı

Maliye, Kredi Kayıt Bürosu bilgileri ve tapu harç matrahlarına bakarak ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı. 


1 MİLYARI İSTEYECEK 

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın Risk Analiz Merkezi tapu idarelerinde onun üzerinde gayrimenkul satışı gerçekleştirenleri takibe aldı. Bu kapsamda Kredi Kayıt Bürosu'ndan alınan bilgiler ve tapu harç matrahlarına bakılarak kapsamlı bir analiz yapıldı. Maliye uzmanlarınca hazırlanan raporlar doğrultusunda on ve üzerinde ev satıp da vergisini ödemeyenlerin kapısı çalınmaya başladı. Yaklaşık 10-15 milyar lira tutarındaki konut satışı da kayıt dışı gerçekleşti. Devletin buradaki vergi kaybı 1 milyar lirayı geçti. 


DÜŞÜK BEYANA TAKİP 

Düşük kira geliri beyan edenlerin sayısının 300 bini geçtiği belirtiliyor. Gayrimenkul Sermaye İradı beyanname sayısının 1 milyon 400 bin olması hedefleniyor. Gelir İdaresi aldığı konutu 5 yıl içinde satanların değer...