28 / 04 / 2024

miras hukuku 2. eş

miras hukuku 2. eş

Miras hukuku ikinci eş durumunda da vefat halinde resmi evlilik devam ediyorsa mirasın dörtte biri yeni eşe kalıyor. Dörtte üç oranındaki paylar çocuklar arasında eşit bölünüyor....

2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras hukuku anlaşmazlıklarına hukuki danışmanlık, miras hukukundan doğan davalarda vekillik hizmeti sağlamak amacıyla mesleğini icra eden miras avukat ücretleri merak ediliyor. Peki, 2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras yoluyla elde edilen tarlalar artık kiralanabilecek!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla elde edilen tarla, toprak ve bağ gibi taşınmazlara dair önemli bir duyuru yaptı. Bu gelişme milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor. Gizligider'in açıklamalarına göre tarla 2 yıl boyunca ekilmezse kiralanacak.

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Miras hukuku karmaşık işlemleri ve süreçleri oluşturur. Bunlardan biri de babadan kalan hissenin satılma durumudur. Hisseli tapu satışları, belirli şartları gerektirdiği için usulünce yapılması gerekir. Bu noktada 1/ 4 hissenin ne anlama geldiği de önemlidir. Hisseli miras ile ilgili detaylar...

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?

Miras hukuku, bir kimsenin hayatını kaybetmesi durumunda mal varlığının ve mülklerinin yasal mirasçılara nasıl dağıtılacağını düzenleyen önemli bir hukuki alanı ifade eder. Bu alanda, özellikle çocuksuz kişilerin miras paylaşımı ve özel durumlar, toplumda geniş ilgi gören konular arasında yer alır.

TOKİ, 2 bin 215 kişinin sözleşmesini feshetti!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum borcunu ödeyemediği için tahliye edilen, fesih/iade, ölüm/redd-i miras vb. nedenlerden dolayı sözleşmesi feshedilen kişi sayısını açıkladı. Buna göre TOKİ, toplam konut hakkı kazanan 2 bin 215 kişinin sözleşmelerini feshetti.

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar..

Prens William babasından miras kalacak mülkleri evsizlere açacak!

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahtının, ikinci varisi olan Prens William'ın babasından miras kalacak mülkleri evsizlere açacağı iddia edildi...

Üvey çocuklar mirasçı mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 4 kardeş olduğunu ve annesinin 1990'da vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının ikinci evliliğinden 3 çocuğu olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının 2 dairesinden miras düşüp düşmeyeceğini sordu. 

Peter Bing, 2 torununu mirasından men etti!

Geçtiğimiz sene intihar eden Amerikalı iş adamı Steve Bing’in, eski tenisçi Lisa Bonder’la olan kızı Kira Kerkorian ve ve ünlü İngiliz model Elizabeth Hurley’den olan Damian dedelerinin açtıkları miras davasıyla karşı karşıya kaldı. 

Miras reddinde satışa çocuklar da katılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper,"Babam 2012 yılında vefat etti. 2 kardeşiz, ben borçlarımdan dolayı reddi miras yaptım. Babamın üzerine 2 ev var. Kızkardeşim bu evleri satmak istiyor, ben de onay veriyorum. Ben öldükten sonra çocuklarım, bu evlerde hak iddia edebilir mi?" sorusunu yanıtladı.

Miras kalan yurt dışındaki gayrimenkuller nasıl intikal edilir?

Miras yolu ile intikalinde gayrimenkulün bulunduğu ülkenin hukuku uygulanır. Bu durumda mirasçılık belgesinin o ülkenin mahkemelerinden alınması gerekiyor ve ülkenin yasalarına göre intikalin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

miras hukuku 2. eş Haberi

miras hukuku 2. eş


Miras hukuku ikinci eş!


Miras hukuku ikinci eş konusu en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bir örnekle bu durumu açıklamaya çalışalım:


Örneğin öz olan iki kardeşin anneleri vefat ettikten sonra babaları 2003 yılında tekrar evleniyor. Öz anne ve babanın ortak bir tapusu var. Baba da ikinci eşiyle resmen evliyken vefat ediyor. Bu durumda öz iki kardeş ve bir üvey anne kalıyorlar. Buna göre miras paylaşımı nasıl olacak?:


Malvarlığı olarak sadece evlenme tarihi olan 2003 tarihinden önceki gayrimenkul söz konusu ise bu gayrimenkuldeki babanın payının dörtte biri miras hukuku ikinci eş konusuna göre yeni eşe kalıyor. Baba önce öldüğü için 2002 tarihinden önce bu gayrimenkul alınmışsa öz annenin payının dörtte biri  de babaya ait oluyor.


Sonuçta babanın yeni eşine kalan öz annenin tapudaki...