03 / 05 / 2024

Mirasçılardan birinin mirası reddetmesi

Mirasçılardan birinin mirası reddetmesi

Miras Hukukuna göre yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Peki, mirasçılardan biri mirası reddederse ne olur?

Mirasçılardan birinin mirası reddetmesi!

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Peki, mirasçılardan birinin mirası reddetmesi halinde ne olur?

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirasın kime geçtiği merak ediliyor. Peki, Reddi miras yapıldığında miras kime kalır? İşte detaylar....

Ölen birinin çocukları ve karısı varsa kendi kardeşine miras düşer mi?

Çocukları ve karısı olan bir kişi vefat ettiğinde mirasları, belirli kişiler arasında paylaştırılır. Bu noktada, ölen kişinin kardeşlerine kalıp kalmama durumu merak ediliyor. Peki ölen kişinin mirası çocukları ve karısı olsa da kardeşlerine düşer mi? İşte bu miras konusunun ayrıntıları...

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Miras meselelerinde, çocuk sahibi olmayan bireylerin mirasının kime kalacağı merak edilen konulardan biridir. Bu konu hakkında belirli düzenlemeler yapılmış olup hukuki olarak miras paylaşımı yapılır. Peki çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır, direkt eşine mi geçer? 

Mirasçılardan birisi imza vermezse ne olur?

Ortak miras meselelerinde, mirasçılardan birinin imza vermemesinin hangi duruma yol açtığı merak edilen konulardan biridir. Bu durumda mirasçılardan biri kayıp ya da mirası satmak istemiyor olabilir. Peki mirasçılardan biri imza vermezse ne olur ve ne yapılması gerekir?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Mirasçılar belli durumlarda anlaşma sağlayamaz yani kanıda olamazlar ve bu durumda anlaşmazlıklar çıkar. Peki “Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?” İşte detaylar!

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı?

Mirasçılar arasında bazen anlaşmazlıklar, bir fikir etrafında buluşamama durumları baş gösterebilir. Böyle durumlarda satış işlemi için bir mirasçı imza vermezse ne olur? İşte Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? sorusunun yanıtı!

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı bir diğer ifadeyle mirasçılık belgesi, miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve kanuni miras paylarını gösteren belgedir. Bu belge için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekiyor. Peki, Veraset ilamı başvurusu için neler gerekli? İşte tüm merak edilenler..

Eşlerden birinin vefatında hayatta kalan eş mirasçı mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde eşlerden birinin vefatından sonra hayatta kalan eş mirasçılarının haklarını kaleme aldı.

Mirasçılar hangi durumlarda borçlardan sorumludur?

Posta yazarı Tamer Heper, "Babam 2015 yılında vefat etti. Borcu varmış, alacaklı 1999 yılında avukata vermiş. Biz babamın borcu olduğunu bu zamana kadar bilmiyorduk. Babamdan hiçbir şey miras olarak kalmadı, borcu hariç. Ne yapmalıyım?" sorusunu cevapladı.

Mirasçılık belgesi başvuru dilekçesi 2021!

Mirasçılık belgesi, mirasçılardan birinin istemi üzerine alınabiliyor. Mirasçılık belgesi almak için bir dilekçe hazırlanarak, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapılabiliyor. Peki mirasçılık belgesi başvuru dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte mirasçılık belgesi başvuru dilekçesi 2021...

Ölen kardeşin mirası kime kalır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Annemler yedi kardeş, altısı vefat etti. Vefat edenlerden birinin eşi ve çocuğu da yoktu. Bir miktar malvarlığı var. Bu durumda miras sadece hayatta olan anneme mi kalır, yoksa önce ölen kardeşlerin çocuklarına da düşer mi?' sorusunu yanıtladı.

Mirasçılar ve ev sahipleri dikkat!

Türkiye'deki malların veraset yoluyla ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye intikal etmesiyle ödenen miras vergisi ve kira geliri olan vatandaşlardan alınan emlak vergisi ödemeleri için son haftaya girildi.

Mardin’de cami kubbesi çöktü: 6 yaralı!

Mardin’de yapımı süren bir caminin kubbesi çöktü. 6 işçinin yaralandığı olayda yaralılardan birinin halen göçük altında olduğu öğrenildi.

Mirasçılardan birinin mirası reddetmesi Haberi

Mirasçılardan birinin mirası reddetmesi

Mirasçılardan biri mirası reddederse ne olur?

Miras Hukukuna göre yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.


Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.


Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlar.


Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçer. Bu mirasçılar için ret süresi, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten başlar. Ancak bu süre, kendilerinin mirasbırakanından geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermez.

Ret...