04 / 05 / 2024

muris nedir hukuk

muris nedir hukuk

Bir kimsenin ölümü ile, ona ait para, mal, mülk gibi maddi varlıkların o kişinin yasal mirasçılarına geçmesi miras olarak nitelendiriliyor. Peki miras hukukunda muris kimdir? Muris ne demektir? İşte yanıtı..

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 

Mal bırakan hak sahibi, mirasçısını mirasından yoksun bırakmak isterse mirastan mal kaçırma yoluna gidebiliyor. Bu durumda mirasçıların hukuk yoluna başvurması gerekiyor. Peki, Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? İşte detaylar...

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

Miras intikali nedir? Miras intikali için hangi işlemler yapılmaktadır?

Miras intikali, hukuk terimlerinden biri olup belirli bir süreci temsil eder. Miras meselelerinde sıkça kullanılan bu terim, özellikle de mirasçıları ilgilendirmektedir. Peki miras intikali nedir, hangi süreci kapsar ve hangi işlemleri içerir? İşte miras intikali ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Muvazaalı durumu nedir?

Muvazaalı durumunun kaldırılması ve muvazaalı satışın iptal edilmesi için taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Peki, muvazaalı durumu nedir? Muvazaalı satış nasıl iptal edilir?

Tapu iptali davası nedir?

Tapu iptali davası, bir taşınmaz mal hakkında yapılan tapu devir işleminin iptal edilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Peki, tapu iptali davası nedir? Tapu iptali davası nasıl açılır?

Tapuda eş şerhi nedir?

Medeni Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, eşlerden her biri diğeri ve üçüncü kişilerle her türlü hukukî işlemi yapabiliyor. Peki, tapuda eş şerhi nedir? Tapuya eş şerhi nasıl konulur?

Sulh Hukuk Mahkemesi nedir?

Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan hukuk mahkemelerinden biri olan Sulh Hukuk Mahkemesi nedir? Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar? Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yetkisi nedir?

Vekaletsiz iş görme nedir?

Vekalet söz konusu olmadan, bir kimsenin başka bir kimsenin hukuk alanına müdahale etmesi olarak ifade edilen vekaletsiz iş görme nedir? Vekaletsiz iş nasıl görülür? İşte yanıtı...

Tereke esas defteri nedir?

Tereke işlerine bakan sulh hukuk mahkemesinde tereke esas defteri; Kıymetli evrak ve eşya defteri; Banka hesabı cari defteri; Kasa defteri; Tereke tespit ve koruma defteri ve Resmî defter tutuluyor. Peki, tereke esas defteri nedir?

Aile konutu korumasının süresi nedir?

Aile konutu hukukta ne kadar korunur? Aile konutunun söz konusu davalarda koruma süresi nedir? Hukuk, aile konutu koruma süresini nasıl hesaplar? Aile konutu korumasının süresi nedir? İşte tüm bu soruların cevapları...

Aile konutu nedir?

Aile konutu ne demektir? Aile konutu denildiğinde ne anlamalıyız? Aile konutu tanımının hukuktaki yeri nedir? Aile konutu nedir? Aile konutu hukuk davalarında nasıl tanımlanır? İşte tüm bu soruların cevapları...

Miras hukuku nedir?

Miras hukuku nedir?: Gerçek kişinin ölmesi veya bu kişinin gaipliğine dair bir karar verilmesi halinde, ölen kişinin malvarlığının kimlere, ne oranda ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk kurallarına deniyor...

Komşuluk hukuku nedir?

"Komşuluk hukuku nedir?" Türk Medeni Kanununa göre: Komşuluk hukuku, birbirine komşu olan taşınmaz maliklerinin birbirine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk kuralları bütünü olarak ifade ediliyor.

muris nedir hukuk Haberi

muris nedir hukuk

Muris ne demektir?

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para anlamına geliyor. Ölen bir yakınından kalan mirasın birden çok mirasçıya kalması halinde, paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. 


Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf da edebiliyorlar. Peki tereke nedir? Muris ne demektir?


Tereke nedir?..

Tereke, ölen bir kimsenin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isim olarak ifade ediliyor. Bir diğer ifade ile tereke kalan "miras"a deniyor.


Muris nedir?

Miras bırakan kişiye "muris" deniyor. Mirasçılık ya kanuna yada murisin iradesine dayanır. Kanuna dayanan mirasçılığa “kanuni mirasçılık”, murisin iradesine dayanan mirasçılığa da “mansup mirasçılık” deniyor. 



Miras vergisi...