23 / 12 / 2024

önalım hakkı ne zaman kullanılmaz

önalım hakkı ne zaman kullanılmaz

Önalım hakkı, paylı taşınmaz satışlarında öncelikle satın alma hakkı oluyor. Paydaşların aralarında anlaşması halinde paydaşların satışta önalım hakkını kullanması engellenebiliyor. Peki, önalım hakkı nasıl engellenir?

Önalım hakkının kullanılamayacağı haller!

Önalım hakkı taşınmaz satışlarında öncelikli satın alma hakkında deniyor. Ancak bazı hallerde şufa hakkı olarak da bilinen bu önalım hakkı kullanılamıyor. Peki, önalım hakkının kullanılamayacağı haller nelerdir?

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ne zaman sona eriyor?

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili yapılan değerlendirme kapsamında, ücretsiz ulaşımda yeni karar uygulamaya alındığı kaydedildi. İşte haberin detayları...

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

Vefa hakkı (Geri alım) hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır?

Vefa hakkı olarak da bilinen geri alım hakkı, kişinin mecbur kalarak elden çıkardığı bir gayrimenkulü yeniden satı alabilme imkanını sağlayan uygulama olarak bilinmektedir. Peki, vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır? İşte vefa hakkı (Geri alım) hakkındaki detaylar…

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkı kaldırıldı!

Tarımsal arazilerin satılması durumunda yan parsel yani sınırdaş arazi maliklerine verilen önalım hakkı kaldırıldı. 

Tarım arazilerinde önalım hakkı bilinmiyor!

Altın Emlak Pazarlama Müdürü Mehmet Koçyiğit, tarım arazilerinde ön alım (şufa) hakkının bilinmediğini ifade etti...

Tarım arazisinde önalım hakkı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2015'te yapılan düzenleme ile tarım arazisi satışları kısıtlanmıştı. Peki, tarım arazisinde önalım hakkı kimlere getirildi?

8 soruda önalım hakkı nedir?

Paylı mülkiyette herhangi bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması halinde diğer paydaşlara söz konusu payı öncelikle satın alma hakkı veren hak olan önalım hakkı nasıl kullanılır?

Önalım hakkı dava dilekçesi 2016!

Önalım hakkı hisseli bir taşınmazın paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde kullanılıyor. Kendisine haber verilmeyen hissedarlar bir dilekçe ile karşı tarafa dava açabiliyor. İşte önalım hakkı dava dilekçesi 2016..

AOÇ’nin 10 yıllık kullanım hakkı 29 yıla çıkarılıyor!

Atatürk Orman Çiftliği nin (AOÇ), Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 10 yıllığına verilen kullanım hakkı 29 yıla çıkarılıyor. AOÇ’nin, süre uzatımına ilişkin AK Parti milletvekilleri Murat Alparslan ile Jülide Sarıeroğlu tarafından yasa teklifi verildi.

Emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur?

Emlak vergisinde mükellef taşınmaz malın sahibi oluyor. Eğer intifa hakkı sahibi varsa, emlak vergisi mükellefi o oluyor. Peki, emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur? Emlak vergisi miras olarak kalır mı?

önalım hakkı ne zaman kullanılmaz Haberi

önalım hakkı ne zaman kullanılmaz

Önalım hakkı nasıl engellenir?

Önalım hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmazların satışında diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkı olarak karşımıza çıkıyor.


Bu hak, alıcıya karşı dava açılarak kullanılabiliyor. Paydaşların aralarında anlaşması halinde paydaşların satışta önalım hakkını kullanması engellenebiliyor. Peki, önalım hakkı nasıl engellenir?


Önalım hakkı ancak, hak sahibinin bu hakkından feraget etmesi ile engellenebiliyor. Böylece feragat sözleşmesi imzalayarak, bir satış sırasında paydaşların ön alım haklarını kullanmayacaklarına dair bir garanti isteyebiliyor. 


Önalım hakkından feragat sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor;


ÖNALIM HAKKINDAN FERAGAT SÖZLEŞMESİ


…………yılı…………ayının…………günü…./……/……


Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben ……………Noteri …………………………,  …………………adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün,……….kayıt ve ………….. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup,...