06 / 05 / 2024

şehir planı nedir

şehir planı nedir

Kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel gereksinmelerinin bir uyum içinde karşılanmasına yol gösteren ve bunun için geliştirilen planlara şehir planları deniyor. Peki, şehir planları nasıl yapılır?

GYODER'in 'Hatay Yeniden Canlanıyor' projesi tanıtıldı: 5 bin konut ve 2 bin ticari birim yapılacak! 

İngiltere merkezli Foster & Partners dahil 500 dolayında şehir plancısı ve mimarı bir araya getiren TTV’nin öncülüğünde Hatay’da oldukça iddialı bir şehir planı çıktı. GYODER'in Hatay Yeniden Canlanıyor projesi tanıtıldı. İşte ayrıntılar...

1954'te Baruthane sahasına 50 bin kişilik şehir planı! Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar...

1954 yılında İstanbul'da Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar uzayan Baruthane sahasında yeni şehrin yapımı planlanmış.

İmar planı çeşitleri nelerdir?

İmar planı, şehir planlamada dikkate alınan bir düzenlemedir. Şehir ve çevre planlama stratejilerinde farklı imar projeleri devreye girer. Peki imar planı nedir, imar planı çeşitleri nelerdir ve özellikleri nelerdir? İşte imar planı ve çeşitleri hakkında bilinmesi gerekenler...

1944 depremin izlerine rastlanıldı! O ilde fay hattının geçtiği alan imara kapatılıyor!

Bolu Karacasu’da başlatılan deprem çalışmalarında 1944 depreminin izlerine rastlandı. İzleri bulunan fay hattı, şehir planına eklenerek, belirlenen bölgeler gelecekte imara kapatılacak.

Vaziyet planı nedir? Vaziyet planında bulunması gereken unsurlar nelerdir?

Vaziyet planı, inşaat sektöründe kullanılan bir terimdir. Bu plan, inşaat projelerinin bazı aşamalarında işe yarar. Peki vaziyet planı nedir, neden önemlidir, ne işe yarar ve vaziyet planında bulunması gereken unsurlar nelerdir? İşte vaziyet planıyla ilgili kapsamlı bilgiler...

Site yönetim planı nedir, neleri kapsar?

Toplu yaşam alanlarındaki düzeni sağlamak amacıyla bazı kuralların olması gerekiyor. Bu kapsamda planların belirlenmesi için yönetim planına ihtiyaç duyulur. Peki, Site yönetim planı nedir, neleri kapsar? İşte detaylar...

Kanal İstanbul'un şehir planı 3 ay sonra tamam!

Kanal İstanbul projesiyle ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Projenin çevresinde inşa edilecek 500 bin nüfuslu şehir için zemin artı dört, toplam beş katlı yapılanma hedefleniyor.

Kat irtifakı yönetim planı örneği 2021!

Kat irtifakı yönetim planı nedir? Kat irtifakı yönetim planı olur mu? Kat irtifakı yönetim planı neden kurulur? Kat irtifakı yönetim planı örneği 2021 nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilen soruların cevapları...

Master plan nasıl hazırlanır?

Bir şehir için hazırlanan ve uygulanan master plan nedir? Master plan nasıl hazırlanır? İşte master plan örnekleri...

Sitelerde yönetim planı mecburi mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'İki parselde yapılmış sitede daire sahibiyim. Parselin yönetimi ayrıldı. Problemler yaşanınca birileri idareyi ele aldı, iki parseli yönetmeye başladı, yönetim planı nedir bilmedi. Ne yapılması gerektiğini anlatır mısınız?' sorusunu yanıtladı.

Yeni mekansal strateji planı nedir?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İmar Kanunu'na "Mekânsal Strateji Planı” tanımı eklendi. Peki, yeni mekansal strateji planı nedir?

Yeni nazım imar planı nedir?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile “Nazım İmar Planı” ve “Çevre Düzeni Planı” tanımları değiştirildi. Peki, yeni nazım imar planı nedir?

Yeni çevre düzeni planı nedir?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile “Çevre Düzeni Planı” tanımı değiştirildi. Peki, yeni çevre düzeni planı nedir?

şehir planı nedir Haberi

şehir planı nedir

Şehir planları nasıl yapılır?

Şehir ve bölge planlama en genel anlamda, ülke düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmede fiziksel/mekânsal gelişmelerin bir plan/düzen çerçevesinde biçimlenmesine katkıda bulunma olarak ifade ediliyor. 


Planlama, belirlenen hedeflere varmak üzere stratejiler geliştirmek, uygulamak ve sonuçlarını denetlemek eylemi olarak ifade ediliyor. Planlama, her işin içinde olduğu gibi şehir düzenlemesinde de söz konusu oluyor. Şehir planlaması, dar anlamda belediye ölçüsünde yapılan fiziksel planlama olarak ifade edilirken; geniş anlamda ise şehircilik ve kentbilim terimlerinin karşılığı oluyor. 


Şehir planlama olarak da ifade edilen şehir planlaması, kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel gereksinmelerinin bir uyum içinde karşılanmasına yol gösteren ve bunların fiziksel gelişmelerini biçimlendiren planlamaya deniyor. Peki, şehir planı nasıl yapılır?


Şehir plancısı, planlı gelişmenin sağlanması için, yerleşmelerin değişiminde etkili olabilecek mekânsal, sosyal, demografik,...