28 / 04 / 2024

ticari kazanç nedir

ticari kazanç nedir

Gayrimenkullerin satılması halinde, değer artış kazancı vergisi ödenebiliyor. Gayrimenkullerin sürekli olarak alım satımını farklı bir vergi türü kapsamında değerlendiriliyor. Peki, değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?

Ticari kazanç ne demektir?

Gelir Vergisi Kanununda "gayrimenkullerin alım satımı ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerden elde ettikleri kazançlar"ın ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Peki gayrimenkul ticari kazanç ne demektir?

Yolsuz tescil nedir?

Gayrimenkul tescil edilmesi işlemlerinde "Yolsuz tescil" terimi sıkça duyuluyor. Bu işlemlerde tespit edilen haksız kazanç sonrası mahkeme süreci başlar. Peki, Yolsuz tescil nedir? İşte detaylar...

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İntifa hakkı hukuki bir terim olup önemli bir anlam taşır. Miras bağlamında kullanılan bu terim mal varlığı sahiplerini ilgilendirir. Peki intifa hakkı nedir, nasıl kazanılır, özellikleri nelerdir? İşte intifa hakkı ile ilgili önemli bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz...

Proje finansmanı nedir?

Proje finansmanı, özel projelerde önemli bir görevi üstlenen profesyonellerin yönettiği bir süreçtir. Bu süreçte, projenin finansal işlemleri geleceğe yönelik esas alınır. Bu noktada proje finansmanı nedir, ne anlama gelir ve teknikleri nelerdir soruları önem kazanıyor.

Mortgage kredisi nedir? Mortgage kredisi nasıl alınır?

Mortgage kelimesinin Türkçe karşılığı tutsat ya da tutulu satış olarak anlam kazanıyor. Bankaların sunduğu mortgage kredi bu noktada farklı şekilde ifade ediliyor. Peki mortgage kredisi tam olarak nedir ve nasıl alınır? İşte mortgage kredi hakkında bilinmesi gerekenler...

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı, bazı taşınmazlar için ödenmesi gereken bir vergidir. Ticari taşınmazlar için geçerli olan bu vergi, her iş yeri için farklı miktarlarda ödenmektedir. Belirli bir hesaplama formülü olduğu için iş yeri için hesaplanabilir. Peki kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?

Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik konusunda düzenleyici bir hukuki kavramdır. Bu rejime göre evlilik sürecinde edinilen mal ve kazançlar eşler arasında paylaştırılır. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir, edinilmiş mallar nelerdir?  

Devre mülk nedir? Devre mülkün avantajları nedir?

Devre mülk, mülke ait kullanım hakkı sunan bir özelliktir. Tatil beldesindeki bir gayrimenkul türü olan bu özellik birçok avantaj sunar. Bu noktada devre mülk nedir, devre mülkün avantajları nedir gibi sorular önem kazanıyor. İşte devre mülk ile ilgili bilinmesi gereken detaylar…

Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?

Sürekli gelişmekte olan şehir ve köylerde tapuları yenilemek için yapılan harita kadastro çalışmaları önemli bir süreçtir. Günümüzde de bu çalışmalar yürütülerek eski tapular kaldırılarak yenileri verilmektedir. Bu durumda harita kadastro nedir ve nasıl yapılır soruları önem kazanıyor. 

İsmail Kazanç Kimdir? İsmail Kazanç nereden mezundur?

İsmail Kazanç ne iş yapıyor? İsmail Kazanç mesleği nedir? İsmail Kazanç nereden mezundur? İşte detaylar!

Renault Express Combi`ye 30 bin 900 lira zam geldi! Son dakika fiyatlar değişti...Ticari araç alacaklar hemen baksın!

Renault'nun öne çıkan ticari araçlarından biri olan Renault Express Combi'de bu ay 30 bin 900 lira zam yapıldı. Peki Şubat ayı Renault Express Combi fiyatı nedir?  İşte 12 Nisan 2023 tarihli Express Combi fiyat listesi...

Martı'dan yepyeni hizmet: TAG! TAG nedir, nasıl kullanılır?

Martı'nın ticari amaç ve kar amacı gütmeden hizmete sunduğu TAG nedir ve nasıl kullanılır?

Yürüyerek 1000 dolar kazanın! Sweatcoin nedir, nasıl kullanılır, ücretli mi?

Sweatcoin adlı uygulama ile yürüyerek 1000 dolar kazanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sadece yürümek! Sweatcoin Nedir, Nasıl Kullanılır, Ücretli mi? İşte bütün detaylar...

ticari kazanç nedir Haberi

ticari kazanç nedir

Değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.


Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirmede gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği önem taşıyor.


Kanunen gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.


Ancak gayrimenkullerin sürekli olarak alım satımını farklı bir vergi türü kapsamında değerlendiriliyor. Peki, değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?


Devamlı Olarak Gayrimenkul Alım Satımı

Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendirilecektir.


Ticari bir organizasyon içerisinde yapılan satışlar, tek bir satış gerçekleştirilmiş dahi olsa, ticari kazanç olarak değerlendirilecek,...