05 / 08 / 2024

Ticari kredilerde tasfiye olunacak alacak inşaat sektörü

Ticari kredilerde tasfiye olunacak alacak inşaat sektörü

Merkez Bankası ataması faiz tartışmasını yine alevlendirdi. Faiz öne çıkınca enflasyon ve kredilerin geri ödenememesi göz ardı ediliyor.Sadece faizler değil, kredinin aslı da geri ödenemiyor. En çok tasfiye olunacak alacak ise inşaat sektöründe.

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

Kredi kartlarındaki patlamanın ardından, ticari kredilerde de batık sayısı yükselti. 2023 Aralık ayında aldığı ticari krediyi 100 şirket batırıyorsa, Mayıs 2024’te bu rakam 170’e çıktı. Takipteki kredilerde inşaat sektörü başı çekiyor…

Ticari kredilerde ibre dövize mi döndü?

Türk Lirası bazında ticari kredilerde yüzde 66’ya dayanan faizler kur riskine karşın firmaların döviz kredisi talebini de patlatmış oldu. Buna göre, döviz cinsi ticari krediler 136.2 milyar dolara kadar ulaştı.

Kredi faizleri fırladı! 1 haftada 7 puanın üzerinde artış!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50’ye çıkarmasından sonra bankalar da kredi faizlerinde artışlar yaptı. Paylaşılan detaylara göre ihtiyaç kredilerindeki artışlar 40-200 baz puan arasında kalırken, ticari kredilerde 700 baz puanlık artırım oldukça dikkat çekti.

Banka banka ihtiyaç kredilerinde yeni taksit oranları açıklandı!

Tüketici ve ticari kredilerde büyüme ocak ayının sonunda durağanlık yaşamaya devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredi faiz oranlarında gevşeme yaşanırken, ticari kredilerde ise yükseliş devam ediyor.

Durma noktasına gelen ticari kredilerde kıpırdanma başladı!

Temmuz ayında yaşanan durgunluk sonrasında ticari kredilerde yüksek faiz oranlarına rağmen artış yaşandı ve ticari kredi büyümesi 22 Eylül haftası itibariyle 2,5 ayın zirvesine çıktı.

Kredi çekerek alış veriş yapma devri bitiyor! İhtiyaç kredilerinde faiz yüzde 53’e dayandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 1 Eylül itibariyle mevduat ve ticari kredilerde faiz başa baş noktada görülürken, ihtiyaç kredilerinde faizler yüzde 50'yi aştı.

Ticari kredilerde musluklar açılıyor! Yeni adım için düğmeye basıldı!

Ticari kredilerde musluklar açılıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha önce ticari kredileri kısıtlamak için aldığı önlemleri gevşetmek amacıyla bir adım daha attı.

Ticari kredi büyümesi durma noktasına geldi!

Yeni ekonomi yönetiminin parasal sıkılaştırma süreci ticari kredilerde faizleri yukarı çekerken, ticari kredilerde ise büyümenin durma noktasına geldiği görüldü.

Bankalar muslukları kısınca ticari kredilerde sert düşüş yaşandı!

Bankaların artan maliyetler nedeniyle kredi iştahında yaşanan azalma rakamlara da yansıdı. Geçen hafta bireysel kredilerde 3,8 milyar TL, ticari krediler de 9 milyar TL azalış görüldü. KKM hesapları ise bir haftada 51,4 milyar TL yükselerek 2,4 trilyon TL'ye ulaştı.

Bankaların kredi politikaları sıkılaşıyor: Döviz kuru kontrolü ve ticari kredilerde sorunlar!

Türkiye'de bankaların kredi politikaları sıkılaşıyor, ticari kredilerde sorunlar yaşanıyor. Ekonomi yönetimi döviz kuru kontrolüne odaklanırken, kredi musluklarının kapanması işletmeleri zor durumda bırakıyor.

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Merkez Bankası’nın aldığı makro önlemler nedeniyle bankalar ticari kredilerde frene basarken, tüketici kredilere ağırlık vermeye başladı. Sektörde bir taraftan da mevduat faizlerinde yeniden tırmanışlar gözleniyor.

Merkez Bankası bankaları uyardı: Ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankalara bir yazı göndererek ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin uyarısında bulundu. Banka, mevcut uygulamaların devam etmesi halinde ilave düzenlemelerin gelebileceği sinyalini verdi.

Ticari kredilerde artış, faizde düşüş!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 108 milyar 183 milyon lira artarak 7 trilyon 17 milyar 723 milyon liraya ulaştı. Bu dönemde taksitli ticari kredi hacmi 6.844 milyon lira artarak 896.423 milyon liraya ulaşırken, faiz oranları da yüzde 18,3 düştü.

Ticari kredilerde tasfiye olunacak alacak inşaat sektörü Haberi

Ticari kredilerde tasfiye olunacak alacak inşaat sektörü

Merkez Bankası ataması faiz tartışmasını yine alevlendirdi. Faiz öne çıkınca enflasyon ve kredilerin geri ödenememesi göz ardı ediliyor. Sadece faizler değil, kredinin aslı da geri ödenemiyor. Beklentilerde veya ekonomide sorun var. Var ki, küresel kriz sonrası geri dönmeyen kredi oranı en yükseğinde. Yoksa faizler o dönemin altında.


Bitişikte yer alan grafiklerden görülebileceği gibi,2015 bireysel tüketici kredilerinde, bireysel kredi kartlarında ve ticari kredilerde 2009’dan bu yana en sorunlu yıl. Çek ve senetler de dahil olmak üzere giderek yaygınlaşan bir ödememe eğilimi söz konusu.


- Ekonominin sorunu, iç pazarla büyüme sınırlı ve buna karşılık ihracat tarafı ilk kez bu kadar uzun süreyle geriliyor.


- İhracatla birlikte turizm sektörü de tarihinin en büyük darbesini yiyor.


- Rusya’nın ambargosu tarım sektörünü de ihracat yönüyle vurdu.


- Demir çelik...