08 / 07 / 2024

türkiye enerji piyasası

türkiye enerji piyasası

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu anlaşmanın piyasalarda bir "domino etkisi" yaratacağını ve enerji yatırımlarına yüksek finansman pazarının hızla gelişeceğini dile getirdi...

Aboneler, elektrik aldığı şirketi seçebilecek!

ELEKTRİKTE serbest tüketici limiti 2015’te sıfırlanırsa, artık tüm aboneler elektrik aldığı şirketi seçebilecek. Hatta dilerse kendi bölgesinin perakende şirketinden değil, başka bir bölgenin şirketinden elektriğini alabilecek.

Fitch'den Türkiye için yeni rapor: Türk tahvil piyasası canlandı!

Fitch Türkiye için yeni raporunu duyurdu. Raporda, "Türk tahvil piyasası yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandı, sukuk ihraçları arttı" değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye genelinde reel konut satış fiyatları tam 5 aydır düşüyor! İşte konut piyasasında son durum!

"sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunun aralık ayı sonuçlarına göre Türkiye genelindeki reel konut satış fiyatlarının 5 aydır düştüğü kaydedildi.

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!

Enerji fiyatlarının 2023’ün ilk 6 ayında düşük seyretmesi Türkiye’nin elini rahatlattı. Fakat petrol fiyatlarının artacağına ilişkin beklentiler Türkiye’nin enerji ithalatı faturasını da büyütecek.

Aksa Enerji, Türkiye ile KKTC arasına denizaltı kablosuyla enerji köprüsü kuruyor!

Aksa Enerji, imzaladığı 15 yıllık ABD doları bazlı yeni sözleşmeyle Türkiye ile KKTC arasına enterkonnekte denizaltı kablosuyla elektrik hattı çekecek. Aksa Enerji, aynı sözleşme kapsamında KKTC’deki kurulu gücünü de 188 MW seviyesine çıkaracak.

Türkiye'nin LPG ithalatı yüzde 16 arttı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye'nin LPG ithalatı, Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı ve 306 bin 86 tona çıktı.

Türkiye kripto piyasasında Fransa, Almanya ve İspanya'yı bakın nasıl solladı!

Kripto piyasasındaki son gelişmelere göre Türkiye, tüm Avrupa ülkelerinin önüne geçti. Fransa, İspanya ve Almanya'nın geride kalması dikkat çekti. Buna göre Türkiye, kripto paralarda Avrupa'dan önde. Kripto para yatırımcılarına özel hazırlanan yeni rapora göre Türkiye lider durumda.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 549 milyon dolarlık kaynak! Yenilenebilir enerji kullanımı artırılacak!

Dünya Bankası, kamu kesiminde yenilenebilir enerji kullanımının artırılması amacıyla Türkiye'ye 549 milyon dolar tutarında kaynak ayırdı. İşte ayrıntılar...

Türkiye otomobil piyasasına hızlı giriş yapan Tesla ilk satışını yaptı! Tesla Model Y ne kadar?

Otomobil piyasasında yoğun ilgi gören Türkiye'ye ise Nisan ayında giriş yapan Tesla'nın Model Y aracının ilk teslimi yapıldı. Peki, Tesla Model Y ne kadar? İşte detaylar...

Türkiye’nin ikinci el araç piyasasındaki sıralaması belli oldu!

Türkiye’nin ikinci el araç piyasasındaki sıralaması belli oldu. Türkiye; 50 milyar dolar büyüklüğündeki ikinci el araç pazarıyla Avrupa'da İngiltere, Fransa ve Almanya’nın ardından dördüncü sırada yer edindi.

Flaş gelişme! Doğal gazda dünyanın gözleri Türkiye’ye çevrildi, Rusya, Türkiye’de doğal gaz merkezi kuruyor!

Rusya’nın en büyük enerji şirketi Gazprom, Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurmak için çalışmalar yaptıklarını ve bu adımla, gaz piyasasında adil ve şeffaf fiyatlandırma sağlanacağını duyurdu.

Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!

Avrupa’da enerji krizi nedeniyle fabrikalar kapanıyor. Kağıt-ambalaj, kimyevi ürünler ve demir-çelik-alüminyum siparişlerinin ise Türkiye’ye kayması beklenirken ihracatta da yüzde 20 artış bekleniyor.

Küresel konut piyasası normale dönüyor, peki Türkiye’de durum ne?

Parasal genişleme ortamında düşük faizli konut kredileri sebebiyle şişen küresel gayrimenkul piyasası, merkez bankalarının yüksek enflasyon karşısında para musluğunu kısmaya başlaması ile soğumaya başladı. Peki, bu durum Türkiye'ye yansıyacak mı? İşte konut sektöründe son durum...

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye'nin enerji faturasını yükseltecek!

Rusya Ukrayna savaşı, Türkiye’nin her iki ülkeyle yakın ilişkiler içinde olduğu sektörleri olumsuz yönde etkiliyor. Enerji uzmanları Türkiye'nin doğalgaz ve petrolde Rusya’ya bağımlı olması sebebiyle enerji faturasının hızlı bir şekilde yükseleceğini ifade ediyorlar.

türkiye enerji piyasası Haberi

türkiye enerji piyasası


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Şahdeniz Projesi'nde yüzde 10'luk hisse artışının finansmanında VakıfBank ve Türkiye İş Bankasından 1 milyar dolarlık kredi sağlaması, gözleri enerji yatırımlarında bankaların rolüne çevirdi. 


Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu anlaşmanın piyasalarda bir "domino etkisi" yaratacağını ve enerji yatırımlarına yüksek finansman pazarının hızla gelişeceğini söyledi. 


Kumbaroğlu, TPAO'nun Şahdeniz Projesi'ndeki payını yüzde 10'dan 19'a çıkaran anlaşmanın Hazine garantisi olmadan, özel sektörden sağlanan krediyle gerçekleştirilmiş olmasının, projenin karlılığının ve piyasalara güvenin bir yansıması olduğunu belirtti. Anlaşmanın başka yatırımcı ve finansman kuruluşları için örnek teşkil ederek büyük projelerin değerlendirilmesinin önünü açabileceğine dikkati çeken Kumbaroğlu, anlaşmanın enerji sektörünün gelişimine katkı sağlayacağını kaydetti. 


Türkiye'nin bölgesinde enerji terminali olmasının bankaların sektöre sağlayacağı kredilerle desteklenmesinin stratejik olduğunu ifade...