11 / 05 / 2024

zilyetliğin türleri nelerdir

zilyetliğin türleri nelerdir

Zilyetlik medeni hukuk içerisinde eşya hukuku dalında inceleme yapan hukuki bir kurumdur. En basit tanımıyla ise bir kimsenin taşınır ya da taşınmaz bir mal üzerindeki fiili hakimiyetidir...

Büyükçekmece Tepecik'te imar planı krizi: Tepecik’in, Türkoba’nın, Kumburgaz’ın imar planları çıkmalı!

Büyükçekmece Tepecik'te İBB Meclis'inde görüşülmeyen imar planları tepkiye neden oldu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, konuyu değerlendirdi ve "Tepecik’in, Türkoba’nın, Kumburgaz’ın imar planları çıkmalı" dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hizmete alınan metrobüsler için tören düzenlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kentin ulaşımı için iki sene içinde alınan ve kullanımda olan toplam 252 metrobüs için tören yaptığını duyurdu. İşte haberin ayrıntıları...

Konut kredisi için gerekli belgeler nelerdir? 

Ev almak isteyen kişiler konut kredisi için gerekli belgeleri bankalara sunmak zorunda. Peki, Konut kredisi için gerekli belgeler nelerdir? İşte konut kredisi hakkında merak edilen tüm detaylar...

TÜRASAŞ, lise mezunları için 213 personel alım ilanını üç farklı şehirde duyurdu!

TÜRASAŞ, personel ihtiyacını gidermek amacıyla yeni bir işe alım ilanı yayınladı. İŞKUR üzerinden duyurulan bu ilana göre, TÜRASAŞ'ta 7 farklı pozisyonda 213 yeni personel istihdam edilecek. TÜRASAŞ iş ilanı için gerekli şartlar nelerdir? İşte detaylar…

İnşaat ruhsat işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?

İnşaat ruhsatı, yapının inşa edilmesine izin veren bir belge türüdür. Bunun için gerekli evrakların sunulması gerekir. İnşaat ruhsatı belgeleri, yapının alanına göre farklılık gösterir. Peki inşaat ruhsat işlemlerinde gerekli belgeler nelerdir? İşte inşaat ruhsat belgeleri...

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Ölen kişinin tapusu alınmazsa ne olur? Tapu intikalinin süresi var mı? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?

Eğer bir kişinin ölümüne rağmen tapu intikali gerçekleştirilmezse ne olur? Tapu intikali için bir süre sınırlaması var mıdır? Tapu intikal işlemi için tüm mirasçılar gerekmekte midir? İşte ayrıntılar...

Güney Koreli yatırımcılar nükleer yatırım için Türkiye’yi tercih etti

Güney Koreliler, nükleer yatırım için Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin ikinci nükleer santrali konusunda düşünülen Sinop için görüşme yapan Güney Koreliler Türkiye’ye gelecek.

2023 Tofaş Şahin’in Türkiye fiyatı! Asgari ücretlilerin umut ışığı Tofaş olacak!

2023 model Tofaş Şahin’in Türkiye fiyatı bir süredir gündemde yer alıyor. Peki üretimi devam eden Tofaş Şahin’in fiyatı belli oldu mu? İşte detaylar!

Fitch'in Türkiye kararı için nefesler tutuldu… Kredi notu yükselecek mi?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in açıklayacağı Türkiye kararı, ekonomi çevrelerinde merakla bekleniyor. Peki dünya çapında etkili Fitch’in Türkiye’ye yönelik kararı ne olacak? Kredi notu düşecek mi yoksa artacak mı? İşte ayrıntılar…

Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi? Kaybolan tapuyu çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir?

Hisseli tapuların birden fazla sahibi yani hissedarı bulunmaktadır. Peki Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi? Kaybolan tapuyu çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir? İşte merak edilen bu soruların yanıtları!

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in Türkiye’ye iadesine onay verildi!

Arnavutluk'taki Dıraç Temyiz Mahkemesi, kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin karara onay verdi.

Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı?

Tapuda miras kalan malların mirasçılar tarafından alınması belli başlı şartlara bağlıdır. Vatandaşlar Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı? sorusunu da bu yüzden sık sık sormaktadır.

zilyetliğin türleri nelerdir Haberi

zilyetliğin türleri nelerdir

Zilyetlik hukuki olarak mal sahibi olmaktan daha farklı bir anlam taşımaktadır. Bu konuyu açmak gerekirse, zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumundadır. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. Fakat evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış olur. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçer. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durumdur.


Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik”te “Zilyetlik ve zilyet” 10. Madde’de şöyle tanımlanıyor;


"Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurmadır. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilerdir.”


Zilyetliğin türleri nelerdir?


1. Asli Zilyetlik - Ferdi...