22 / 12 / 2024

İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarı!

İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarı!

Kiralamalarda kiracı istediği zaman evden çıkamadığı gibi; mal sahibi de haklı bir neden olmadan kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Ancak gereksinim nedeni ile tahliye davası açılabiliyor. İşte ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarı...



İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarı!

Kiracılık esaslarının belirlendiği Borçlar Kanunu kiraya veren ile kiracı arasındaki hak ve sorumlulukları belirliyor. Sözleşmeyi imzalayan mal sahibi taşınmazın kullanım hakkını belirlenen süre için kiracısına bırakmayı üstleniyor. 


Buna karşın kiracı da belirlenen zamanlarda kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Ayrıca, kiracı istediği zaman evden çıkamadığı gibi; mal sahibi de haklı bir neden olmadan kiracısından tahliyesini isteyemiyor.


Tahliyede haklı nedenlerin başında "gereksinim" bulunuyor. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.


İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtar örneği:


...................  NOTERLİĞİNE

     

İHTARNAME

 

KEŞİDE EDEN   :

VEKİLİ    :

MUHATAP   :


KONU    : Mesken İhtiyacı Nedeniyle Tahliye İhtarı.

 

AÇIKLAMALAR   :

 

1-) …/…/… tarihli Kira Sözleşmesi uyarınca … Caddesi … Sokak … No’lu müvekkilime ait taşınmazda kiracısınız. Aylık kira paranız …TL.’dir.

 

2-) Halen ikamet ettiğiniz taşınmaza müvekkilimin kızının ihtiyacı vardır. Müvekkilimin kızının ataması ... Okulu’na çıkmıştır.

 

3-) Yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı;

 

a-) Müvekkilim kira süresinin bitim tarihi olan …/…/… tarihinden itibaren sözleşmeyi yenilemeyecektir.

 

b-) Kiralananı tahliye etmenizi,

 

c-) Aksi halde İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası açacağız.

           

Sayın noter: Üç nüshadan ibaret olan ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, bir nüshasının tebliğ şerhiyle tarafımıza iadesini, ve bir nüshanın da Dairenizde saklanmasının saygıyla talep ederim. …/…/…

 

Keşide Eden Vekili

Av.                                                                              


İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön