04 / 05 / 2024

İpotekten kurtarma hakkı nedir?

İpotekten kurtarma hakkı nedir?

Bir borç teminatı için kurulan ipotek, borcun ödenmesi ile kaldırılabiliyor. Ayrıca alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebiliyor. Peki, ipotekten kurtarma hakkı nedir?



İpotekten kurtarma hakkı nedir?

Halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi ipotek olarak tanımlanıyor.


İpotek, borcun ödenmesi ile kaldırılabiliyor. Ayrıca alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebiliyor. Peki, ipotekten kurtarma hakkı nedir?


İpotekten kurtarma

a. Koşulları ve usulü

MADDE 885.- Değerini aşan bir borç için ipotek edilmiş olan bir taşınmazı edinen kimse, borçtan şahsen sorumlu değilse, icra takibine başlanmadan önce, satın alma bedelini ödeyerek taşınmazı ipotekten kurtarabilir. 


Taşınmazı karşılıksız olarak edinen kimse de, takdir edeceği bedeli ödeyerek bu hakkı kullanabilir.


İpotekten kurtarma hakkı, alacaklılara altı ay önce yapılacak yazılı ihbarla kullanılabilir.


İpotekten kurtarma bedeli alacaklılar arasında sıralarına göre dağıtılır. 


b. Açık artırma

MADDE 886.- İpotekten kurtarma ihbarına karşı alacaklılar, ihbarın tebliğinden başlayarak bir ay içinde giderleri peşin ödemek suretiyle, ipotekli taşınmazın açık artırma yoluyla satılmasını isteyebilirler.


Satış, icra dairesince İcra ve İflâs Kanunu hükümlerine göre yapılır.


Açık artırmada elde edilen miktarın satış bedelinden veya malik tarafından takdir edilen bedelden fazla olması hâlinde, bu miktar ipotekten kurtarma bedeli sayılır. Artırma bedelinin fazla olduğu hâllerde açık artırma giderleri malike, aksi hâlde açık artırmayı isteyen alacaklıya ait olur. 


İpotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön