06 / 05 / 2024

İstanbul'da A sınıfı ofis arzı 5.13 milyon metrekare olarak sabit kaldı!

İstanbul'da A sınıfı ofis arzı 5.13 milyon metrekare olarak sabit kaldı!

Pamir-Soyuer 2021 yılı 3. çeyrek Türkiye Gayrimenkul Sektörü raporuna göre, 2021 yılı 3. çeyrekte İstanbul ana ofis bölgelerindeki A sınıfı ofis arzı 5.13 milyon metrekare olarak sabit kaldı.



Gayrimenkulde Sosyal Değer

Sosyal Değer Ölçümü

En basit ve en temel biçimiyle sosyal değer ölçümü (Social value measurement), bir projenin toplum için ne ölçüde değer yarattığını ve dolayısıyla toplumun çıkarlarına ne ölçüde uygun olduğunu değerlendirmeye
yarayan ölçüm teknikleridir.
Sosyal değer ölçümü doğası gereği etik konulardır, gerçek projelere uygulanabilecek bir çerçeve geliştirmek gerekmektedir. Bu nedenle "değer" in ve toplumun “üstün yararları"nın ne olduğunun tanımlanması gereklidir. Bunlar etik veya ahlaki/normatif sorulardır.

Bu açıdan yaşam kalitesi içsel bir değere sahiptir (kendi içinde değerlidir) ve diğer tüm sonuçların araçsal değeri vardır (insanların yaşam kalitesini iyileştirdikleri sürece değerlidirler).

Sonuç olarak, sosyal değere ulaşmak için aşağıdaki başlıklar incelenir :

İstanbul da A sınıfı ofis arzı 5.13 milyon metrekare olarak sabit kaldı!

Gayrimenkulde Sosyal Değer

Sosyal Değer Ölçüm Yöntemleri

Sosyal değer ölçümü günümüzde en çok Fayda - Maliyet Analizi (CBA - Cost Benefit Analysis) ve Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü (SROI - Social Return on Investment) yöntemleri ile yapılmaktadır.

Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü, Fayda – Maliyet analizinden bir adım daha ileri gider. Paydaşlar için finansal olarak kolaylıkla ölçülebilecek değerlerin dışında, maddi olarak ölçülmesi zor olan faydalarında değerlendirilmesine olanak sağlar.

Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü, proje yönetimini iyileştirerek yeniden planlama ve değerlendirme olanakları sağlar. Ayrıca, yöneticilerin projenin toplum üzerindeki etkisine ilişkin anlayışını artırabilir ve daha iyi bir iletişime katkı sağlar.

İstanbul'da A sınıfı ofis arzı 5.13 milyon metrekarede sabit kaldı!


Geri Dön