İstanbul'da konut sitesi aidatlarına yüzde 100'den fazla zam! En yüksek aidatlar bu ilçelerde!
Son yıllarda konut sahipleri ve kiracılar için büyük gider kalemlerinden biri haline gelen aidatlar, İstanbul’un 21 ilçesinde yüzde 100’den fazla arttı. İşte ayrıntılar...
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul'da en yüksek aidatların olduğu ilçeler 8 bin 575 lira ortalama ile Şişli, 7 bin 477 lira ile Büyükçekmece, 7 bin 334 lira ile Beşiktaş olarak belirlendi.
Konumu, sosyal alanları, temizlik ve güvenlik hizmetleri gibi kriterlere göre değişen konut sitesi aidatları, site veya apartmanlarda yaşayan ev sahipleri ve kiracılar için yüklü giderler arasında bulunuyor.
Yeni yıldaki yükselişlerle beraber aidat tutarları, site sakinlerinin tepkilerine neden oluyor.
Bir gayrimenkul teknoloji platformunun, İstanbul’un 39 ilçesinde site içi ve site dışı aidat rakamlarını masaya yatırdığı İstanbul Konut Aidat Raporu’na göre, İstanbul’da ortalama aidatlar site içerisinde yüzde 107 site dışında yüzde 118 yükseldi.
Sitelerde en yüksek aidat ödeyen ilçe ortalama 1.971 TL işe Şişli olarak belirlenirken, en düşük aidat ödemesi 423 TL ile Arnavutköy oldu.
Sarıyer, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Esenler, Zeytinburnu, Silivri, Fatih, Bakırköy, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Bayrampaşa, Kartal, Sultanbeyli, Çekmeköy, Kâğıthane, Küçükçekmece, Pendik, Üsküdar, Ataşehir olacak şekilde İstanbul’da 21 ilçede konut aidat fiyatlarında yüzde 100’den fazla yükseliş kaydedildi.
Rapora göre, en yüksek aidat talep eden ilçelerdeki ortalama rakam Şişli’de 8 bin 575, Büyükçekmece’de 7 bin 477, Beşiktaş’ta ise 7 bin 334 TL şeklinde belirlendi.
Site dışı aidat ödemelerinde ise, ilk sırada 533 lira ile Sarıyer ve Beyoğlu yer alırken; bu ilçeleri 420 lira ile Kadıköy ve 359 lira ile Beşiktaş ve 275 lira ile Bakırköy izliyor.
Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, toplu konut yaşam alanlarını site ve apartmanları mevzuatların yönettiğini, kişilerin ancak ve sadece hizmet sağladıklarının altını çizdi.
"Bir sitenin toplu konut yaşam alanının bir işletme giderleri vardır. Bu işletme giderleri de 634 sayılı kat mülkiyeti kanununa göre aidat avans gideri diyorlar" açıklamasında bulunan Sandalcı, aAsgari ücretlerdeki yükselişler, malzeme alımındaki artışlar sebebiyle yöneticilerin, aidat avans giderlerine de zam uyguladıklarını aktardı.
"Sitelerdeki bu sorunlar da mevzuat ve yönetmeliği bilmeyen, kanunu uygulayamayan yöneticiler tarafından gündeme gelmiştir" açıklamasında bulunan Suat Sandalcı, kat maliklerinden onay almadan, kat malikleri toplantısı yapmadan aidat talep eden yöneticilerin olduğuna, aidat zammının kat malikleri kurumundan geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
"Kat maliklerinin onayını alarak karar defterleriyle ilgili mevzuata ilişkin çalışmalar yaparak, kat maliklerinin bizlere verdiği yetkiyi kullanmalıyız" açıklamasında bulunan Sandalcı, onay alınmadan aidatın 900 TL'den 2 bin 900 TL'ye çıkarmanın yöneticinin görev ve yetkileri arasında bulunmadığını aktardı.
İmar barışı mağdurları haklarını geri istiyor! Yeni düzenleme talebi!
İhracat duraklarken ithalat patladı! Dış ticaret açığı tarihi rekor kırdı!
Ev almak isteyen orta gelirliler dikkat! Yeni Evim kampanyasına nasıl başvurulur?