18 / 05 / 2024

İstanbulluların sadece yüzde 24.1 rahat geçinebiliyor! 

İstanbulluların sadece yüzde 24.1 rahat geçinebiliyor! 

İstanbul Planlama Ajansı tarafından aylık olarak hazırlanan İstanbul Barometresi araştırmasının Mayıs 2023 raporunum detayları yayımlandı. Bu kapsamda, İstanbulluların sadece yüzde 24.1 rahat geçinebiliyor. İşte detaylar...



Nisan ayında ise ekonomik sorunlar evde en çok konuşulan konular arasında ilk sırada bulunurken, Mayıs ayında ekonomik sorunlar seçim gündeminin ardından geldi.

EKONOMİK PROBLEMLERDE ARTIŞ!

Katılımcıların yüzde 48.4’ü ekonomik problemlerin Mayıs ayında İstanbul’un gündemi olduğunu ifade etti. 2'nci sırada yüzde 18.5 ile 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi yer alırken 3'üncü sırada ise yüzde 12.3 ile kamuya ait alanlardaki kaçak yapıların İBB tarafından yıkılması konusu yer aldı.

Geçen ayla karşılaştırıldığında İstanbul’un gündeminin ekonomik problemler olduğunu belirtenlerin oranında yüzde 18.4 artış kaydedildi. 

İstanbulluların sadece yüzde 24.1 rahat geçinebiliyor! 

EKONOMİNİN DÜZELECEĞİNE İNANÇ AZALDI!

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 30.1’i Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini kaydederken yüzde 31.6’sı stabil kalacağını, yüzde 38.2’si ise kötüleşeceğini ifade etti. 

Ülke ekonomisinin iyileşeceğini düşünenlerin oranı Nisan ayında yüzde 48.5 iken bu oran Mayıs ayında yüzde 30.1’e indi.

GEÇİNEBİLENLERİN ORANI YÜZDE 24.1 !

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 24.3’ü bazı ödemeleri gerçekleştiremediğini ve borca girdiğini, yüzde 11’i aslında pek geçimini sağlayamadığını, yüzde 40.4’ü kıt kanaat geçinebildiğini belirtirken yüzde 24.1’i ise geçinebildiğini hatta kenara para koyabildiğini söyledi.

UMUTSUZLUK ARTIYOR!

Katılımcıların geleceğe dair umutlarını 10 üzerinden puanlamaları istendi. İstanbulluların geleceğe dair umudu 4.2 olarak ölçüldü. 

İstanbulluların geleceğe dair umudunu azaltan nedenler ise sırasıyla yüzde 77.9 ile ülkenin ekonomik durumu ve yüzde 43.9 ile ülkedeki siyasi durum olarak belirtildi.

İstanbulluların sadece yüzde 24.1 rahat geçinebiliyor! 

MAYIS AYI SON ÜÇ AYDAN EN STRESTLİSİ

Katılımcılara Mayıs ayındaki duygu durumları soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7.6 olarak ölçülürken kaygı seviyesi ise 6.7 oldu. Yaşam memnuniyeti ve mutluluk seviyesi mayıs ayında ise 4.6 olarak ölçüldü.  

İstanbulluların stres seviyesi Nisan ayına göre yükseldi. Nisan ayında stres seviyesi, 7.1 olurken Mayıs ayında 7.6 olarak kaydedildi. Mutluluk seviyesi ise geçen aya göre geriledi. Nisan ayında mutluluk seviyesi 4.9 iken Mayıs ayında 4.6 olarak ölçüldü.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Fahiş kira tartışması yayılıyor! 'Dava açan kazanıyor' söylentisi gerçek mi? 

2023 Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? 


Geri Dön