09 / 05 / 2024

Kamu bankaları sermaye artırımıyla halka açıklık oranını düşürüyor!

Kamu bankaları sermaye artırımıyla halka açıklık oranını düşürüyor!

Kamu bankalarında sermaye artırımı kararı gelirken, piyasada azalan halka açıklık konusu gündeme geldi.   Sermaye artırımı sonrası kamu bankalarında halka açıklık oranı gerileyecek.



Kamu bankalarında sermaye artırımı kararı gelirken, piyasada azalan halka açıklık konusu gündeme geldi.  

Türkiye'deki kamu bankaları Halkbank ve Vakıfbank, Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli sermaye artırım kararlarını Salı günü KAP aracılığıyla duyurdu. Halkbank, 30 milyar TL, Vakıfbank ise 32 milyar TL sermaye artırımı yapacak. Sermaye artırımları, Türkiye Varlık Fonu tarafından gerçekleştirilecek.

Buna ek olarak, Ziraat Bankası da 45 milyar TL sermaye artırımı yapacak, Ziraat Katılım ise 4,7 milyar TL sermaye artırımı kararı aldı. Toplamda, üç kamu bankasının sermaye artırımı miktarı 107 milyar TL'yi buluyor.

Geçen yıl mart ayında da kamu bankalarında sermaye artırımına giden Varlık Fonu, bu sefer Halkbank ve Vakıfbank'a sermaye artırımı yapacak. Bu işlem sonrasında TVF'nin ortaklık payı Halkbank'ta yüzde 87,7'ye ve VakıfBank'ta yüzde 64,8'e yükselecek.

Kamu bankaları sermaye artırımıyla halka açıklık oranını düşürüyor!

Ancak, bu sermaye artırımları sonrasında Halkbank'ın halka açıklık oranı yüzde 24,7'den yüzde 12,29'a, Vakıfbank'ın halka açıklık oranı da yüzde 16,1'den yüzde 8,87'ye gerileyecek.

Vakıfbank ve Halkbank, halka açıklık oranlarının mevcut seviyelerinden düşeceğini duyurdu. Vakıfbank'ta oran yüzde 8,87'den yüzde 6-6,5 seviyelerine gerileyecek, Halkbank'ta ise yüzde 12,29'dan yüzde 8-8,5 seviyesine düşmesi bekleniyor. Bu düşüşlere rağmen her iki bankanın halka açık kısmı, son sermaye artırımlarından sonra bile yüzde 5'in üzerinde kalacak.

Sermaye artırımlarının ardından belirlenecek pay satış fiyatı, Borsa İstanbul A.Ş.'ye başvuru yaparak belirlenecek. Borsa İstanbul, Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde pay satış fiyatını belirleyecek ve bu fiyat üzerinden toplam nominal sermaye tutarı hesaplanacak.

Kamu bankaları sermaye artırımıyla halka açıklık oranını düşürüyor!

FİİLİ DOLAŞIMDAKİ PAY ORANI NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİ?

Halka açıklık, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Borsa İstanbul piyasasında işlem gören payların halka açıklığını ifade eden bir kavram olarak tanımlanmakla birlikte Merkezi Kayıt Kurulu tarafından hesaplanarak yayımlanmaktadır.

Sermayenin borsanın taban seviyesinde tahsis edilmesi amaçlanmaktadır, ancak şirketin halka açıklık oranını artırmak için yan düzenlemeler bulunmaktadır. Bir şirketin halka açıklık oranı arttıkça şirketin pay sahibi sayısı, kontenjanları ve şirket kararlarında oy hakkı bulunan pay sahibi sayısı ve buna bağlı olarak kurumsallığı da artar.

Borsa İstanbul, 2020 yılında aldığı bir kararla, sert fiyatlamaların önüne geçmek için şirketlerden fiili serbest dolaşımdaki paylarını yüzde 5'in üzerine çıkarmalarını istedi. BIST yönetimi verilen sürede fiili dolaşım oranını yüzde 5'in üzerine taşımayan şirketleri Piyasa Öncesi İşlem Platformu'na almıştı.

Şeker fiyatları 6 senenin zirvesine fırladı!
Fi Yapı İflas Erteleme davası sonuçlandı!
4 büyük banka peş peşe son dakika vererek duyurdu! Akbank, QNB Finansbank, Yapı Kredi, İş Bankası açıkladı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön