09 / 01 / 2025

Kanuni intifa hakkı nedir?

Kanuni intifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, bir maldan yararlanma hakkı olarak ifade ediliyor. Buna göre "Kanuni intifa hakkı nedir?" sorunuzun yanıtı ev detayları haberimizin içerisinde yer alıyor...



Kanuni intifa hakkı nedir?

İntifa hakkı bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, eşya veya maldan yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hakkı ifade ediyor. 


Cüz'i olarak kurulan intifa hakkı, egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi niteliğine sahip oluyor. İntifa hakkı aynı zamanda bir egemenlik hakkı olması nedeni ile mutlak haklar sınıfında da bulunuyor.


İntifa hakkı 3 şekilde kurulabiliyor:

* Kanundan doğan intifa hakkı 

* Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı

* Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı


İntifa hakkı için gerekli belgeler

* İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

* İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

* Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

* İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


Buna göre kanuni intifa hakkı, kanun tarafından bazı kişilere tanınan ve hakkı doğuran olayın ortadan kalkmasıyla son bulan; hak sahibine, başkasına ait bir mal üzerinde kullanma ve ürünlerinden yararlanma yetkisi veren bir irtifak hakkına deniyor.


Kanundan doğan intifa haklarını iktisab bakımından rejimlerden ayırmak gerekiyor.


İntifa hakkı harcı

İntifa hakkı harcı, genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, binde 15 oranında tahsil ediliyor.


İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca, taşınmazın 2/3’ünün değeri üzerinden binde 54 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön