02 / 05 / 2024

Kiracılara kötü haber! Ev sahipleri, şimdi de yılbaşı zammı talep ediyor!

Kiracılara kötü haber! Ev sahipleri, şimdi de yılbaşı zammı talep ediyor!

2023 yılına girmeye sayılı günler kala bazı ev sahipleri kontrat döneminin bitmemesine rağmen maaşlara yapılacak zamları gerekçe göstererek yılbaşında da kiralara zam istiyor.



Evden çıkarabilir mi?

Konut sahibinin haklı bir sebebi olmadan kiracısının çıkaramayacağını dile getiren Hakan Akdoğan, kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, konutun izinsiz başkasına kiraya verilmesi veya sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracının  tahliye edilebileceğini dile getirerek, ancak kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de amacına göre kullanıyorsa o kiracının evden çıkarılamayacağını söyledi.

Kiracılara kötü haber! Ev sahipleri, şimdi de yılbaşı zammı talep ediyor!

‘Kira tespit davası açılabilir

Hakan Akdoğan yaptığı açıklamada kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan zam sorunun davayla çözülebileceğini dile getirerek, önemli açıklamalar yaptı. Kiralama üzerinden 5 yıl geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa ev sahibinin 'kira tespit davası' açıp, zam talep edebileceğini kaydeden Hakan Akdoğan, bu noktada bölgedeki kira bedellerinin incelenip ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kiranın bedeli belirleneceğini dile getirdi. Mahkemenin 'hakkaniyet indirimi' yapıp yeni kiraya karar verdiğini söyleyen Hakan Akdoğan, eğer kira sözleşmesinin üzerinden 10 sene geçmişse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çıkarma hakkı olduğunu ama en az 3 ay önceden yazılı bildirim yapılması gerektiğini söyledi.

Bakanlık peş peşe duyurdu! Hesaplara 18 ay boyunca tam 1.500 TL yatacak! Sakın kaçırmayın!

Kira artışı nasıl hesaplanır? Kira artış oranı yüzde kaç oldu? Yeni kira artış oranı ne kadar?

Kirada yüzde 25 sınırını geçen ev sahibine karşı ne yapılmalı? İşte yanıtı

 

 


Geri Dön