17 / 05 / 2024

Kiralık evlerde zam oyunu başladı!

Kiralık evlerde zam oyunu başladı!

2 Temmuz 2023 ile 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında kiracılara en fazla yüzde 25 zam yapılacağı açıklandı. Bu uygulamadan memnun olmayan ev sahipleri zam sınırına takılmamak için ilanları geri çekti ve şu an için beklemeye geçti.



Ayrıca açıklamasında aynı sitelerde eski Kiracı ile yeni kiracının ödediği rakam arasında uçurum olduğunu kaydeden Gökhan Taş, “İstanbul’da bir sitede kiracı 60 bin TL'ye ev kiraladı. Üst katındaki komşusu 15 bin TL ödüyor. 15 bin TL olan kiraya yüzde 25 zam yapılsa 18 bin 750 TL olacak. 60 bin TL yine yüzde 25 zamla 75 bin TL'ye çıkacak. Birinin zammı diğerinin kirası kadar. Ayrıca son dönemlerde konut sahipleri kiracılı ev satılmadığı için de zorda. Evin tahliyesi karşılığında satış değerinin yüzde 5’i ödeniyor. 20 milyon TL'lik bir evde tahliye karşılığında 1 milyon TL alan kiracı var.”

Kiralık evlerde zam oyunu başladı!

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kira sorununun Zam sınırı ile aşılamayacağını kaydeden sektör temsilcileri ‘kalıcı çözüm gerek’ diye konuşuyor. Hakan Akdoğan önerilerini şu şekilde sıraladı:

-Kamu-özel sektör işbirliği ile kiralık sosyal konut projeleri inşa edilmeli.
-Kentlerin değer haritası çıkarılmalı. Şehir şehir, ilçe ilçe değerler belirlenip buna göre kirada üst sınırlar oluşturulabilir. Böylelikle hem konut sahibi fahiş kira isteyemez, hem de evin gerçek değeri üzerinden vergi ödemek zorunda kalır.
-Emlak ilan siteleri için de bir düzenleme şart. Sahte ilanlarla piyasa manipüle ediliyor. Kimi zaman çok yüksek fiyatla bölge rakamları yükseltiliyor, kimi zaman ise düşük fiyatlı ilanlar girilip kaparo dolandırıcılığı yapılıyor.”

Gökhan Taş da önerileri şu şekilde sıraladı:

-Asıl sorun azalan arz. Bu sebeple konut üretimi desteklenmeli.
-İstanbul’un çevresine hızlı trenle ulaşılabilecek yeni yerleşim alanları kurulmalı.
-Boş konutlara ek vergi getirilerek sisteme yeni arz girişi sağlanmalı.

 

Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?

Konut piyasasındaki ''hayalet ev'' sorunu kiracıları çileden çıkarttı!

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor! Tapu sahipleri hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın!


Geri Dön