15 / 05 / 2024

Kur artışları şirket bilançolarını nasıl etkileyecek

Kur artışları şirket bilançolarını nasıl etkileyecek

Borsa İstanbul'da yatırımcılar, şirketlerin 3. çeyrek bilançolarına odaklandı. Yatırımcılar bilançoların açıklanmasını beklerken son dönemde kurlarda meydana gelen artışların da bilançoları nasıl etkileyeceği merak konusu. 



Hem içeride hem de dışarıda meydana gelen siyasi ve ekonomik gelişmeler şirketleri farklı şekillerde etkileyebiliyor. Örneğin kurlarda yaşanan yükseliş, döviz fazlası olan şirketlerin bilançolarına pozitif etki yaratırken döviz açık pozisyonu olanlara negatif yansıyor.

3. ÇEYREKTE YÜZDE 11 YÜKSELDİ

Borsa İstanbul’da yatırımcılar açıklanmaya başlanacak üçüncü çeyrek sonuçlarını beklemeye başladı. Geçmiş iki çeyrekteki bilanço dönemleri hisse bazlı hareketleri artırdığına tanıklık ettik. Üçüncü çeyrek bilançoları da yine hisse bazlı işlemleir artırabilir. Ziraat Yatırım, döviz kurlarının üçüncü çeyrek sonuçlarına olası etkilerini analiz eden bir rapor da açıkladı.

Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde, Türk Lirası’na göre dolar yüzde 11 ve Euro yüzde 2.3 kazandı. Bu oranlar ikinci çeyrekte sırasıyla yüzde 13.8 oranında ve yüzde 7.4 olarak gerçekleşmişti. Euro/dolar dengesindeki gerileme nedeniyle geçmiş dönemlere göre bu çeyrek Euro cinsi açık pozisyonu olan şirketler daha da az olumsuz etkilenecek. Öte yandan ana karşılaştırma dönemi olan 2021 yılının üçüncü çeyreğinde Türk Lirasına göre dolar yüzde 1.6 değer kazanırken Euro yüzde 0.5 değer kaybetmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön