27 / 04 / 2024

Kur korumalı mevduatlarda son durum: Rekor düşüş yaşandı

Kur korumalı mevduatlarda son durum: Rekor düşüş yaşandı

BDDK'nın verilerine göre, 6 Ekim haftasında korumalı mevduat hesapları, 74,5 milyar TL'lik büyük bir düşüş yaşayarak rekor bir azalma gösterdi. İşte detaylar...



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarında düşüş trendi devam ediyor. 6 Ekim haftasında bu hesaplarda 74,5 milyar TL'lik büyük bir azalma yaşandı, bu da haftalık bazda bir rekor düşüş anlamına geliyor. Kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü ise 3,3 trilyon TL'den 3,2 trilyon TL'ye geriledi. Bu düşüş, kur korumalı mevduat hesaplarındaki yedinci haftalık azalma olarak kaydedildi.

Merkez Bankası (TCMB) iki hafta önce, Türk lirası dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırarak bir adım atmıştı. Bu hesaplarda asgari faiz oranı, politika faizi olarak uygulanıyordu ve son TCMB toplantısında politika faizi yüzde 30'a çıkarılmıştı. Bu değişiklikle, bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz ödemesine izin verilmiş oldu.

ŞİMŞEK ‘KADEMELİ ÇIKIŞ OLACAK’ DEMİŞTİ


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 11 Eylül tarihinde yaptığı bir açıklamada Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili kademeli bir çıkış stratejisinin ipuçlarını verdi.

Şimşek, şu şekilde ifade etmişti:

"Kur korumalı mevduat konusunda fazla konuşmaktan kaçınıyorum. Önceliğimiz programı uygulamak ve rezerv biriktirmek. Bu hedeflere ulaştıkça, KKM hesaplarından çıkış stratejimizi uygulayacağız. Elimizde bir strateji var ve bunu kademeli olarak hayata geçireceğiz."

KUR KORUMALI MEVDUAT NEDİR?


Kur Korumalı Mevduat (KKM), Türk lirası cinsinden olan bir mevduat türüdür ve Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesine karşı koruma sağlayan bir finansal üründür. KKM hesapları, mevduat sahiplerine döviz kurlarının yükselmesi veya düşmesi durumuna karşı belirli bir faiz oranı üzerinden koruma sağlar.

KKM hesaplarının temel amacı, Türk lirası cinsinden bir mevduatı döviz kurlarının etkilerine karşı korumaktır. Özellikle döviz kurlarının dalgalı olduğu dönemlerde, döviz kuru hareketlerinin etkilerinden korunmak isteyen yatırımcılar ve mevduat sahipleri için bu tür hesaplar cazip olabilir. KKM hesapları, döviz kurundaki değişikliklere karşı belirli bir eşik değere kadar koruma sağlayabilir.

İstanbullular dikkat: 3 yeni metro hattı geliyor

5 kilo toz şekere büyük indirim: İndirimi duyan o markete koşuyor

SON DAKİKA! İstanbul'da korkutan deprem. Marmara sallanmaya başladı. Sosyal medyada büyük panik yaşandı


Geri Dön