09 / 05 / 2024

Küresel döviz rezervlerinde flaş gelişme! 1 trilyon dolar düştü

Küresel döviz rezervlerinde flaş gelişme! 1 trilyon dolar düştü

Küresel çapta merkez bankalarının döviz rezervleri, doların diğer para birimlerine karşılık değer kazanması sebebi ile yapılan döviz satışları ile rekor gerileme kaydetti. Rezervlerdeki toplam düşüş de bu yıl 1 trilyon dolara kadar çıktı.



HİNDİSTAN MİLYARLARCA DOLAR YAKTI

Hindistan’ın stokları bu sene 96 milyar dolar azalış göstererek 538 milyar dolara düştü. Hindistan Merkez Bankası, mali sene boyunca rezervlerdeki düşüşün üçte birinin rupiye destek vermek için kullanıldığını ifade etti. Geçtiğimiz ay rekor düşüş gören rupi bu sene dolar karşısında toplam olarak yüzde 9 değerini kaybetti.

Japonya, ise 1998 yılında yaşadığı Asya krizinden bu güne para birimini desteklemek için de yaptığı ilk müdahalede yen para birimindeki düşüşün hızını yavaşlatmak için eylül ayında da yaklaşık olarak 20 milyar dolar harcadı. Bu müdahale bu seneki rezerv kaybının yaklaşık olarak yüzde 20’sini oluşturdu. Çekya Merkez Bankası’nın müdahalesi de var olan rezervlerin yüzde 19 azalan rezervlerin içinde mühim bir etken oluşturdu.

Tüm bunların yanı sıra çoğu merkez bankası, isterler ise müdahaleleri devam ettirmek için hala yeterli rezerve sahip. Hindistan’daki yabancı para rezervleri 2017 seviyelerinin yüzde 49 üzerinde yer alırken bu seviye şu anlık dokuz aylık ithalatı karşılamak için yeterli durumda. Endonezya, Malezya,  Çin ve aynı zamanda da Tayland’ın da aralarında bulunmuş olduğu merkez bankaları ise cuma günü son döviz rezerv verilerini yayımlayacak.

Fakat her ülkenin durumu Hindistan kadar da iyi değil. Bloomberg tarafından açıklanan verilere göre, bu sene yüzde 42’lik düşüşün sonrasında  Pakistan’ın 14 milyar dolarlık rezervi üç aylık ithalatı karşılamaya yetmeyecek seviyede.

 Küresel döviz rezervlerinde flaş gelişme! 1 trilyon dolar düştü

Merkez  Ankara  güncel fiyat listesi Ekim 2022!

Tema İstanbul 2. Etap fiyat listesi Ekim 2022!

Oppo’nun parlayan yıldızı A54, Turkcell Pasaj’da! 6 Ekim 2022 fiyat listesi

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön