18 / 05 / 2024

Küresel piyasalar yön arıyor: Ons altın geriledi, Brent petrol yükseldi! 

Küresel piyasalar yön arıyor: Ons altın geriledi, Brent petrol yükseldi! 

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikaları ile ilgili belirsizlikler sebebiyle yön arayışını sürdürüyor. İşte ayrıntılar...



Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,20, Nasdaq endeksi yüzde 0,09 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,59 düşüş gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni günü sınırlı artışla açtı. 

Avrupa'da dün satış ağırlıklı bir seyir ön planda olurken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonist baskıların yüksek seyrettiğine, çekirdek enflasyonun zirve yaptığına ilişkin net bir kanıt olmadığına dikkat çekti. 

Enerji desteklerini sürdürmenin orta vadede enflasyonist baskıları çoğaltacağının altını çizen Lagarde, söz konusu açıklamasında "Enerji krizi hafiflerken hükümetler ilgili destek önlemlerini derhal ve uyumlu bir şekilde geri almalıdır" ifadelerine yer verdi. 

Küresel piyasalar yön arıyor: Ons altın geriledi, Brent petrol yükseldi! 

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin yüzde 90 ihtimalle gelecek hafta 25 baz puan faiz artıracağı beklenirken, Banka'nın yılın geri kalanında toplamda 50 baz puan faiz artırımına gideceği ve bu sene faiz indirimi yapmayacağı öngörülüyor. 

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,96 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,78 düşüş gösterdi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni günü azalışla açtı. 

Asya piyasalarının ise yeni güne karışık bir seyirle başladığı görüldü. 

Küresel piyasalar yön arıyor: Ons altın geriledi, Brent petrol yükseldi! 

Avustralya Merkez Bankası, bugün politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,10'a yükseltirken, konuya ilişkin açıklamada, iş gücü piyasasında sınırlı da olsa bir gevşeme olduğu ancak bu durumun enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığına dikkat çekildi. Bankanın faiz artırımlarını sürdürebileceği belirtilen açıklamada, faizlerin daha da artırılmasıyla enflasyonun daha kısa sürede makul seviyelere düşmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Diğer taraftan, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Ueda Kazuo, ülkede enflasyon ve enflasyon beklentilerinin arttığına dikkat çekti. 

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 artış gösterirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 geriledi. 

Küresel piyasalar yön arıyor: Ons altın geriledi, Brent petrol yükseldi! 

Yurt içinde dün alış ağırlıklı seyrini üçüncü güne taşıyan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 5,04 üstünde 5.372,66 puandan kapattı. 

Dün Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık bir ay aradan sonra tekrar 500 baz puanın altına düşerken, şu sıralarda 491 baz puan seviyesinde seyrediyor. 

Dolar/TL, dün yüzde 1,5 yükselişle 21,2745'ten kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 21,4670 TL seviyesinden işlem gördü.

Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde perakende satışların izleneceğini vurguladı ve teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.500 ve 5.700 seviyelerinin direnç, 5.300 ve 5.200 puanın destek konumunda bulunduğunun altını çizdi. 

Borsa İstanbul güne nasıl başladı?

Milli Emlak şimdi de 11 bin TL'ye arsa satacak! Tek tek açıklanan bu tarihi ve saati  kaçırmayın!

Motorine tam 1 lira 36 kuruş zam geliyor! Sürücüler depoları fulleyin! 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön