15 / 05 / 2024

Küresel piyasalar yön arıyor! Risk algısı güçleniyor! 

Küresel piyasalar yön arıyor! Risk algısı güçleniyor! 

Küresel piyasalarda, resesyon ve enflasyon ikileminde artan belirsizliklerle risk algısı güç kazanmayı sürdürürken, ABD'deki borç limiti krizine ilişkin pozitif haber akışı sınırlı da olsa risk algısının törpülenmesini sağlıyor. İşte ayrıntılar...



Bugün açıklanacak yoğun verilerle beraber Fed'in Bej Kitap Raporu'nun izleneceğini dile getiren analistler, raporda gelecek dönem para politikalarına ilişkin olası ipuçlarının aranacağına vurgu yaptı. 

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, dün gerçekleştirdiği açıklamasında, enflasyonun düştüğüne ikna olmak için talebin soğuduğuna dair işaretler aradığının altını çizerken, enflasyonun pek çok kişinin umduğundan daha inatçı olacağını  dile getirdi. 

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentiler yüzde 63 seviyesini görürken, Banka'nın yıl sonuna doğru faiz indirimine gidebileceği ile ilgili fiyatlamalarda ortadan kalkmış oldu. 

Küresel piyasalar yön arıyor! Risk algısı güçleniyor! 

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yatay bir seyir izlenirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,32 arttı. Dow Jones endeksi ise yüzde 0,15 düştü. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni günü gerileme ile açtı. 

Avrupa'da dün satış ağırlıklı bir seyir dikkat çekerken, tüm dikaktler Almanya'da açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı. 

Analistler, bölgede güçlü kalmayı sürdüren enflasyon baskısının Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek dönem para politikası beklentilerini daha da "şahinleştirebileceğinden" endişe duyulduğuna vurgu yaptı. 

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,27, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,29, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,38 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,16 gerileme gösterdi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de satış ağırlıklı bir hareketle giriş yaptı. 

Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir yaşanırken, bölgede ekonomilerine ilişkin endişeler risk algısına destek olmayı sürdürüyor. 

Çin'de bugün açıklanan verilere göre, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 48,8'e düşerek, imalat sanayinde daralmanın hızlandığına işaret ederken, hizmet sektörü PMI da 54,5'e geriledi. 

Küresel piyasalar yön arıyor! Risk algısı güçleniyor! 

Japonya'da sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 0,3 azalarak beklentilerin oldukça altında kalırken, yıllık bazda yüzde 5 artan perakende satışlar da öngörüleri karşılayamadı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 2,8 geriledi.

Yurt içinde dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 3,83 üzerinde 4.951,35 puandan tamamladı.

Bugün gözler yurt içinde açıklanacak 1. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerine çevrilirken, AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, GSYH'nin bu dönemde yüzde 3,74 arttığını öngörüyor.

Dolar/TL, dün yüzde 1,8 artışla 20,4756'dan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 20,6530 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt dışında Almanya'da işsizlik oranı ve enflasyon, ABD'de de JOLTS açık iş sayısı ile Fed'in Bej Kitap Raporu'nun takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.200 seviyelerinin direnç, 4.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Borsa İstanbul'da yükseliş hızlandı: 1 ayın zirvesine ulaştı!

Doların 6 ay içinde geleceği seviye resmen açıklandı! Görmeyen duymayan kalmasın!

Cumhurbaşkanından gençlere müjde! Vergisiz telefon kampanyası geliyor!

Ünlü ekonomist altını tahtından edecek o aracı resmen açıkladı, herkesi şaşırttı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön