19 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda Fed gerginliği! Yatırımcılar temkinli!

Küresel piyasalarda Fed gerginliği! Yatırımcılar temkinli!

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararlarından önce karışık şekilde seyrediyor. İşte küresel piyasalardaki son durum...



Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralıkta atacağı para politikası adımları ile ilgili belirsizlik devam ederken, bankanın yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 47 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor. 

Diğer taraftan,  ABD'de petrol üretiminin artabileceği ihtimaliyle yüzde 1,8 değer kaybı yaşarken Brent petrolün varil fiyatı, yeni günde yüzde 0,9 artışla 93,2 dolarda seyrediyor. 

Dün petrol şirketlerine çağrıda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin ekonomik zorluklardan geçtiği bir süreçte büyük petrol şirketlerinin üzerlerine düşeni yapmadığına dikkat çekti. 

Küresel piyasalarda Fed gerginliği! Yatırımcılar temkinli!

Biden, söz konusu şirketlerin "yüksek karlarını" tüketiciye yansıtması  durumunda petrol fiyatlarının 50 sent daha aşağı gerileyeceğini ve ABD’deki operasyonlara yatırması halinde ise fiyatların daha da düşebileceğinin altını çizdi. 

Dün bu gelişmelerle New York borsasında satış ağırlıklı bir seyir  yaşanırken, S-P 500 endeksi yüzde 0,75, Nasdaq endeksi yüzde 1,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,39 değer kaybı yaşadı. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni günü artışla açtı. 

Avrupa tarafında enflasyon rekor seviyelerde gerçekleşirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek toplantıda da 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi olasılığı güç kazanıyor. Buna rağmen, bölge ekonomilerinin resesyona girebileceğine ilişkin risklerin de olgunlaşması piyasalardaki belirsizliklerin artmasını sağlıyor. 

Dün açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi'nde, yıllık enflasyon ekimde enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 10,7'ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeyi gördü. Bölge ekonomisinin, senenin üçüncü çeyreğinde ilişkin büyümesi ise yüzde 0,2 ile beklentilerin altında oldu. Avro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2022'nin üçüncü çeyreğinde 2021 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 2,1 artış kaydetti. 

Küresel piyasalarda Fed gerginliği! Yatırımcılar temkinli!

Diğer taraftan, bölgede artan enerji ve gıda fiyatları sonrasında hükümetler hanehalkı üzerindeki maliyetleri sübvanse edebilecek programlar üzerinde çalışmalar sürdürüyor. 

Almanya'da bağımsız Doğal Gaz ve Isı Komisyonu, yüksek enerji fiyatlarına karşı haneler için Alman hükümetine gaz fiyatlarının 2023 Mart'tan en az Nisan 2024'e kadar kilovatsaat başına 12 avro sentle sınırlandırılmasını tavsiye etti. 

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,08 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,55 değerlenirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,10 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne artışla başladı. 

Asya'da borsalar yeni güne artışla başlarken, bölge ekonomilerinde durgunluk belirtileri artıyor. 

Bugün açıklanan verilere göre Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,2'ye çıksa da, üretimde yavaşlamanın sürdüğünü belirtti. 

Bölge ülkelerinden Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Malezya'nın imalat sanayi PMI verileri de ekimde 50'nin altında olarak üretimin yavaşladığı sinyalini vermişti. 

Küresel piyasalarda Fed gerginliği! Yatırımcılar temkinli!

Yurt içinde, dün yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,58 yükselişle 3.978,96 puandan tamamlayarak kapanış rekoruna imza attı.

Dolar/TL dün yüzde 0,2 yükselişle 18,6154'ten kapanmasından sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,62'den işlem görmeye başladı. 

Analistler, bugün yurt içinde imalat sanayi PMI, yurt dışında ise İngiltere ve ABD'de imalat sanayi PMI ile ABD'de JOLTS açık iş sayısı verilerinin izleneceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.000 ve 4.050 seviyelerinin direnç, 3.900 puanın destek konumunda olduğuna vurgu yaptı. 

TOKİ İlk Evim İlk İşyerim Projesi'ne 5 milyondan fazla geçerli başvuru geldi!

Bakan müjdeyi verdi: Hesaplarınızı kontrol edin, ödemeler bu ay yapılacak

Anneler müjde! 650 TL'lik çocuk destek parası o tarihte hesaplarınıza yatacak! Hemen hesabınıza bakın!    


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön