19 / 05 / 2024

Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? 

Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? 

Milyonlarca memurun beklediği maaş zammı düzenlemesi Meclis'ten geçti. Bu kapsamda en düşük memur maaşı 22 bin TL oldu. Peki, Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? İşte detaylar..



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, seyyanen yapılan artışın bundan sonra yapılacak olan güncellemelerle birlikte güncellenecekğini belirtti.

Aheber'de yer alan detaylara göre, TBMM Genel Kurulu'nda, memur maaşı ve emekli aylıklarının artırılmasını içeren teklifin görüşmelerinde açıklama yapan Muş, milletvekillerinin sorularına yanıt verdi.

Memurların aylık maaşlarına yapılan seyyanen zam ile ilgili bilgi veren Muş, yapılan bu 8 bin TL'lik oranın, 'giderek eriyeceği' şeklinde bir değerlendirmede bulunulduğunu anımsatarak, "Bu böyle değil, yapılan bu artışın 22 bin TL üzerinden yapılacağını ifade etmek isterim" dedi.

Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? 

Muş bu kapsamda, seyyanen yapılan artışın bundan sonra yapılacak olan güncellemelerle birlikte güncelleneceğini kaydederek, "Enflasyon içerisinde bir erimeye gidilmeyecektir, müsaade edilmeyecektir." açıklamasında bulundu..

Muş, TÜİK'in duyurduğu enflasyon rakamlarına dair iddialar hakkında da konuştu.

Muş, "TÜİK enflasyon verisi açıkladığı zaman, beğenmediğimiz zaman kabul etmiyoruz ama başka veriler açıkladığı zaman hoşumuza gidiyorsa o verileri kullanıyoruz, böyle bir şey olamaz" diye belirtti.

Açıkladığı rakamların devletin resmî rakamları olduğunu ve bunlara göre değerlendirme yapmak durumunda olduklarını söyleyen Muş, "Bunun üzerinde farklı bir spekülasyona gitmeye gerek yoktur." diye kaydetti.

Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? 

SEYYANEN ZAM NE DEMEK?

Arapça kökenli bir terim olan seyyanen, 'eşit miktarda' anlamına geliyor. Kamu çalışanları farklı dönemlerde yüzdesel zam yerine seyyanen zamdan yararlanabiliyor. Seyyanen zam, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması ve maaşlar arası makasın büyümemesi için yapılıyor.

Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına geliyor. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılması olarak tanımlanıyor. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alıyorken örneğin seyyanen zam da oran 200 lira ise herkesin maaşı o kadar artıyor.

Merkez Bankası o rakamları açıkladı! Tüketici kredilerinin 399 milyar 258 milyon 430 bin TL'si konut!

Rusya bu sene için 515 milyon ton petrol üretim hedefini koruyor!

Akaryakıta 6-8 TL arasında zam geliyor! Sürücülere son dakika şoku! Benzin, motorin, LPG bugün kaç TL?


Geri Dön