01 / 05 / 2024

Miras sözleşmesi şekli!

Miras sözleşmesi şekli!

Miras sözleşmesi şeklinin resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekiyor. Miras sözleşmesi; miras bırakan ile başka bir kişinin iki taraflı bir hukuki işlem şeklinde yaptığı ölüme bağlı bir tasarruftur....




Miras sözleşmesi şekli!

Miras sözleşmesi şeklinin geçerli olabilmesi için tarafların miras sözleşmesini resmi vasiyetname şeklinde düzenlemesi gerekiyor.


Miras sözleşmesi şekli!


Resmi yazılı vasiyetname iki tanıkla beraber resmi memur önünde yapılıyor. Resmi memur ifadesiyle kastedilen Kanunla görevlendirilen (Konsolosluk), Sulh Hakimi ve Noter oluyor. Noterin katibine, mahkemenin yazı işleri müdürüne yaptırılan vasiyetnameler geçersiz oluyor. Memur mirasbırakanın arzularını yazıp, okunması için mirasbırakana verir. Mirasbırakan da okur ve imzalar. Memur da vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar. Bundan sonra mirasbırakan vasiyetnameyi okuduğunu bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder. Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanın bu tasarrufu yapmaya ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar. Vasiyetname içeriğini tanıkların bilmesine gerek yoktur. Uygulamada noter tasarrufa ehil olup olmadığını tespit etmek için doktora gönderip rapor isteyebiliyor.


Resmi vasiyetname yapılırken ayrıca tanıkların vasıfları da önemlidir. Fiil ehliyeti bulunmayan, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklı olan ve okuryazar olmayanlar hiçbir şekilde tanık olamazlar, eğer katılırlarsa vasiyetname tanıksız yapılmış hükmündedir.



Gaiplik kararı nedir?
Feraiz ne demektir?
Mirasımı istediğim kişiye bırakabilir miyim?
Miras taksim sözleşmesi!
Miras hukuku tenkis davası!
Miras hukuku tapuda isim tashihi!
Miras hukukunda bağışlama!
Miras sözleşmesi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön